GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Υπαγωγή σε ειδικές κατηγορίες τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού

Τροποποίηση σε Υπουργική Απόφαση Σε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμι...

Τροποποίηση σε Υπουργική Απόφαση

Σε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες του εδαφίου α της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Ν. 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90/Α) και των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 13 του Ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/Α)», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας.

1. Η περίπτωση α της παρ. 1 του άρθρου 1 της με αριθμ. Φ.151/20049/Β6/2007 (ΦΕΚ 272/Β/1-3-2007) Υπουργικής Απόφασης αντικαθίσταται ως ακολούθως: «α) Ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς του υποψηφίου να ήταν κάτοικος και να διέμενε μόνιμα στο εξωτερικό τουλάχιστον δύο (2) πλήρη έτη κατά την τελευταία δεκαετία, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου για εισαγωγή σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς ισχύουν μόνο οι προϋποθέσεις της περίπτωσης Β’ που ακολουθεί.» 

Το εδάφιο που αντικαταστάθηκε όριζε τα ακόλουθα: 
«α) Ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς του υποψηφίου να ήταν κάτοικος και να διέμενε μόνιμα στο εξωτερικό τουλάχιστον πέντε (5) πλήρη έτη κατά την τελευταία δεκαετία, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου για εισαγωγή σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς ισχύουν μόνο οι προϋποθέσεις του εδαφ. β' που ακολουθεί.

2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 1 της με αριθμ. Φ.151/20049/Β6/2007 (ΦΕΚ 272/Β/1-3-2007) Υπουργικής Απόφασης προστίθεται περ. δ’ ως ακολούθως: «Στην ίδια κατηγορία και κατ’ εξαίρεση μόνο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας, το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, εντάσσονται και τα τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού (απόφοιτοι ελληνικών λυκείων), τα οποία έχουν πλήρη φοίτηση στη Β τάξη Ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό κατά το σχολικό έτος 2013-2014 και μετεγγράφησαν στην τελευταία τάξη Γενικού Λυκείου της ημεδαπής το χρονικό διάστημα από την έναρξη των μαθημάτων του β΄ Τετραμήνου των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής και μέχρι και δέκα (10) ημέρες πριν από τη λήξη τους, κατά το σχολικό έτος 2014-2015». 

3. To πρώτο εδάφιο της υποπερίπτωσης i της περ. δ’ της παρ. Α1 του άρθρου 3 της με αριθμ. Φ.151/20049/Β6/2007 (ΦΕΚ 272/Β/1-3-2007) Υπουργικής Απόφασης αντικαθίσταται ως ακολούθως : 

«i) Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο επίσημο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων τους είναι Ελληνικής καταγωγής και μόνιμος κάτοικος εξωτερικού επί δύο τουλάχιστον έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης του υποψηφίου.» 

Το χωρίο που αντικαταστάθηκε όριζε τα ακόλουθα:
i) βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο επίσημο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων τους είναι Ελληνικής καταγωγής και μόνιμος κάτοικος εξωτερικού επί πέντε τουλάχιστον έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης του υποψηφίου. Μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θεωρείται αυτός που κατοικεί, διαμένει και ασκεί μόνιμα τις επαγγελματικές του δραστηριότητες σε χώρα της Αλλοδαπής και δεν είναι υπάλληλος του Ελληνικού κράτους, αποσπασμένος σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι της παραγράφου αυτής υποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση ότι κανένας από τους γονείς τους δεν είναι δημόσιος υπάλληλος αποσπασμένος σε ελληνική δημόσια υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα.

4. Στο τέλος της περ. δ’ της παρ. Α1 του άρθρου 3 της με αριθμ. .151/20049/Β6/2007 (ΦΕΚ 272/Β/1-3-2007) Υπουργικής Απόφασης, προστίθεται υποπερίπτωση iii ως ακολούθως: «iii) Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τους υποψηφίους της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσης, βεβαίωση του Συντονιστή Εκπαίδευσης από την οποία να προκύπτει ότι οι μετεγγραφές αυτές έγιναν λόγω της συμμετοχής των μαθητών της Γ’ τάξης των Ελληνικών Γενικών Λυκείων εξωτερικού στις πανελλαδικές απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής.»