GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μόνο ηλεκτρονικά πλέον τα ιατρικά αναλώσιμα

Mόνο μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα μπορούν να εκδίδουν γνωματεύσεις για επιθέματα κατακλίσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί...

Mόνο μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα μπορούν να εκδίδουν γνωματεύσεις για επιθέματα κατακλίσεων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί από την Τετάρτη. 

Eπιπρόσθετα, οι γιατροί θα πρέπει να προσκομίζουν ηλεκτρονικά και φωτογραφία από την περιοχή του σώματος, για την οποία κρίνουν ότι χρειάζεται επίθεμα κατάκλισης, προκειμένου να αποφευχθούν όσο είναι δυνατόν περιπτώσεις πλαστών γνωματεύσεων.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση έρχεται ως συνέχεια παρόμοιων αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ για ιατροφαρμακευτικά υλικά, σε μια προσπάθεια να «κλείσει» ένα πεδίο διαφθοράς λόγω αδιαφανών διαδικασιών. 

Ηδη ο ΕΟΠΥΥ έχει επιβάλει σταδιακά, από τις αρχές του έτους, ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για τα υλικά αιμοκάθαρσης, οπτικών, αναπνευστικών και ορθοπεδικών υλικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από μεθαύριο, εκτός από τα επιθέματα, ηλεκτρονικά θα εκδίδονται και οι γνωματεύσεις για τα ακουστικά. 

Εως πρόσφατα, οι γιατροί εξέδιδαν χειρόγραφες γνωματεύσεις, που ήταν αδύνατον να ελεγχθούν κεντρικά, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις και να φανεί αν κάποιος γιατρός γράφει αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό υλικών σε ασφαλισμένους που ίσως και να μην τα χρειάζονται. Με το παλαιότερο καθεστώς, ουσιαστικός έλεγχος στο σύνολο των γνωματεύσεων θα μπορούσε να γίνει με τον σωστό προγραμματισμό και συντονισμό 200 περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ! 

Η συνολική ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιατροφαρμακευτικά υλικά υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια. H δαπάνη για επιθέματα ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, και υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης μπορεί να μειωθεί ακόμα και στο 50%.

Εν τω μεταξύ, σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ιδιωτικές κλινικές που, λόγω της αλλαγής της πιστωτικής πολιτικής των προμηθευτών τους, δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας και προσφοράς των υπηρεσιών τους. Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, «υπάρχει εξαιρετική ανάγκη προμήθειας χειρουργικών υλικών, υλικών για τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και, σε λίγες ημέρες, υλικών για τους αιμοκαθαιρόμενους στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. 

Οι ασθενείς, αλλά και οι συγγενείς δηλώνουν πραγματική αδυναμία καταβολής έστω και της συμμετοχής τους, λόγω της τραπεζικής αργίας, η οποία συνεχίζεται, και της μη χρήσης πιστωτικών καρτών από μεγάλο μέρος των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών ζητούν από τον υπουργό να δώσει εντολή στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή εντός του Ιουλίου προκαταβολών (90% της δαπάνης) τουλάχιστον του Μαρτίου και του Απριλίου 2015, «ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ