GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πασχίζουν για την επιβίωση τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα στην Βόρεια Ελλάδα

Πρωτοβουλία για τη συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων πόλεων της Β. Ελλάδος Πρωτοβουλία για τη συνάντηση και την προοπτικ...

Πρωτοβουλία για τη συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων πόλεων της Β. Ελλάδος

Πρωτοβουλία για τη συνάντηση και την προοπτική καλλιτεχνικών συνεργασιών των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων των πόλεων της βόρειας Ελλάδας κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, αναλαμβάνει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Σοφίας Μενεσελίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνάντηση των προέδρων και εκπροσώπων των ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κοζάνης, Σερρών, Βέροιας, Καβάλας και Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου. «Η πρότασή μας να συνεργαστούμε έχει εκφραστεί θεωρητικά από όλους, θα το κάνουμε λίγο πιο συγκεκριμένο και θα εξετάσουμε την δυνατότητα ακόμα και κάποιας κοινής παραγωγής», τονίζει η κ. Μενεσελίδου.

Σε μια περίοδο που η υποχρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ προκαλεί έντονα προβλήματα βιωσιμότητάς τους, τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, που αποτέλεσαν κυψέλες πολιτισμού και θεατρικής παιδείας για περισσότερα από 30 χρόνια στην ελληνική περιφέρεια, ανασυντάσσονται για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας. Ήδη, από το 2014 καταγράφηκε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησής τους από το υπουργείο Πολιτισμού που φθάνει και στο 50%.

Χοντρό ψαλίδι στην Κομοτηνή
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, τα 88.000 ευρώ που ήταν η οικονομική συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού στην λειτουργία του θεάτρου μέχρι το 2013, μειώθηκαν σε 41.000 ευρώ από το 2014.

«Με αυτά τα χρήματα και με την χρηματοδότηση του δήμου καλύπτουμε τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ σε επίπεδο συνεργασιών, όπως πράξαμε πέρυσι συνεργαζόμενοι με την παιδική σκηνή του Νέου Κόσμου», επισημαίνει η κ. Μενεσελίδου. Όπως αναφέρει εξάλλου, «είναι πολύ δύσκολο, εάν δεν βελτιωθούν τα οικονομικά μας, να κάνουμε δική μας παραγωγή και σχεδόν αδύνατον να καλύψουμε το πλάνο τριών επαγγελματικών παραγωγών κατά τη διάρκεια του έτους. Ούτως ή άλλως η ζωή έχει μετεξελίξει τα ΔΗΠΕΘΕ σε δημοτικά θέατρα που φροντίζουν να κρατούν αναμμένη μια φλόγα θεατρικής δημιουργίας, ευελπιστώντας ότι πριν αποδεχθούμε την οριστική αλλαγή αυτής της στόχευσης θα δούμε να αλλάζουν προς το καλύτερο τα οικονομικά μας».

Παρήγορο γεγονός, πάντως, αποτελεί η στάση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την προοπτική των ΔΗΠΕΘΕ. «Είναι πολύ θετικό ότι ενδιαφέρθηκαν για την χρηματοδότησή μας εν μέσω θέρους. Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε και με τον υπουργό από κοντά για το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ», καταλήγει η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.