GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«Κατρακυλούν» οι βάσεις και στο ΔΠΘ - Μεγάλη πτώση στις δημοφιλείς Σχολές της Θράκης

Ενδέχεται να υπάρξει μικρή άνοδος στις σχολές που κυμαίνονται από 11.000 έως 13.000 μόρια Σημαντική πτώση στις δημοφιλείς σχολές και τ...

Ενδέχεται να υπάρξει μικρή άνοδος στις σχολές που κυμαίνονται από 11.000 έως 13.000 μόρια

Σημαντική πτώση στις δημοφιλείς σχολές και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και καταποντισμό ορισμένων στην Περιφέρεια προβλέπει το γενικό περίγραμμα των βάσεων εισαγωγής όπως αυτό διαμορφώθηκε λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους.

Την ίδια στιγμή οι οικονομικές εξελίξεις και η νέα, πιο αυστηρή ρύθμιση για τις μετεγγραφές οδηγούν πολλούς από αυτούς σε αναθεωρήσεις των επιλογών των επιλογών τους και αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι το κλείσιμο των τραπεζών, δημιουργούν καινούργια δεδομένα στις επιλογές των υποψηφίων. «Πάρα πολλοί υποψήφιοι αλλάζουν το μηχανογραφικό τους διότι οι οικογένειες νιώθουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά σε σπουδές σε άλλη πόλη και πιέζουν τα παιδιά να αλλάξουν το μηχανογραφικό τους και να δηλώσουν σχολές μόνο στην πόλη τους κάνοντας σημαντικές υποχωρήσεις στο αντικείμενο σπουδών» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το 2011 όταν είχαν εισαχθεί 54 υποψήφιοι σε περιζήτητες σχολές του πολυτεχνείου της Ξάνθης και δεν πήγαν ποτέ να εγγραφούν ακριβώς επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη από αυτή που ζούσαν οι οικογένειές τους. «Δεν αποκλείεται το φαινόμενο αυτό να παρουσιαστεί φέτος σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και να έχουμε πολλές κενές θέσεις» εκτιμά.

Μεγάλη πτώση στην Ιατρική
Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων για τις βάσεις 2015, στα 18.070 μόρια αναμένεται να κινηθεί η Ιατρική Αλεξανδρούπολης καταγράφοντας πτώση 600 μορίων. 

Στη Νομική Κομοτηνής αναμένεται πτώση 700 μορίων (17.550 μόρια), ενώ 400 με 500 μόρια θα είναι η πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές. Γενικά, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές του πρώτου πεδίου, ενώ μικρότερη θα είναι στα υπόλοιπα πεδία. Από την άλλη πλευρά, στις χαμηλόβαθμες σχολές (11.000 με 13.000 μόρια) της τεχνολογικής και της θετικής κατεύθυνσης δεν αποκλείεται να καταγραφή μικρή άνοδος.