GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η βιαστική τοποθέτηση προφυλακτικού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Η βιαστική τοποθέτηση του προφυλακτικού μπορεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, να δημιουργήσει προβλήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής...

Η βιαστική τοποθέτηση του προφυλακτικού μπορεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, να δημιουργήσει προβλήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, το 60% των οποίων ήταν γυναίκες, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν σκίσιμο ή ολίσθηση του προφυλακτικού και διαρροή του περιεχομένου του στις περιπτώσεις που η τοποθέτηση έγινε βιαστικά. Τα ζευγάρια, μάλιστα, που προχώρησαν σε βιαστική τοποθέτηση του προφυλακτικού ήταν πιο πιθανό να μη το χρησιμοποιήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν τη σημαντικότητα η τοποθέτηση του προφυλακτικού να γίνει σωστά, ακόμα κι αν χρειαστεί ελάχιστα περισσότερος χρόνος, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.

Σε μια προηγούμενη σχετική μελέτη τα ευρήματα είχαν σημαντικούς περιορισμούς ως προς τη γενικευσιμότητά τους, διότι συμμετείχαν σε αυτήν μόνο άνδρες, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις τελευταίες σεξουαλικές τους εμπειρίες. Στην παρούσα μελέτη συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 512 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι επισκέφτηκαν κλινικές γνωστές για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ΣΜΝ μέσα στο χρονικό διάστημα από το 2007 μέχρι το 2011. 

Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονται από 15 έως 65 και όλοι έπρεπε να καταγράφουν τις σεξουαλικές τους επαφές σε ένα διαδικτυακό ημερολόγιο για ένα χρονικό διάστημα που έφτανε μέχρι και τις 180 ημέρες. Συνολικά καταγράφηκαν 8.856 σεξουαλικές επαφές μεταξύ ανδρών και γυναικών, στις οποίες χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικό. Στο 7% των επαφών αυτών οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη βιαστική τοποθέτηση του προφυλακτικού. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αναφέρθηκε σπάσιμο, ολίσθηση του προφυλακτικού και διαρροή του περιεχομένου στο 5% των περιπτώσεων που η τοποθέτησή του έγινε βιαστικά, ενώ το ποσοστό αυτό μειωνόταν στο 2%-3% όταν δεν αναφέρθηκε βιασύνη.

Επιπρόσθετα, το 22% των ατόμων που βιάστηκαν κατά την τοποθέτηση του προφυλακτικού ανέφερε τη μη χρήση του σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, κάτι που αναφέρθηκε μόνο από το 14% των ατόμων που δεν βιάστηκαν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν ότι η βιαστική τοποθέτηση του προφυλακτικού μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων σχετικά με αυτό.

Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει ότι η συνεπής και ορθή χρήση του προφυλακτικού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από χλαμύδια ή γονόρροια, τα οποία μεταδίδονται μέσω των σεξουαλικών υγρών. Μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών που δημιουργούνται, για παράδειγμα, από τον ιό του έρπητα. Παράλληλα, η σωστή χρήση δύναται να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS, αλλά και από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV, ο οποίος ευθύνεται για τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Με λίγα λόγια, όταν το προφυλακτικό χρησιμοποιείται σωστά, προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα άτομα να μαθαίνουν τη σωστή τοποθέτηση του προφυλακτικού και να διαθέτουν τον χρόνο που χρειάζεται, έτσι ώστε να προλαμβάνουν λάθη και ατυχήματα που μπορεί να απειλήσουν τη σεξουαλική, αλλά και τη γενική τους υγεία.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr