GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Βουτιά» 1.419 μορίων για τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς του ΔΠΘ στην Ξάνθη! (+ΒΑΣΕΙΣ)

-Κατακόρυφη πτώση 757 μορίων για την Νομική του ΔΠΘ στην Κομοτηνή  -Σημαντική πτώση και για την Ιατρική Αλεξανδρούπολη που έπεσε κατά ...

-Κατακόρυφη πτώση 757 μορίων για την Νομική του ΔΠΘ στην Κομοτηνή 
-Σημαντική πτώση και για την Ιατρική Αλεξανδρούπολη που έπεσε κατά 536 μόρια 

«Βουτιά» 1.419 μορίων έκανε η βάση εισαγωγής για το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα την Ξάνθη, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατικών στοιχείων για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. 

Οι σχολές του ΔΠΘ, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, κατέγραψαν σημαντικές πτώσεις στον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μορίων για την εισαγωγής ενός νέου φοιτητή την ακαδημαϊκή χρονιά  2015-2016, όπως ανακοινώθηκε επισήμως το πρωί της Τετάρτης. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σημαντική είναι η πτώση στις νομικής σχολές της χώρας, που ξεκινά από τα 491 μόρια στην Αθήνα και φτάνει τα 757 μόρια στην Κομοτηνή. 

Πτώση καταγράφεται φέτος και στις ιατρικές σχολές, που κυμαίνεται μάλιστα από 309 μόρια στην σχολή Αθηνών -  η οποία έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια (18.924), μέχρι 536 στην αντίστοιχη σχολή της Αλεξανδρούπολης. 

Εντυπωσιακή είναι η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών.

«Βασικό κριτήριο που διαφαίνεται στις επιλογές των υποψηφίων είναι η παραμονή στον τόπο κατοικίας τους, κάτι που φαίνεται στην πτώση των βάσεων σε περιφερειακές σχολές. Χαρακτηριστική, η περίπτωση της σχολής ηλεκτρολόγων μηχανικών Ξάνθης, που "έπεσε" 1.419 μόρια, αλλά και οι σχολές φιλολογίας σε Καλαμάτα και Ιωάννινα που έπεσαν 1500 μόρια», επεσήμανε ο κ. Γιώργος Χατζητέγας αναλυτής βάσεων, σε δηλώσεις του. 

Μεγάλη πτώση 
Η μεγαλύτερη πτώση, ωστόσο, καταγράφηκε στη σχολή Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών, της τάξεως των 6.271 μορίων (βάση 2015: 6.636, βάση 2014: 12.907) και στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης, η οποία «έχασε» 5.664 μόρια (βάση 2015: 6.682, βάση 2014: 12.346). Στον αντίποδα, ανοδική πορεία κατέγραψαν οι βάσεις σε ορισμένες σχολές που πέρυσι κυμάνθηκαν κάτω από τα 10.000 μόρια. Χαρακτηριστικά, θεαματική άνοδο σημείωσαν οι βάσεις των σχολών Μουσικών Σπουδών Αθηνών και Κέρκυρας, με την πρώτη να ανεβαίνει 8.044 μόρια (βάση 2015: 13.316, βάση 2014: 5.272) και τη δεύτερη 4.782 μόρια (βάση 2015: 11.472, βάση 2014: 6.690).

Όσον αφορά το 5ο επιστημονικό πεδίο, των οικονομικών σχολών, ελάχιστα τμήματα υποχώρησαν και τα περισσότερα παρουσίασαν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής.

Εξάλλου, 14 πανεπιστημιακά τμήματα, στην περιφέρεια κυρίως, βρίσκονται κάτω από τα 10.000 μόρια, καθώς επίσης και εκατοντάδες τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ήταν θεαματική η μείωση των αριστούχων. «Σταθερά, τα τελευταία χρόνια, περίπου το 1/3 των υποψηφίων καταγράφει επιδόσεις κάτω από τη βάση», επεσήμανε ο κ. Χατζητέγας.

Σημειώνεται ότι, συνολικά, 104.616 υποψήφιοι υπέβαλαν φέτος μηχανογραφικό δελτίο (77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α'), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958. 

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 70.988 (1.775 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι).

Αναλυτικά οι βάσεις για το 2015-2016
10. ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Εξάλλου, τα αποτελέσματα έχουν σταλεί ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους.

Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, θα ισχύσει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και έτσι, όσοι έχουν επιτύχει σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους.

Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους:
α) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (κατηγορίες 90% και 10%), για τα τμήματα και τις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού.

β) ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

γ) εσπερινού Γενικού Λυκείου και εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

δ) εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.