GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Θετικός ο απολογισμός για τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς» - Σε εφαρμογή και στην Ξάνθη!

Ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» εφαρμόστηκε αρχικά σε 22 γειτονιές στις ευρύτερες περιοχές της Καλλιθέας και του Χαλανδρίου στην Αττική, κ...

Ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» εφαρμόστηκε αρχικά σε 22 γειτονιές στις ευρύτερες περιοχές της Καλλιθέας και του Χαλανδρίου στην Αττική, καθώς και της Τούμπας – Τριανδρίας και Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τέλος Ιουνίου επεκτάθηκε σε 36 νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα

Καταγράφεται επίσης πλήρης αποδοχή του θεσμού από τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές και Φορείς

Καθίσταται αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης

Μέχρι στιγμής, στην περιοχές της Καλλιθέας, του Χαλανδρίου, της Τούμπας – Τριανδρίας και του Ευόσμου, οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 15.500 δράσεις και παρεμβάσεις, όπως επισκέψεις σε καταστήματα και οικίες, θεωρήσεις γνησίου υπογραφής, επίλυση διαφορών κ.α.

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», όπως προκύπτει από την αποτίμηση της δράσης του κατά το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής του.

Ο θεσμός υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής (2015-2019) της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η φιλοσοφία του βασίζεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, περιλαμβάνοντας σειρά δράσεων τόσο προληπτικού, όσο και αποτρεπτικού χαρακτήρα, για την προστασία και εξυπηρέτηση των κατοίκων σε γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Είναι η καθημερινή «επώνυμη» παρουσία της Αστυνομίας στη γειτονιά, για θέματα ασφάλειας, παραβατικότητας και συναφή ζητήματα, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Το πρώτο τρίμηνο του πιλοτικού επανασχεδιασμού του προγράμματος (τέλη Μαρτίου – τέλη Ιουνίου 2015), ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» εφαρμόστηκε αρχικά σε 22 γειτονιές στις ευρύτερες περιοχές της Καλλιθέας και του Χαλανδρίου στην Αττική, καθώς και της Τούμπας – Τριανδρίας και Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.

Από τα τέλη Ιουνίου αποφασίστηκε η επέκταση του θεσμού σε 36 ακόμα περιοχές σε όλη την Ελλάδα, από όπου αναμένονται εξίσου θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, επεκτάθηκε σε οκτώ (8) Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής (Καλλιθέας, Πατησίων, Παγκρατίου, Α΄ Αχαρνών, Α΄ Γλυφάδας, Χαλανδρίου, Νίκαιας και Δημοτικού Θεάτρου), σε τέσσερα (4) Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης (Ευόσμου, Τούμπας – Τριανδρίας, Αναλήψεως και Αμπελοκήπων) και σε είκοσι τέσσερα (24) Αστυνομικά Τμήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα (Κιλκίς, Σερρών, Βέροιας, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Α΄ Λάρισας, Β΄ Λάρισας, Βόλου, Νέας Ιωνίας Βόλου, Α΄ Ηρακλείου, Β΄ Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κορίνθου, Καλαμάτας, Άργος, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Κέρκυρας, Χαλκίδας, Λαμίας, Β΄ Πατρών και Αγρινίου).

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα αποτελέσματα της δράσης των «Αστυνομικών της Γειτονιάς» είναι άκρως ικανοποιητικά, κινούμενα σε ενθαρρυντική κατεύθυνση ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του θεσμού από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Η θετική ανταπόκριση των πολιτών στον θεσμό επιβεβαιώνεται και από την προσέλευσή τους στα γραφεία των Αστυνομικών της Γειτονιάς, για διάφορα ζητήματα.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του πιλοτικού επανασχεδιασμού του θεσμού αναπτύχθηκαν συνεργασίες με τοπικούς Φορείς (Δήμους, σχολεία, Συλλόγους, Εκκλησίες), ενώ πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις – ομιλίες για διάφορα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και πολλές επισκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα σε οικίες και καταστήματα. Τα στοιχεία καταδεικνύουν την πλήρη αποδοχή του θεσμού από τους τοπικούς Φορείς, μέσω των προσκλήσεων για συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις – δράσεις που εστάλησαν προς τους «Αστυνομικούς της Γειτονιάς».

Μία ακόμη θετική έκφανση της αποδοχής του θεσμού αποτελεί το γεγονός ότι πολλά σχολεία ζήτησαν τη διοργάνωση διαλέξεων – ομιλιών προς τους μαθητές, για διάφορα θέματα, στο πλαίσιο της δράσης του «Αστυνομικού της Γειτονιάς»

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ενώ φέρουν πέραν του βασικού τους εξοπλισμού, ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο. Βασική τους προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους.