GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έφερε αυξήσεις ο τσουχτερός ΦΠΑ στην Ξάνθη – Ακριβότερος ο καφές και είδη πρώτης ανάγκης

-Από την Τρίτη άρχισαν να εμφανίζονται οι διαφορές στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών  -Προκαλεί πονοκέφαλο η προσαρμογή από το 1...

-Από την Τρίτη άρχισαν να εμφανίζονται οι διαφορές στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών 
-Προκαλεί πονοκέφαλο η προσαρμογή από το 13% στο 23% σε μια σειρά από προϊόντα 

Πονοκέφαλο, αλαλούμ και φυσικά επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές αλλά και τους επιχειρηματίες, έφερε η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης, βασικά αγαθά και υπηρεσίες. 

Η μεταβολή αυτή στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, που ξύπνησε μνήμες του 2012, έφερε με το καλημέρα αυξήσεις της τάξεως του 10% στο καλάθι της νοικοκυράς, μιας και οι περισσότεροι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να μεταβιβάσουν την διαφορά στους καταναλωτές, ενώ οι λίγοι και εκλεκτοί επιχειρηματίες που κατάφεραν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, δηλώνουν σίγουροι πως αργά ή γρήγορα θα γονατίσουν. 

Φυσικά στις παραπάνω κατηγορίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές, πολλές εκ των οποίων μερίμνησαν να αυξήσουν σταδιακά τις τιμές τους μέσα στην περίοδο της τραπεζικής αργίας, ώστε στην συνέχεια μάλιστα να διαφημίζουν πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις τιμές τους λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. 

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που βλάπτει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες άλλωστε τα τελευταία χρόνια, όσες έχουν παραμείνει ανοιχτές και λειτουργούν, δεινοπαθούν. 

Ακριβότερος ο καφές! 
Την απόφαση να αυξήσουν κατά 10%, περίπου, την τιμή του καφέ έλαβαν οι περισσότεροι επιχειρηματίες της Ξάνθης που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ). 

Ήδη από την Δευτέρα ξεκίνησε η διαδικασία αύξησης της τιμής, σε αρκετά καταστήματα της πόλης, με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα να συνεχίζεται το πρωί της Τρίτης. Το πρόβλημα, όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου έγκειται στο γεγονός πως οι τιμές των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν αυξήθηκαν μετά και την αύξηση του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να δηλώνουν αδυναμία στο να καλύψουν την διαφορά. 

Βέβαια, ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια στην Ξάνθη τα καφέ-μπαρ φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, μιας και όπως φαίνεται ο καφές είναι μια συνήθεια που οι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται να περιορίσουν παρά την κρίση.  

Αυξήσεις και στα σούπερ-μάρκετ 
Την ίδια στιγμή αυξήσεις καταγράφονται πλέον και σε είδη πρώτης ανάγκης που μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τα σούπερ μάρκετ της Ξάνθης. 

Τόσο το πρωί της Δευτέρας όσο και αυτό της Τρίτης επιφύλαξε αρκετές εκπλήξεις σε καταναλωτές που βρέθηκαν στα σούπερ μάρκετ της πόλης διαπιστώνοντας αυξήσεις σε προϊόντα που αγοράζουν σε ιδιαίτερα τακτά χρονικά διαστήματα.