GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η μόλυνση του περιβάλλοντος “σκοτώνει” την καρδιά.

   Κάλεσμα στην Πολιτεία για χάραξη κοινής πολιτικής και στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από τους περιβαλλοντικούς κ...

   Κάλεσμα στην Πολιτεία για χάραξη κοινής πολιτικής και στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους

 Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας αναδείχτηκε ότι εκτός από τους γνωστούς μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κομβικό ρόλο παίζουν επίσης η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο θόρυβος αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες όπως το ψύχος.

   Ήδη η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Ένωση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καρδιάς (EHN) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Καρδιαγγειακή Πρόληψη και Αποκατάσταση (EACPR), έχει ξεκινήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης των κυβερνήσεων και των πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα.

Συγκεκριμένα:
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 20% των ασθενειών στην Ευρώπη. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ασθενειών που οφείλονται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση είναι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι με ευρύ αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή νόσο, σκοτώνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
Το 90% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε τουλάχιστον 10.000 πρόωρους θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Στέφανος Φούσας, υποστηρίζουν ότι απαιτείται και για την χώρα μας μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συντονισμένες δράσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την προστασία της υγείας της καρδιάς. 

Ήδη η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προχωρά σε ενημέρωση  των αρμόδιων υπουργείων, με στόχο τη χάραξη μιας κοινής πολιτικής για να μειωθούν τα επόμενα χρόνια οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τις περιβαλλοντικές απειλές και, εν τέλει, να μειωθούν τα ποσοστά των καρδιαγγειακών νόσων στη χώρα μας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας.