GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



15 Οκτωβρίου ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

     Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Μαστού είναι η 15η Οκτωβρίου και η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να διοργανώσει στα πλαίσιά της «εκ...

     Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Μαστού είναι η 15η Οκτωβρίου και η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να διοργανώσει στα πλαίσιά της «εκδήλωση συμβολικού χαρακτήρα», με το φωτισμό της πρόσοψης του κτηρίου του Κοινοβουλίου με ροζ χρώμα: το χρώμα της εκστρατείας κατά του καρκίνου του μαστού.
Η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός στο απόγειό τους.

   Πίσω από τέτοια χάπενινγκ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιδιώκει να καλύψει όπως-όπως την ανυπαρξία ουσιαστικής πρόληψης και για τον καρκίνο του μαστού, γενικότερα την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών για την υγεία των γυναικών και των οικογενειών τους. 

    Νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, δεν έχουν εγκριθεί από το ΚΕΣΥ ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα, χιλιάδες γυναίκες αναγκάζονται να χρυσοπληρώσουν για τον πλήρη προληπτικό έλεγχο. 

     Οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ΕΕ, της κυβέρνησης έχουν πυξίδα τη λογική του «προσυμπτωματικού ελέγχου» και των «ομάδων υψηλού κινδύνου». Αλλοιώνουν τελικά το χαρακτήρα της πρόληψης, η οποία πρέπει να γίνεται γενικευμένα στον υγιή πληθυσμό, σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. Να γίνεται πιο συστηματικά και τακτικά ο ιατρικός- διαγνωστικός έλεγχος. 

    Οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το γνωστό ΠΕΔΥ, που θα έπρεπε να καλύπτουν δωρεάν αυτές τις εξετάσεις για όλες τις γυναίκες, υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν ή υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας επεκτείνεται στο έδαφος της συρρίκνωσής τους.

    Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων υγείας, ούτε την οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών, που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν.
Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει μεγάλο αριθμό γυναικών και σε όλο και μικρότερες ηλικίες, αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα αιτία θανάτου μεταξύ των καρκινοπαθών και τη δεύτερη μεταξύ των θανάτων των γυναικών στην Ευρώπη. 

    Η πρόληψη δεν είναι προσωπική μόνο υπόθεση της κάθε γυναίκας- όπως προκλητικά δήλωνε ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει την περαιτέρω περικοπή δαπανών για προληπτικές εξετάσεις. Είναι ευθύνη του κράτους. Συνδέεται με τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, με το σύστημα υγείας, τους στόχους, την ποιότητα και την επάρκεια των υπηρεσιών του. Δεν μπορεί να γίνει με ευκαιριακές καμπάνιες, επικοινωνιακές φιέστες, ούτε να ανατίθεται σε ΜΚΟ.
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν σε όλες και όλους, μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας

     Η ΟΓΕ διεκδικεί για τις γυναίκες, με βάση τις πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες που αυτές έχουν, μέτρα πρωτογενούς πρόληψης, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση του καρκίνου:
Να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν η ψηφιακή τομογραφία.
Να ενταχθεί στις εξετάσεις του υποχρεωτικού, προληπτικού, γυναικολογικού ελέγχου, μαζί με τον υπέρηχο μαστών, μήτρας, το τεστ Παπανικολάου, με επιστημονικά προσδιορισμένο χρόνο έναρξης και συχνότητα και όχι τα πρωτόκολλα που διαμορφώνονται με βάση τις εκάστοτε πολιτικές υγείας και χρησιμοποιούνται για περικοπές δαπανών αλλά και για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στην Υγεία και το Φάρμακο.
Μοριακός έλεγχος σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, μέσα στο φωτεινό όραμα του αγώνα και όχι τον υποκριτικό φωτισμό της Βουλής.