GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επέστρεψαν για τα καλά τα μπλε καβούρια στο Πόρτο Λάγος - Πονοκέφαλος για τους ψαράδες!

Εισβολή μπλε καβουριών στην Ροδόπη Με τα περιβόητα μπλε καβούρια, που συναντά κανείς κάθε χρόνο στο Θρακικό Πέλαγος, πλημμύρισαν τα νε...

Εισβολή μπλε καβουριών στην Ροδόπη

Με τα περιβόητα μπλε καβούρια, που συναντά κανείς κάθε χρόνο στο Θρακικό Πέλαγος, πλημμύρισαν τα νερά στο Πόρτο Λάγος, με τους εκεί ψαράδες ωστόσο να προβληματίζονται. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο Πόρτο Λάγος ο πληθυσμός του μπλε καβουριού είναι τόσο μεγάλος που οι ψαράδες δηλώνουν πλέον αδυναμία να ασχοληθούν με οποιοδήποτε άλλο είδος και για μέρες επιδιορθώνουν τα δίχτυα τους.

Αποτελούν πεντανόστιμο μεζέ εφάμιλλο του αστακού. Ονομάζονται «Ιταλοί» επειδή ήρθαν από το Μεξικό μέσω Ιταλίας στις θάλασσές μας. Φέτος, όμως, ο πληθυσμός τους είναι τόσο μεγάλος που καταστρέφουν συνεχώς τα δίχτυα των ψαράδων, απελευθερώνοντας τα ψάρια, αποτελώντας γι’ αυτούς ένα μεγάλο πονοκέφαλο.

Ο Στράτος Ζαχαρίου (δεξιά) με συνάδελφό
του ψαρά στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης
«Η θάλασσα είναι γεμάτη μπλε καβούρια και οι αλιείς διαμαρτύρονται. Επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν καινούργια δίχτυα, αλλά ακόμη και αν το κάνουν, σύντομα και αυτά θα σκιστούν, επιδιορθώνουν τα παλιά, κάτι που όμως απαιτεί χρόνο και τους στερεί το μεροκάματο», δηλώνει ο ψαράς Στράτος Ζαχαρίου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά πολύ και μεγάλος αριθμός μπαίνει στο Βόρειο Αιγαίο από τη Σμύρνη.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας συνήθως κάνουν βιολογικούς κύκλους όπου αυξάνεται ο πληθυσμός για μερικά χρόνια και μετά πέφτει κατακόρυφα. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πού οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, συμφωνούν στο ότι ο ήπιος χειμώνας συντελεί σε αυτό, ενώ επιπλέον το μπλε καβούρι δεν έχει θηρευτές, παρά μόνο τον άνθρωπο και τη ρύπανση.

Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον πληθυσμό τους
«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον πληθυσμό τους, καθώς η σχετική πρόταση που κάναμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύνταξη μιας μελέτης δεν απαντήθηκε ποτέ. Είναι πάντως πολύ μεγάλος και χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται με αλματώδη ρυθμό» λέει στο «Έθνος» ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Χαρίτων Χιντήρογλου.

Το μπλε καβούρι (callinectes sapidus είναι η επιστημονική ονομασία του) δεν είναι άγνωστο είδος για τις ελληνικές θάλασσες. Τις δεκαετίες του '50 και του '60 τεράστιες ποσότητες έφευγαν με... βαγόνια για τις αγορές του εξωτερικού, απότομα ωστόσο σταμάτησε να εμφανίζεται και σχεδόν εξαφανίστηκε. Επέστρεψε το 2009 και από τότε πολλαπλασιάζεται στα νερά του Βόρειου Αιγαίου.

Στο μικροσκόπιο 
Πρόσφατα μάλιστα ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας, αποφάσισε να βάλει το μπλε καβούρι στο... μικροσκόπιο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Μάνος Κουτράκης, «στις λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στο φαινόμενο του ευτροφισμού, το οποίο επηρεάζει τη φυσική ισορροπία της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας. Η συγκέντρωση του φυτοπλαγκτόν ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια, ευνοώντας την αύξηση των μπλε καβουριών, αφού αποτελεί την κύρια τροφή τους, συντελώντας ταυτόχρονα στην εξαφάνιση ή τη μετανάστευση άλλων πληθυσμών».

«Οι λιμνοθάλασσες και οι παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης είναι εύτροφες, αφού εκεί εκβάλλουν όλα τα μεγάλα ποτάμια. Υπάρχει λοιπόν άφθονο φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν, ενώ τα Δέλτα των ποταμών είναι πλούσια σε οργανική ύλη και έτσι το μπλε καβούρι, ένας τυπικός κάτοικος εκβολών, βρίσκει άφθονη τροφή» λέει ο βιολόγος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Κοσμάς Κεβρεκίδης.

Λίγα λόγια για το μπλε καβούρι 
Το μπλε καβούρι διαχειμάζει μέσα στη λάσπη κατά προτίμηση στη θάλασσα και το θηλυκό γονιμοποιείται μία φορά στη διάρκεια του βιολογικού κύκλου του. Γεννά περίπου 2 εκατ. αβγά (!), τα οποία εκκολάπτονται για 15 μέρες, αλλά επιβιώνει μόλις 1/500.000 αβγά. Τα αρσενικά «σεργιανίζουν» στις λιμνοθάλασσες και τα θηλυκά στη θάλασσα. Ετσι εξηγείται το ότι τα θηλυκά μετακινούνται σε περιοχές χαμηλής αλατότητας για να ζευγαρώσουν και σε περιοχές μεγαλύτερης αλατότητας (πιο βαθιά στη θάλασσα) για την ωοαπόθεση.

Το καλοκαίρι αλιεύεται σε μεγάλες ποσότητες, τον χειμώνα φαίνεται πως μεταναστεύει σε μεγαλύτερα βάθη και αυτό ερμηνεύει τη σημαντική ελάττωση του πληθυσμού.

Το κρέας του μπλε καβουριού έχει ήπια, γλυκιά γεύση και είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, με μόλις 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, οι ειδικοί όμως συνιστούν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα αγοράζουν. Πρέπει να είναι ζωντανά και να κουνούν έστω και λίγο τα άκρα τους, ενώ δεν επιτρέπεται να μπουν αμέσως στην κατάψυξη, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα τα σκοτώσουν.

Είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, με χαμηλή συγκέντρωση σε υδράργυρο - ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην κατανάλωση των θαλασσινών.

Είναι επίσης πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, σε νιασίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη Β-12) και βιταμίνη Α και C, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή σε ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό), νάτριο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.