GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέα υποχώρηση των ποσοστών του ΑΚΡ του Ερντογάν στην Τουρκία

Μειώνονται ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης Η υποστήριξη για το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης...

Μειώνονται ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης

Η υποστήριξη για το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υποχώρησε κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου, στο 39,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Gezici, προκαλώντας αμφιβολίες για τις πιθανότητες το AKP να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Το κεντροδεξιό, ισλαμικών καταβολών κόμμα AKP, το οποίο έχει ιδρύσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία τον Ιούνιο για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,9% των ψήφων.

Μετά την αποτυχία του να συμπήξει έναν συνασπισμό, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η έρευνα της κοινής γνώμης, στην οποία έλαβαν μέρος 5.000 άνθρωποι στο διάστημα 12-13 Σεπτεμβρίου, έδειξε πως τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που συγκέντρωσε 28,1% από 25% τον Ιούνιο.

Η υποστήριξη για το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) έφθασε το 16,8% από 16,3% πριν από τρεις μήνες.

Το φιλο-κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) βρίσκεται στο 13,5% από 13,1% τον Ιούνιο και αρκετά πάνω από το όριο του 10% που απαιτείται προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Gezici έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με μια άλλη δημοσκόπηση της Metropoll, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και έδειξε πως η υποστήριξη για το AKP έχει αυξηθεί, αν και όχι αρκετά ώστε να του εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.