GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ηχηρό ΟΧΙ από την Ξάνθη στο Δημοψήφισμα – Το 70% τάχθηκε κατά της πρότασης των δανειστών

-Ικανοποιητική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αν και μεγάλη η αποχή -Βούλιαξαν μετά από αρκετές ημέρες και οι παραλίες τ...

-Ικανοποιητική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αν και μεγάλη η αποχή
-Βούλιαξαν μετά από αρκετές ημέρες και οι παραλίες του Νομού λόγω της ηλιοφάνειας 

Ηχηρό μήνυμα υπέρ του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα έστειλαν την Κυριακή οι ψηφοφόροι στην Ξάνθη, που προσήλθαν στις κάλπες ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Σε σύνολο 216 εκλογικών τμημάτων, σχεδόν το 70% των πολιτών τάχθηκε υπέρ του ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών όπως αυτή κατατέθηκε στο Eurogroup ενώ σχεδόν το 30% τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ. 

Ομαλά η διαδικασία  
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και έκλεισαν στις 7.00 το απόγευμα περίπου με την προσέλευση να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά και συνήθη για την περιοχή επίπεδα, ενώ σημαντικό ήταν για ακόμη μια φορά το ποσοστό της αποχής. 

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως ορισμένοι ηλικιωμένοι βρέθηκαν και πριν από τις 7.00 σε εκλογικά τμήματα περιμένοντας αυτά να ανοίξουν για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ μέχρι και το μεσημέρι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν σημαντικά χαμηλή. 

Αρκετοί επέλεξαν να περάσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στις παραλίες του Νομού, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει αισθητά μετά από αρκετές ημέρες, κάτι που φάνηκε να ενθαρρύνει αρκετούς για μια βουτιά στην θάλασσα. Πόρτο Μόλο, Μυρωδάτο αλλά και Μάγγανα «βούλιαξαν» από κόσμο, καθώς αρκετοί επέλεξαν πρώτα να δροσιστούν και μετά να ψηφίσουν, ενώ φυσικά δεν ήταν λίγοι και αυτοί που απλά γύρισαν την πλάτη στην όλη διαδικασία. 

Προβλήματα με εφορευτικές
Η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά στον Νομό, με τα ψηφοδέλτια να καταφτάνουν εγκαίρως σε όλα τα εκλογικά τμήματα, όπως και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Για ακόμη μια φορά παρατηρήθηκαν τα συνήθη προβλήματα με τις απουσίες των μελών που απαρτίζουν τις εφορευτικές επιτροπές. Σε αρκετά εκλογικά τμήματα υπήρχαν μόνο δικαστικοί αντιπρόσωποι και γραμματείς ενώ σε άλλα επιστρατεύτηκαν οι πρώτοι ψηφοφόροι που προσήλθαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Το αποτέλεσμα σε αριθμούς
Σε επίπεδο Νομού και οι 4 Δήμοι έστειλαν κοινό και σαφές μήνυμα, με τα ποσοστά υπέρ του ΟΧΙ να παρουσιάζουν σημαντική διαφορά συγκριτικά με αυτά του ΝΑΙ, ενώ στον Δήμο Μύκης η ψαλίδα ανάμεσα στις δύο επιλογές έγειρε δραματικά υπέρ του ΟΧΙ. Πιο συγκεκριμένα στον ορεινό Δήμο του Νομού σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων επέλεξε το ΟΧΙ ενώ μόλις ένα 20% το ΝΑΙ.

Αναλυτικά από τους 116.308 εγγεγραμμένους ψηφοφόρος προσήλθαν στις κάλπες οι 62.880, με τα άκυρα ψηφοδέλτια να ανέρχονται σε 2.860 και τα λευκά σε 1.005. Το ΟΧΙ επέλεξαν οι 40.067 ψηφοφόροι του Νομού, ήτοι το 67,89% και το ΝΑΙ μόλις 18..948 πολίτες ήτοι το 32,11%. 

Η εικόνα στους 3 Νομούς της Θράκης δεν διαφέρει και πολύ σχετικά με το αποτέλεσμα, μιας και υπέρ του ΟΧΙ τάχθηκαν οι περισσότεροι ψηφοφόροι τόσο στην Ροδόπη όσο και στον Έβρο. Δράμα και Καβάλα τάχθηκαν επίσης υπέρ του ΟΧΙ. 


ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
216
ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
216
ΓΡΑΜΜΕΝΟΙΨΗΦΙΣΑΝΑΚΥΡΑΛΕΥΚΑΕΓΚΥΡΑ
116.30862.8802.8601.00559.015
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΟΝΟΜΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣ/ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝΠΟΣΟΣΤΟ
ΟΧΙΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΟΧΙ40.06767,89%
ΝΑΙΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ18.94832,11%