GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αλεξανδρούπολη: Πάνω από 100 περιστατικά βίας κατά γυναικών

Εκατόν δύο περιστατικά άσκησης βίας κατά των γυναικών κατέγραψε το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του δήμου Αλεξ...

Εκατόν δύο περιστατικά άσκησης βίας κατά των γυναικών κατέγραψε το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του δήμου Αλεξανδρούπολης, από την ίδρυσή του τον Σεπτέμβριο του 2013 έως σήμερα, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο μέλλον, βάση της εμπειρίας από τη μέχρι τώρα λειτουργία του κέντρου.

"Σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί η αναπαραγωγή των στερεοτυπικών αντιλήψεων που ενισχύουν την ανισότητα μεταξύ των φύλων, που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των δράσεων μας σε σχολεία και άλλους φορείς, ενώ και οι νέες οικονομικές συνθήκες ενισχύουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος του κέντρου, Αρχοντία Κύρογλου.

Η κ. Κύρογλου, μάλιστα, αναφέρει ως έναν επιπλέον λόγο της εκτίμησης αύξησης των περιστατικών τη σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής, που, όπως διευκρινίζει, αποτελείται από διάφορες πολιτισμικές ομάδες, όπως παλιννοστούντες, μουσουλμάνους, παράτυπους και μη μετανάστες. Σημειώνει, δε, πως σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας και του γραφείου ασύλου, το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών είναι έντονο στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. "Ήδη τα περιστατικά του Συμβουλευτικού Κέντρου επιβεβαιώνουν τις παραπάνω πληροφορίες, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετές εξυπηρετούμενες που είναι νόμιμες μετανάστριες, παλιννοστούντες, αλλά και εξυπηρετούμενες που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το κέντρο του δήμου Αλεξανδρούπολης είναι ένα εκ των συνολικά 40 συμβουλευτικών κέντρων που λειτουργούν σε μεγάλους δήμους της χώρας, στελεχώνεται από ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και κοινωνιολόγο, ενώ συνεργάζεται με 61 φορείς, υπηρεσίες και συλλόγους (αστυνομία, νοσοκομείο, εκκλησία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πανεπιστήμιο κ.α.). Στόχος του η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η παροχή πολλαπλών υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες, που είναι, ή έχουν υπάρξει θύματα βίας, καθώς και η υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη του φαινομένου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 59 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (ομιλίες σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και πολίτες, ημερίδες, δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας γυναικών, διανομή φυλλαδίων και πλήθος άλλων) στις οποίες εκτιμάται ότι έλαβε μέρος μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

Μάλιστα, η φωτογράφηση 8+1 γυναικών, με το πλακάτ: "ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ", αναδείχθηκε από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ως μία από τις σημαντικότερες δράσεις ευαισθητοποίησης σε πανελλαδικό επίπεδο γύρω από το θέμα της έμφυλης βίας.

"Το ποσοστό των νέων περιστατικών που ζητούν βοήθεια και υποστήριξη από το Συμβουλευτικό Κέντρο αυξάνεται μετά από κάθε δράση ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούν τα στελέχη, τόσο σε φορείς, όσο και στο ευρύ κοινό", σημειώνει η ψυχολόγος του κέντρου. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το σύνολο των περιστατικών που απευθύνθηκαν στο κέντρο πραγματοποιήθηκαν, με βάση τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων, 1358 ενέργειες, (ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, χορήγηση βεβαιώσεων για δικαστική χρήση, παραπομπές και συνοδείες εξυπηρετούμενων σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, στο κοινωνικό παντοπωλείο, σε εφορία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά, ή άλλα επιδόματα και σε φορείς προώθησης της απασχόλησης).

 "Η στήριξη των εξυπηρετούμενων γυναικών δε λήγει με την απομάκρυνσή τους από την κακοποιητική σχέση αλλά διαρκεί όσο έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το αίτημά τους και την κρίση των συμβούλων. Επίσης, το Συμβουλευτικό Κέντρο, αν και υλοποιείται από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του νομού Έβρου, χωρίς να αποκλείει καμία γυναίκα που έχει ανάγκη στήριξης, καθώς οι πλησιέστερες δομές (εκτός Αλεξανδρούπολης) βρίσκονται στο νομό Ροδόπης και είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κομοτηνής", καταλήγει η κ Κύρογλου.