GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στον «αέρα» οι επιχειρήσεις μετά την επιβολή των capital controls

Μίχαλος: Εταιρεία ζήτησε 650.000 ευρώ για εισαγωγή και εγκρίθηκαν 9.000 ευρώ Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λ...

Μίχαλος: Εταιρεία ζήτησε 650.000 ευρώ για εισαγωγή και εγκρίθηκαν 9.000 ευρώ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω των capital controls επιχειρεί να αναλύσει το Reuters.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα λουκέτων εντός των επόμενων εβδομάδων λόγω των περιορισμών στις συναλλαγές με το εξωτερικό, υπογραμμίζει ο πρόεδροςτου ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Ο ίδιος επισημαίνει σε δηλώσεις του στο Reuters ότι ενώ η λήξη της τραπεζικής αργίας καλωσορίστηκε από τους ιδιώτες, δεν υπήρξε κάποια ανακούφιση για τις επιχειρήσεις. «Ολα τα κεφάλαια που έλαβε η χώρα αυτές τις μέρες, μετά τη συμφωνία, πήγαν σε μισθούς και συντάξεις και στο γέμισμα των ΑΤΜ με χρήματα. Δεν υπήρξε πρόβλεψη για τις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων», υπογραμμίζει.

Αναφέρεται σε παράδειγμα μεγάλης εταιρίας τροφίμων, που υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση πληρωμής ύψους 650.000 ευρώ στο εξωτερικό, για εισαγωγή πρώτων υλών. Οπως είπε, εγκρίθηκαν μόλις 9.000 ευρώ. «Δεν είναι αστείο. Η εταιρία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και είναι ένας από τους μεγαλύτερους 'παίκτες' στην ελληνική αγορά. Πώς θα παραμείνει ανοιχτή και θα κρατήσει τους εργαζόμενους εάν δεν μπορεί να παράξει;», τόνισε.

«Πολλοί προμηθευτές που πληρώνονταν στο παρελθόν εντός 60-90 ημερών, έχουν αρχίσει να ζητούν προκαταβολή του συνολικού ποσού από τότε που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί κεφαλαίων» τονίζει η Βασιλική Μουραφέτη, επικεφαλής του τμήματος αγορών της Πίτσος.

«Εισάγουμε βίδες, χημικά, πλαστικά μέρη και ηλεκτρονικά μέρη για την παραγωγή μας. Οι παραγωγοί που μας στέλνουν τα υλικά κάθε δυο εβδομάδες μας είπαν ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και ότι δεν διατίθενται να μας στείλουν ανταλλακτικά αν δεν έχουν πληρωθεί πλήρως για το σύνολο του ποσού», υπογραμμίζει.

Ο Δημήτρης Κουτρούμπας, υψηλόβαθμο στέλεχος της Σιδενόρ ανέφερε ότι οι θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά η καθημερινή λειτουργία έχει γίνει πολύ πιο πολύπλοκη.

«Οι πρώτες ύλες που έχουμε παραγγείλει έχουν φτάσει στο λιμάνι και δεν μπορούν να περάσουν από το τελωνείο, καθώς πρέπει να δώσουμε έγγραφα που βρίσκονται στην τράπεζα και η τράπεζα δε μπορεί να μας δώσει τα έγγραφα καθώς δεν μπορεί να κάνει την πληρωμή», υπογραμμίζει.