GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ήχησαν οι σειρήνες στην Κύπρο, ξυπνώντας μνήμες 41 χρόνια μετά την εισβολή

Ο κυπριακός ελληνισμός δεν ξεχνά Παρά την εικόνα διάλυσης στις μάχες που έγιναν υπήρξαν παραδείγματα πραγματικού ηρωϊσμού και θυσίας π...

Ο κυπριακός ελληνισμός δεν ξεχνά

Παρά την εικόνα διάλυσης στις μάχες που έγιναν υπήρξαν παραδείγματα πραγματικού ηρωϊσμού και θυσίας που δυστυχώς δεν ήταν ικανά να ανατρέψουν τη τραγωδία

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι σειρήνες σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο ήχησαν στις 5:30 τα ξημερώματα, προκαλώντας την ίδια ανατριχίλα που προκαλεί κάθε ξημέρωμα 20ης Ιουλίου από το 1974 και σήμερα.

Η 41η επέτειος της τουρκικής εισβολής θα γιορταστεί με παρελάσεις και φανφάρες στη παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, και με πολλαπλές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από το τουρκικό ναυτικό και αεροπορία.

Ιστορική παραδοχή Τουρκοκύπριων: Το 1974 τα κύρια θύματα ήταν οι Ελληνοκύπριοι

Στις ελεύθερες περιοχές μνημόσυνα και δάκρυα, με όσες μανάδες αγνοουμένων ζουν ακόμα να ζητούν να μάθουν για τα παιδιά τους.

Ακιντζί: Ήταν πόλεμος με θύματα τους ελληνοκύπριους
Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, έχουν δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα που δείχνει να είναι παράταιρο με τα πανηγύρια στα κατεχόμενα. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κάνουν βήματα υπέρβασης του παρελθόντος όσο και αν ο σκληρός Ιούλης του 1974 μένει ως ανοικτή πληγή για το νησί. Ο Μ. Ακιντζί στο μήνυμα του για την 20η Ιουλίου  τονίζει πως «θα είναι προς το συμφέρον όλων και ειδικότερα των μελλοντικών γενεών να καταλήξουμε σε λύση με βάση το κοινό μας όραμα και συμφέρον».

Ο Ακιντζί αναφέρεται στα όσα συνέβησαν τη δεκαετία του 1960 λέγοντας πως σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο πολλοί αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αναφέρεται επίσης στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που έκανε πιο περίπλοκη τη κατάσταση και για πρώτη φορά απορρίπτει τη πάγια τουρκική θέση ότι η εισβολή ήταν μια «ειρηνική επιχείρηση».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» τονίζει «ότι ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε στην επιχείρηση ως `ειρηνική επιχείρηση` (Peace Operation), ήταν πράγματι ένας πόλεμος.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολεμικές συνθήκες ήταν δύσκολες και σκληρές. Κάποιοι έχασαν την ζωή τους και άλλοι έχασαν τους συγγενείς τους, σπίτια χάθηκαν και οικογένειες διασκορπίστηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα της προσφυγιάς».

Σημείνει ότι παρά τα όσα πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι τις δεκαετίες του 1950 και 1960, τα κύρια θύματα της τραγωδίας του 1974 που προκλήθηκε από το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας ήταν οι Ελληνοκύπριοι.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αποφεύγει στο μήνυμα του τις αναφορές στο «κράτος» των Τουρκοκυπρίων και κάνει λόγο για την προοπτική λύσης του Κυπριακού σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ