GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε ρυθμούς Δημοψηφίσματος η Ξάνθη – Πυρετώδεις προετοιμασίες και χωρίς προβλήματα!

-Έφτασαν τα ψηφοδέλτια κανονικά καθώς και ο πλήρης εξοπλισμός των εκλογών  Σε ρυθμούς Δημοψηφίσματος κινείται ήδη από την αρχή της ε...

-Έφτασαν τα ψηφοδέλτια κανονικά καθώς και ο πλήρης εξοπλισμός των εκλογών 

Σε ρυθμούς Δημοψηφίσματος κινείται ήδη από την αρχή της εβδομάδας και επισήμως η Ξάνθη μιας και ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε έγκαιρα όλα να είναι έτοιμα για την Κυριακή. 

Ήδη τα ψηφοδέλτια, με το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της χώρας, κατέφτασαν ενώ την Πέμπτη το πρωί ξεκίνησαν ομαλά όλες οι απαραίτητες διεργασίες για την τοποθέτησή τους στους εκλογικούς σάκους και την μετέπειτα μεταφορά τους στα εκλογικά τμήμα του Νομού. 

Στο ίδιο έργο θεατές!
Όπως αποφασίστηκε, και με δεδομένο το γεγονός πως το Δημοψήφισμα ανακοινώθηκε εντελώς ξαφνικά και με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, η όλη διαδικασία δεν θα διαφέρει σχεδόν καθόλου από τις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές του Ιανουαρίου, μιας και οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά τμήματα. 

Πρόκειται για τα 216 εκλογικά τμήματα της Π.Ε. Ξάνθης στα οποία θα βρίσκονται εφορευτικές επιτροπές και Δικαστικοί αντιπρόσωποι, ενώ οι ψηφοφόροι θα παραλαμβάνουν το ψηφοδέλτιο του Δημοψηφίσματος καθώς και το λευκό, ώστε να επιλέξουν ανάμεσα στις 3 επιλογές, ήτοι ΝΑΙ, ΟΧΙ ή ΛΕΥΚΟ. 

Οι πολίτες μπορούν μέσω από το site του Υπουργείου Εσωτερικών να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, ενώ σχετικές πληροφορίες παρέχουν και οι κατά τόπους Δήμοι του Νομού. 

Στην περίπτωση της Ξάνθης οι εγγραμμένοι ψηφοφόροι ξεπερνούν τις 115.000, χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται τα Σώματα Ασφαλείας που είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 νέοι, 18 ετών, θα ασκήσουν για πρώτη φορά στον Νομό το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοψήφισμα ενώ ως εκλογικά τμήματα όπως πάντα χρησιμοποιούνται οι σχολικές μονάδες της περιοχής. 

Με απόφαση του Υπουργείου, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, λειτουργούν κανονικά τα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων ώστε να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι. 

Συνοπτικά η εγκύκλιος ενημερώνει ότι:
Το δηµοψήφισµα της 5ης Ιουλίου 2015 θα διενεργηθεί µε τους εκλογικούς καταλόγους της Β' αναθεώρησης (Μαρτίου – Απριλίου 2015), η οποία περιλαµβάνει τις µεταβολές (µεταδηµοτεύσεις, ετεροδηµότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν έως τις 30.04.2015.

Η ίδια προθεσµία (30.04.2015) ισχύει και για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαµονής τους. Οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίσουν ως ετεροδηµότες στον τόπο διαµονής τους.

Η ανωτέρω προθεσµία (30.04.2015) ισχύει και για τη διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών. Όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής έως την ηµεροµηνία αυτή δεν θα ψηφίσουν στο δηµοψήφισµα της 5ης Ιουλίου 2015 ως ετεροδηµότες. Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής µετά την 30.04.2015 θα ψηφίσουν στο δηµοψήφισµα της 5ης Ιουλίου 2015 ως ετεροδηµότες. 

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως 19.00 της Κυριακής 5 Ιουλίου. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η διαδικασία πραγματοποιείται στα ίδια εκλογικά τμήματα, (με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών), που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν κατά το δημοψήφισμα και στους κρατουμένους στα καταστήματα κράτησης, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας και του ν. 4023/2011. Για το σκοπό οργανώνονται εκλογικά τμήματα σε κάθε κατάστημα κράτησης.