Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

Έλληνες επιστήμονες φέρνουν πιο κοντά το... Big Bang

    Τη στιγμή που η είδηση για την ανακάλυψη νερού σε υγρή μορφή στον ΑΡΗ, από την αποστολή της NASA, κάνει το γύρω του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα της κρίσης προκαλούν αίσθηση τα δημοσιεύματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την συνέχεια της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency / ESA), μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων μας γνωστοποιεί την είδηση που έρχεται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει πως αυτή η χώρα έχει το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται προκειμένου να καταφέρει με αισιοδοξία να ατενίζει ακόμα το μέλλον της.

Έλληνες επιστήμονες, που ανήκουν στην ομάδα της Planetek Hellas, ανακοίνωσαν την υπογραφή του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα συμβολαίου τους με την ESA, που αφορά στην ανάληψη έργου για την υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος με στόχο την επεξεργασία, την αρχειοθέτηση και την διάχυση μέσω του διαδικτύου του τεράστιου αρχείου δεδομένων του δορυφόρου PLANCK. Η αποστολή PLANCK, στην οποία είναι σημαντική και η συμμετοχή της αμερικάνικης NASA, χαρτογράφησε κατά την περίοδο ενεργούς δράσης του (2009-2013), την εναπομείνασα στο σύμπαν κοσμική ακτινοβολία μετά την αρχική μεγάλη έκρηξη (Big Bang), με απώτερο σκοπό την ανάλυση και την σύγκριση των θεωριών για την γέννηση του ίδιου του σύμπαντος. Με απλά λόγια, στόχος του δορυφόρου PLANCK είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος το “πως ξεκίνησαν όλα”.

Η ομάδα της Planetek Hellas συνεργάζεται στο πλαίσιο του έργου με επιστήμονες της αποστολής PLANCK από το Ινστιτούτο Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Όσλο (Νορβηγία), οι οποίοι συμμετέχουν ως υπεργολάβοι μέσω της εταιρίας XAL, τεχνοβλαστό (spin-off) του ερευνητικού κέντρου SIMULA.
Το έργο ανατέθηκε στην Planetek Hellas, μετά την επιτυχή συμμετοχή της σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό της ESA, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η ίδια αποτελεί πλέον την μοναδική Ευρωπαϊκή ιδιωτική εταιρία που δραστηριοποιείται στην διαχείριση των αποτελεσμάτων της αποστολής PLANCK.

“Στο έργο αυτό καλούμαστε ουσιαστικά να συνθέσουμε όλη την συσσωρευμένη γνώση των τελευταίων ετών στην Planetek Hellas, στον τομέα της διαχείρισης δορυφορικών δεδομένων και μαζί με τους Νορβηγούς επιστήμονες της ομάδας μας, να παραδώσουμε στην ESA ένα “διαδικτυακό τεχνολογικό εργαλείο”, που θα βοηθήσει τους ερευνητές ανά τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα τα μυστικά του σύμπαντος. Είμαστε σίγουρα ενθουσιασμένοι”, ανέφερε ο Στράτος Γερακάκης, Υπεύθυνος Έργου για την Planetek Hellas.

Από την πλευρά του, ο Συνιδρυτής και Διευθυντής της Planetek Hellas, Στέλιος Μπολλάνος, δήλωσε: "Το συμβόλαιο αυτό αποτελεί το δεύτερο στη σειρά μεγάλο συμβόλαιο που υπογράφουμε με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας, στη Μαδρίτη. Η εμπιστοσύνη της ESA αποτελεί σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών μας και μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια". 

Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος (ESA) 
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της διαστημικής πολιτικής της Ευρώπης. Η δραστηριότητα της ESA αφορά την περαιτέρω εξερεύνηση του πλανήτη Γη, της Ατμόσφαιρας, του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και του σύμπαντος γενικότερα. Η ESA είναι υπεύθυνη επίσης για την ανάπτυξη δορυφορικής τεχνολογίας και εφαρμογών καθώς και για την προώθηση της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας στη Μαδρίτη (European Space Astronomy Centre / ESΑC) αποτελεί τις εγκαταστάσεις όπου συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα από τα διαστημικά τηλεσκόπια και τις πλανητικές αποστολές της ESA. www.esa.int

 Planetek Hellas
Η Planetek Hellas είναι ελληνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της Δορυφορικής Χαρτογράφησης, των Πληροφορικών Υποδομών Γεω-Χωρικών και Διαστημικών Δεδομένων, αλλά και της Ανάπτυξης Λογισμικού για Εφαρμογές Διαστήματος. Πελάτες της εταιρίας είναι σήμερα μερικοί από τους σημαντικότερους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος κ.α. Η εταιρία είναι ιδρυτικό μέλος του συνεργατικού σχηματισμού διαστημικής (si-cluster) στην Αθήνα και πλήρες μέλος της Ένωσης «Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών» (ΕΒΙΔΙΤΕ). www.planetek.gr

ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Από το Blogger.