GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εμβολιάζονται τα βοοειδή για την οζώδη δερματίτιδα στον Έβρο - Θανατώθηκαν 1.300 ζώα

Με εντατικούς ρυθμούς και τη συνδρομή κτηνιάτρων απ’ όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), πραγματοποιούνται οι εμβολι...

Με εντατικούς ρυθμούς και τη συνδρομή κτηνιάτρων απ’ όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί των βοοειδών στο Δέλτα του Έβρου και την ευρύτερη περιοχή των Φερών, για την αντιμετώπιση της ζωονόσου της οζώδους δερματίτιδας.

Ήδη, εντός του Σαββατοκύριακου με την παραλαβή των πρώτων 8.000 εμβολίων, τα οκτώ συνεργεία κτηνιάτρων έχουν εμβολιάσει, εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης τα πρώτα 2.400 ζώα (σε σύνολο 5.500 βοοειδών στην περιοχή του Δέλτα), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Θανατώθηκαν 1.300 ζώα
Ο διευθυντής κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ ανέφερε ότι ο αριθμός των βοοειδών που έχουν θανατωθεί ανέρχεται στα 1300 ζώα, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι ένας αριθμός που καθημερινά τροποποιείται καθώς το νόσημα μέσα στο Δέλτα δεν παρουσιάζει την ίδια εικόνα που παρουσίαζε στην Τουρκία και το Ισραήλ, δηλαδή αυτή της αργής μετάδοσης, αντιθέτως μεταδίδεται πολύ γρήγορα.

Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα απειλής της δημόσιας υγείας, ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών και κρέατος και γενικότερα προϊόντων που έχουν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία είναι απολύτως ασφαλής, ενώ επανέλαβε ότι η οζώδης δερματίτιδα δεν μεταδίδεται με άμεση επαφή, αλλά μέσω των κουνουπιών, μυγών και τσιμπουριών. Παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ακόμη και ως προς τη χρήση του κτηνιατρικού εξοπλισμού και των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τους εμβολιασμούς ώστε να μην προκληθεί επιπλέον ανησυχία μετάδοσης της ζωονόσου.

Στο μεταξύ για "βαρύ φόρο αίματος" της κτηνοτροφίας του Έβρου, εξαιτίας της διασυνοριακότητας, κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιληφθεί πως τα σύνορα του Έβρου είναι τα δικά της σύνορα. Ο κ. Πέτροβιτς χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για τον διαρκή επιδημιολογικό έλεγχο και την πρόβλεψη αντισταθμιστικών οφελών για το απολεσθέν εισόδημα των κτηνοτρόφων, στη λογική ενός ευρωπαϊκού σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας της κτηνοτροφίας στο νομό. «Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη λειτουργία του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην περιοχή της Ορεστιάδας, το οποίο με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελεχιακό επιστημονικό δυναμικό, θα διασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση επεισοδίων από τις τρίτες χώρες και την αντιμετώπισή τους», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι προληπτικός εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο των βοοειδών του νομού, 20.000 ζώα.