GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χάνουν την ιθαγένεια ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ

    Ένα θέμα το οποίο αφορά εκατοντάδες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από 15 και πλέον χρόνια, επαναφέρει στην ...

    Ένα θέμα το οποίο αφορά εκατοντάδες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από 15 και πλέον χρόνια, επαναφέρει στην επικαιρότητα η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με επιστολή που απευθύνεται τόσο στον υπουργό Εσωτερικών όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

     Όπως αναφέρεται, η πάγια πλέον τακτική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να ανακαλεί πράξεις χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε ομογενείς, χωρίς καν οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπουν στον κόπο να ακούσουν τους ενδιαφερόμενους πριν το πράξουν, δημιουργεί «σοβαρή ανησυχία και ερωτηματικά». Στην επιστολή γίνεται λόγος για εκατοντάδες άτομα, με καταγωγή κυρίως από τον Πόντο, που υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών. «Ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους βρίσκονται χωρίς καμία ιθαγένεια, αλλά και χωρίς άδεια καν να παραμείνουν εδώ νομίμως», σημειώνει η Ένωση.

      Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕΕΔΑΠ) είναι η παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ελλάδα.

        Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 2173, πολλοί ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια. Όμως ιθαγένεια απέκτησε και «σημαντικός αριθμός προσώπων χωρίς ελληνική-ποντιακή καταγωγή» που προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά. Το πρόβλημα που δημιουργείται σήμερα, με βάση την ανακοίνωση της ΕΕΔΑΠ, έχει να κάνει με την «αναδρομική τιμωρητική αυστηρότητα της ελληνικής διοίκησης» που αφαιρεί την ιθαγένεια όχι μόνο από όσους προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά για την εθνική τους καταγωγή, αλλά και από όσους (λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις διοικητικές λειτουργίες των διάδοχων κρατών της ΕΣΣΔ) είχαν στην κατοχή τους αντικανονικά έγγραφα.

      Η Ένωση προτείνει αντί οι ελληνικές Αρχές να σπεύδουν να αφαιρούν αναδρομικά την ιθαγένεια, να καλούν τους ομογενείς σε ακρόαση.
«Έτσι θα τους παρέχουν τη δυνατότητα να καταδείξουν τη καλή τους πίστη, προσκομίζοντας ενδεχομένως και νέα συμπληρωματικά έγγραφα της χώρας προέλευσής τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί τον υπουργό Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης:
να διακόψουν αμέσως την πρακτική των αθρόων άκριτων ανακλήσεων της ιθαγένειας των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ,
να υιοθετήσουν διά της έκδοσης σχετικής εγκυκλίου την πρακτική της προηγούμενης ακρόασης των ενδιαφερομένων, προκειμένης της διαπίστωσης της ακρίβειας των πιστοποιουμένων από αμφισβητούμενης γνησιότητας αλλοδαπά διοικητικά έγγραφα προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης,
να ανακαλέσουν, κατόπιν σχετικής αίτησης θεραπείας των ενδιαφερομένων, κάθε ανάκληση πράξης χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας που διενεργήθηκε χωρίς τη προηγούμενη ακρόασή τους και την ευκαιρία να καταδείξουν τη καλή τους πίστη.


(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άλκης Κωνσταντινίδης)