GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Απόφαση της Δικαιοσύνης με καθυστέρηση 20 ετών...

Νέα προσφυγή για την καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων φέρνει «επί τάπητος» τη μεγάλη παθογένεια στην απονομή της Δικαιοσύνης...

Νέα προσφυγή για την καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων φέρνει «επί τάπητος» τη μεγάλη παθογένεια στην απονομή της Δικαιοσύνης. Αυτή τη φορά, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε τεχνική εταιρεία, η οποία περίμενε σχεδόν 20 χρόνια (!) για να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Ή για την ακρίβεια, 19 χρόνια και 6 μήνες!.

Ο δικαστικός «μαραθώνιος» της τεχνικής εταιρείας ξεκίνησε το 1995 οπότε και κατέθεσε την πρώτη προσφυγή της στα διοικητικά δικαστήρια. Χρειάστηκαν να περάσουν 2,5 χρόνια για να εξεταστεί αυτή η προσφυγή από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Το χρονικό αυτό διάστημα όμως αποδείχτηκε τελικά μικρό αν λάβει κανείς υπόψη τα χρόνια που πέρασαν μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αναίρεση που ακολούθησε και η οποία συζητήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2001. Μετά λοιπόν από 19 αναβολές λόγω κωλύματος των συμβούλων Επικρατείας πέρασαν 16 χρόνια, δύο μήνες και 9 ημέρες για να… καταφέρουν να εκδώσουν τελεσίδικη απόφαση. Για την… ιστορία η απόφαση δημοσιεύτηκε μόλις πέρυσι, 29 Δεκεμβρίου 2014.

Τώρα πλέον η τεχνική εταιρεία ζητεί από το Ελληνικό Δημόσιο να της καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παραβίαση του δικαιώματος της σε ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης. Στην προσφυγή της χαρακτηρίζει «συγκλονιστικά υπερβολικό και μη εύλογο» το διάστημα των 16 και άνω ετών που χρειάστηκε το ΣτΕ. Επικαλείται δε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για ταχεία δίκη, αλλά και την νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογούνται πάνω από τρεις αναβολές στην ίδια υπόθεση. 

Ακόμη, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι η τεράστια αυτή καθυστέρηση έκδοσης της δικαστικής απόφασης δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης, όπως προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία (νόμος 4055/2012), αλλά ούτε καλύπτει τις απαιτήσεις της ΕΣΔΑ για λογική προθεσμία έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

Πάντως, νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι τα χρηματικά ποσά που επιδικάζονται στους πολίτες και σε βάρος του Δημοσίου, λόγω καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, στην ουσία πληρώνονται και πάλι από τους πολίτες μέσω της φορολογίας τους.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως θα ήταν λογικό στις περιπτώσεις καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, τα χρηματικά ποσά που επιδικάζονται να καταβάλλονται από τους δικαστές που ευθύνονται για την καθυστέρηση και παράλληλα οι δικαστικοί λειτουργοί να φοροαπαλλάσσονται για τα ποσά αυτά.

Επίσης, οι προσφυγές των πολιτών που διεκδικούν αποζημίωση λόγω καθυστέρησης να εκδικάζονται από άλλα όργανα στα όποια ή δεν θα συμμετέχουν δικαστές ή θα αποτελούν την μειοψηφία στην σύνθεση του νέου οργάνου.