GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πυρηνικό εργοστάσιο στην Αν. Θράκη ετοιμάζουν οι Τούρκοι

       Και τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο ετοιμάζει η Τουρκία στην Ανατολική Θράκη! Το σχέδιο αυτό υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου ενέργ...

   
   Και τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο ετοιμάζει η Τουρκία στην Ανατολική Θράκη! Το σχέδιο αυτό υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου ενέργειας της Τουρκίας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, με τους τούρκους πολίτες από τα Ύψαλα έως και το Μαρμαρά Ερεγλισή να αντιδρούν σφοδρά στα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

    Ο νομός του Ινέαντα (Iğneada) στην επαρχία του Κιρκλαρελί (40 Εκκλησιές) θα είναι το σημείο όπου θα κατασκευαστεί το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλί Ριζά Αλαμπογιούν, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu. 

    Ως πιο πιθανούς υποψήφιους επενδυτές συνομιλεί η τουρκική ηγεσία με κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες χωρίς να αποκλείει και τις ιαπωνικές. Να σημειωθεί ότι η περιοχή βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και 100 χιλιόμετρα μακριά από τα βορειοδυτικά προάστια της Κων/πολης ενώ είναι γνωστή για την φυσική ομορφιά της, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης. 

       Εν τω μεταξύ οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην νοτιοδυτική Τουρκία στην παραλιακή και άκρως σεισμική περιοχή στο Άκογιου ξεκίνησαν με αναδόχους ρωσικές εταιρείες. 
Θα έχει σχήμα Τεμένους, με  το εργοστάσιο να έχει την έκταση δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων, και θα χτιστεί δίπλα ακριβώς από την θάλασσα. Θ’ αντέχει σεισμικές δονήσεις μέχρι 9 Ρίχτερ και θα έχει 4 αντιδραστήρες που θα παράγουν ο καθένας 1200 μεγκαβάτ. Για την ψύξη θα χρησιμοποιείται το θαλασσινό νερό γι’ αυτό και δεν θα χτιστούν πύργοι ψύξης.

    Ταυτόχρονα στη Νότια Βουλγαρία (Galabovo) ολοκληρώνεται επένδυση 1.4 δις ευρώ για νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από Λιγνίτη 670 MW προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της ΝΑ Ευρώπης!!!