GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Βουλιάζει» από μετανάστες η Σαμοθράκη – Καθημερινή ρουτίνα οι συλλήψεις από το Λιμενικό

-Υπάρχουν πολλά προβλήματα περίθαλψης και διαμονής τονίζει ο Δήμαρχος του νησιού  Δεκάδες μετανάστες που διακινούνται παράνομα από την...

-Υπάρχουν πολλά προβλήματα περίθαλψης και διαμονής τονίζει ο Δήμαρχος του νησιού 

Δεκάδες μετανάστες που διακινούνται παράνομα από την γειτονική Τουρκία καταφτάνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση στην Σαμοθράκη, όπως και σε πολλά νησιά του Αιγαίου. 

Πρόκειται για ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δεκάδες ανήλικα παιδιά, τα οποία στοιβάζονται σε βάρκες και μεταφέρονται από επιτήδειους στην χώρα, οι οποίοι αποτελούν πλοκάμια ενός ολόκληρου κυκλώματος διακίνησης ανθρώπινων ψυχών έναντι μεγάλων χρηματικών αντίτιμων. 

Μόνο τον τελευταίο μήνα στο νησί έχουν καταγραφεί δεκάδες συλλήψεις μεταναστών αλλά και διακινητών, με τους τελευταίους να παρατούν συνήθως στην μοίρα τους, τους μετανάστες σε κάποια παραλία της Σαμοθράκης και το Λιμενικό να μεριμνά για τις περαιτέρω ενέργειες που προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Τρομακτική αύξηση!
«Μες το 2014 έχουμε αύξηση περίπου 250% σε σχέση με το 2013 σε αφίξεις, και ήδη μέσα στο ’15 έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό του 2014. Οι ρυθμοί αύξησης δείχνουν έντονα ανοδικοί.», τονίζει στον Alpha 96,5 ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας, σχετικά με το κύμα των μεταναστών.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα από τη Σαμοθράκη μέχρι και το Καστελόριζο. Το πρόβλημα είναι πολλών διαστάσεων. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης από την κεντρική πολιτεία. Γίνονται κάποιες προσπάθειες. Κάποια στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης όταν φτάνουν, τα οποία φέτος έχουν εξασφαλιστεί για μας. Ένα κιτ με είδη υγιεινής για τον καθένα, έναν υπνόσακο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, περίθαλψης και διαμονής.» διευκρινίζει ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα τώρα γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστεί ένας χώρος φιλοξενίας στο νησί, καθώς στο λιμάνι παρατηρείται το φαινόμενο να διαβιούν, κατά δεκάδες, οι πρόσφυγες. «Η πρώτη διαχείριση αντιμετωπίζεται από το λιμενικό σώμα με κάθε φροντίδα και με υπέρβαση πολλές φορές των στενών καθηκόντων που έχουν οι άνθρωποι αυτοί.», προσθέτει ο κ. Βίτσας.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος της Σαμοθράκης επισημαίνει πως ό,τι λύση και να δοθεί από την Κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα, διότι δεν «κατασβήνονται» οι εστίες πολέμου και καταπίεσης στη Μέση Ανατολή.

Τέλος ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν φόβοι για πτώση της τουριστικής κίνησης, απαντώντας κατηγορηματικά πως: «αλίμονο αν ένας τουρίστας ενοχλείται απ’ την παρουσία κάποιων ανθρώπων με κάποιες άλλες συνθήκες. Επειδή χαλάει την αισθητική τους δεν θα κάνει τουρισμό; Δεν το δέχομαι ως άνθρωπος. Δεν πρέπει να ‘χει επιπτώσεις. Είναι πρόβλημα, αλλά για τους προσωρινούς επισκέπτες ενός τόπου γιατί να ‘ναι; Εδώ υπάρχουν άλλες διαστάσεις πολύ πιο σοβαρές. Είναι λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους σ’ ένα πεζοδρόμιο να περιμένουν κάποια διαδικαστικά για να αναζητήσουν μια τύχη».

Συλλήψεις και την Κυριακή 
Μόνο την Κυριακή το Λιμενικό προχώρησε στον εντοπισμό και την σύλληψη 33 αλλοδαπών που εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφας της Σαμοθράκης, από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. 

Οι μετανάστες παρελήφθησαν από το περιπολικό και παραδόθηκαν στο Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης, όπου συνελήφθησαν, διότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
ThrakiToday Newsroom / Alpha 96,5