Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

Όταν το σεξ μπαίνει στη μηχανή αναζήτησης

Τα τελευταία χρόνια τα άτομα βομβαρδίζονται από διάφορες πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική ζωή, οι οποίες προέρχονται από πολλές, διαφορετικές πηγές που συχνά είναι αναξιόπιστες. 

Την επανάσταση βέβαια στο χώρο της πληροφορίας την έχουν φέρει οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, οι οποίες παρέχουν ενημέρωση σχετικά με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα μέσα από δεδομένα που ανανεώνονται καθημερινά.

Τι στοιχεία όμως μας δίνει το Google όταν η βασική λέξη κλειδί στο πεδίο της αναζήτησης είναι το σεξ;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά ερωτήματα: «πόσο σεξ κάνει ο μέσος άνθρωπος;». Οι παραδοσιακές μελέτες δε φαίνεται να μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό. Με την ανάλυση των δεδομένων της Γενικής Κοινωνικής Έρευνας βρίσκει κανείς ότι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες άνω των 18, αναφέρουν κατά μέσο όρο 63 σεξουαλικές πράξεις ανά έτος, στο 23% των οποίων χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 1.6 δισεκατομμύρια χρήσεις προφυλακτικού από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια μέσα σε ένα έτος. Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες αναφέρουν κατά μέσο όρο 55 σεξουαλικές πράξεις, στο 16% τω οποίων χρησιμοποίησαν προφυλακτικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 1.1 δις χρήσεις προφυλακτικού από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια μέσα σε ένα έτος. Ποιος λέει την αλήθεια οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Η απάντηση μάλλον είναι κανένας αφού κάθε χρόνο οι πωλήσεις των προφυλακτικών δεν ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια.

Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα νούμερα οι αμερικανοί μάλλον υπερβάλουν σχετικά με τη συχνότητα του μη ασφαλούς σεξ. Το 11% των γυναικών 15-44 υποστηρίζουν ότι είναι σεξουαλικά ενεργές, δε χρησιμοποιούν αντισύλληψη και δεν είναι έγκυες. Ακόμα και με πολύ συντηρητικές υποθέσεις αναφορικά με τη συχνότητα των επαφών, οι ειδικοί θα περίμεναν ένα 10% να συλλαμβάνει κάθε μήνα. Αυτό όμως θα ξεπερνούσε το συνολικό αριθμό των εγκύων στις ΗΠΑ.

Οι παντρεμένοι είναι επίσης πιθανό να υπερβάλουν σχετικά με τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Κατά μέσο όρο οι παντρεμένοι άνδρες κάτω των 65 αναφέρουν στις σχετικές έρευνες ότι κάνουν σεξ μια φορά την εβδομάδα και μόνο το 1% αναφέρει ότι ένα ολόκληρο χρόνο δεν είχε σεξουαλική επαφή. Οι παντρεμένες γυναίκες αναφέρουν ότι υπάρχει μια μείωση στη συχνότητα των επαφών, αλλά όχι μεγάλη.

Αν όμως εξετάσει κανείς το ζήτημα με τη βοήθεια της Google θα δει ότι ένα από τα κύρια παράπονα των παντρεμένων είναι η απουσία της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι αναζητήσεις για «γάμος χωρίς σεξ» είναι 31/2 φορές πιο συχνές από τις αναζητήσεις για « δυστυχισμένος γάμος» και 8 φορές συχνότερες από τις αναζητήσεις για «γάμος χωρίς αγάπη». Παράλληλα, τα παράπονα για ένα σύζυγο που δε θέλει σεξ είναι 16 φορές περισσότερα από τα παράπονα για ένα σύζυγο που δεν είναι πρόθυμος να συζητήσει.

Ακόμα και τα ζευγάρια που δεν έχουν ακόμα παντρευτεί φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη συχνότητα της σεξουαλικής πράξης. Η αναζήτηση «σχέση χωρίς σεξ» έρχεται δεύτερη σε συχνότητα μετά την αναζήτηση για «σχέσεις κακοποίησης». Αυτό βέβαια αναδεικνύει πόσο φλέγων είναι το ζήτημα της κακοποίησης στις σχέσεις, καθώς και τη δυσκολία των ατόμων να ζητήσουν επώνυμα βοήθεια, επιλέγοντας τη βοήθεια του διαδικτύου.

Από τα δεδομένα της Google προκύπτει επίσης ότι τα ανύπαντρα άτομα είναι 51/2 φορές πιο πιθανό να παραπονεθούν για ένα σύντροφο που δε θέλει σεξ παρά για ένα σύντροφο που δεν απαντά στα γραπτά μηνύματα. Υπάρχουν επίσης περισσότερα παράπονα από την πλευρά των ανύπαντρων γυναικών παρά από την πλευρά των ανύπαντρων ανδρών. Στους παντρεμένους φαίνεται ότι άνδρες και γυναίκες παραπονιούνται εξίσου.

Αν κανείς λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανοί κάνουν σεξ κατά μέσο όρο 30 φορές μέσα σε ένα χρόνο ή μια φορά κάθε 12 ημέρες.

Από τη στιγμή που η σεξουαλική πράξη προσφέρει ευχαρίστηση, γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν τόσο συχνές επαφές; Η αναζήτηση στο Google δίνει ένα πολύ σημαντικό λόγο: τις υπερβολικές ανησυχίες.
Η ανησυχία των ανδρών σχετικά με τα γεννητικά τους όργανα είναι ευρέως γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, τα δεδομένα της αναζήτησης στο Google, όμως, αναδεικνύουν το βαθμό αυτής της ανησυχίας. Οι άνδρες διατυπώνουν περισσότερες ερωτήσεις για το πέος τους παρά για οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. 

Υπολογίστηκε μάλιστα ότι ο αριθμός των ερωτήσεων για το ανδρικό μόριο ξεπερνούσε το συνολικό αριθμό ερωτήσεων σχετικά με τους πνεύμονες, το ήπαρ, τα πόδια, τα αυτιά, τη μύτη, το λαιμό και τον εγκέφαλο. Παράλληλα, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν πληροφορίες για τη μεγέθυνση του πέους από το να αναζητήσουν πώς να κουρδίσουν μια κιθάρα, να φτιάξουν μια ομελέτα ή να αλλάξουν ένα λάστιχο. Η κορυφαία τους ανησυχία μάλιστα φαίνεται να είναι εάν η χρήση στεροειδών έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του μεγέθους του πέους, ενώ οποιαδήποτε απορία τους σχετικά με τη διαδικασία της γήρανσης σχετίζεται και πάλι με το ενδεχόμενο αλλαγών στο μέγεθος του πέους. 

Ενδιαφέρονται και οι γυναίκες για το μέγεθος του πέους; Για κάθε αναζήτηση που κάνει η γυναίκα σχετικά με το ανδρικό πέος οι άνδρες κάνουν 170. Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες ανησυχούν για το μέγεθος του οργάνου του συντρόφου, αλλά πάνω από το 40% αυτών ανησυχεί μήπως το μέγεθος είναι πολύ μεγάλο. Οι πληροφορίες που αναζητούν πιο συχνά οι γυναίκες σχετίζονται με τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των ανδρών όπως φαίνεται από τις διαδικτυακές τους αναζητήσεις είναι αυτή της πρόωρης κορύφωσης και συνοδεύεται από το ερώτημα του πώς μπορούν να μεγαλώσουν σε διάρκεια τις σεξουαλικές τους επαφές.

Γα ακόμα μια φορά οι ανησυχίες των γυναικών διαφέρουν, οι γυναίκες δεν αναζητούν τόσο συχνά πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της πράξης, αλλά φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα όταν ο σύντροφός τους δυσκολεύεται να έρθει σε οργασμό.

Σχετικά με την ανησυχία των δύο φύλων για την εικόνα σώματος και την εξωτερική τους εμφάνιση, η στερεοτυπική αντίληψη που επικρατεί θέλει τις γυναίκες να ενδιαφέρονται συνολικά περισσότερο για την εξωτερική τους εμφάνιση σε σύγκριση με τους άνδρες. Η ανάλυση των δεδομένων του Google, όμως, δείχνει πως είναι πολλοί άνδρες που ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση του σώματός τους. Πιο συγκεκριμένα, το 42% των ανδρών φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ομορφιά και το fitness, το 33% για την απώλεια βάρους και το 39% για επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Επίσης, σχεδόν όλες οι αναζητήσεις που ξεκινούσαν με «Πώς να» ήταν σχετικές με τους μαστούς , με το 20% να αναζητά λύση για το μεγάλο ανδρικό στήθος.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 7 εκατομμύρια αναζητήσεις, σχετικά με τη γυναικεία αυξητική στήθους. Οι επίσημες στατιστικές υποστηρίζουν ότι περίπου 300.000 γυναίκες προχωρούν τελικά, κάθε χρόνο, στην επέμβαση.

Μια επίσης πολύ σημαντική ανησυχία των γυναικών είναι το μέγεθος των γλουτών τους. Το 2004, οι γυναίκες αναζητούσαν πιο συχνά τρόπους για να μειώσουν το μέγεθος των γλουτών τους, ενώ το 2014 υπάρχουν περισσότερες αναζητήσεις για την αύξηση των γλουτών. Σήμερα, για κάθε 5 αναζητήσεις σχετικά με την αύξηση των μαστών υπάρχει μια σχετικά με τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται για την αύξηση των γλουτών. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως οι αναζητήσεις των δυο φύλων ταιριάζουν αφού τα τελευταία χρόνια οι άνδρες αναζητούν όλο και συχνότερα πορνό με γυναίκες που έχουν μεγάλους γλουτούς.

Δεν προκαλεί έκπληξη επίσης ότι προτιμούν το πορνό με γυναίκες που βλέπουν μεγάλο στήθος, η αναζήτηση του οποίου είναι 20 φορές μεγαλύτερη από την αναζήτηση πορνό με γυναίκες που έχουν μικρό στήθος. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν οι άνδρες θέλουν να προχωρήσουν οι γυναίκες στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Το 3% μάλιστα αυτών που αναζητούν πορνό λένε ξεκάθαρα ότι περιμένουν να δουν φυσικά στήθη. Από την άλλη, οι αναζητήσεις για «σύζυγος και αυξητική στήθους» διακρίνονται εξίσου σε αυτές στις οποίες οι σύζυγοι προσπαθούν να πείσουν τις γυναίκες τους να κάνουν την επέμβαση και σε αυτές στις οποίες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί η γυναίκα τους θέλει κάτι τέτοιο.

Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες έχουν ερωτήσεις σχετικά με τα γεννητικά τους όργανα. Στην πραγματικότητα, έχουν σχεδόν τόσες ερωτήσεις για τον κόλπο τους όσες έχουν και οι άνδρες για το πέος τους. Οι ανησυχίες των γυναικών όμως, σχετίζονται κυρίως με την υγεία του κόλπου, αλλά τουλάχιστον το 30% των ερωτήσεων δηλώνουν άλλου τύπου ανησυχίες, οι οποίες σχετίζονται με την αποτρίχωση της περιοχής, τη σφριγηλότητά της, την οσμή και τη γεύση της.

Οι άνδρες από την άλλη αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα γεννητικά όργανα της συντρόφου, όσο συχνά οι γυναίκες αναζητούν πληροφορίες για το πέος του συντρόφου.

Φαίνεται μάλιστα ότι ψάχνουν κυρίως για αυτό, το οποίο ανησυχεί τις γυναίκες περισσότερο, την οσμή του κόλπου. Αυτό που οι άνδρες θέλουν κατά κύριο λόγο, είναι να βρουν έναν τρόπο να ενημερώσουν τη γυναίκα για την άσχημη μυρωδιά χωρίς αν την πληγώσουν. Πολλές φορές όμως οι ανδρικές απορίες σχετικά με την οσμή του κόλπου αποκαλύπτουν τις δικές τους ανασφάλειες. Συχνά αναζητούν τρόπους με τους οποίους μπορούν μέσω της οσμής να καταλάβουν εάν η σύντροφός τους τους απατάει, εάν για παράδειγμα ο κόλπος έχει τη μυρωδιά του προφυλακτικού ή του σπέρματος ενός άλλου άνδρα.

Θέλει βέβαια μεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση των δεδομένων αυτών από τη στιγμή που η πηγή τους είναι το Google. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν όπως ενώ οι άλλες πηγές δεδομένων τείνουν να υποτιμούν τις σεξουαλικές σκέψεις, ίσως το Google να τις υπερτιμά. Η αναζήτηση στο Google αντανακλά αυτό που τα άτομα δε γνωρίζουν και χρειάζονται επιπλέον πληροφορίες. Εάν κάποιος δε γνωρίζει πώς να φτιάξει μια ομελέτα όμως, είναι πιο πιθανό να ρωτήσει κάποιον οικείο του, ενώ εάν θέλει πληροφορίες για την αυξητική πέους, μάλλον το διαδίκτυο είναι πιο προσφιλής πηγή δεδομένων.

Οι αναλυτές των δεδομένων των αναζητήσεων επίσης, αναφέρουν την έκπληξη τους από το μικρό τους μέγεθος, κάποιοι μπορεί να περιμένουν ότι μια αναζήτηση έχει γίνει πολλές φορές, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό βέβαια σχετίζεται με το ότι τα άτομα δε τυπογραφούν ακριβώς ότι σκέπτονται στο πεδίο αναζήτησης, με αποτέλεσμα τα δεδομένα που προκύπτουν να είναι ενδεικτικά και όχι καθοριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση των δεδομένων από τις αναζητήσεις σχετικά με το σεξ, αναδεικνύει πως η ανησυχία για την εικόνα του σώματος και τη σεξουαλικότητα απασχολεί σε μεγάλο βαθμό και τους άνδρες και τις γυναίκες. Μια μεγάλη δυνατότητα που δίνει το διαδίκτυο στα άτομα είναι πέρα από το να εκφράσουν τις απορίες τους χωρίς να εκτεθούν, να δουν ότι οι ανησυχίες τους δεν είναι παράλογες ή αδικαιολόγητες στο βαθμό που υπάρχουν και άλλοι με τις ίδιες ανησυχίες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες υποφέρουν από σύγχυση και ανασφάλεια. Στην προσπάθεια τους να είναι ελκυστικοί στον /στην σύντροφο τους επικεντρώνονται με σκληρότητα και αυστηρή κριτική διάθεση στο σώμα τους και καταναλώνουν πολλή από την ενέργεια τους εκεί. Ίσως η ανακούφιση από αυτή την ανησυχία και τη σύγχυση να δώσει στο άτομο την ενέργεια που χρειάζεται, ώστε να επενδύσει στη σχέση και το σεξουαλικό σύντροφο.
Πηγή: mobile.nytimes.com
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Από το Blogger.