GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στην εντατική και το ΕΚΑΒ της Δράμας

Σοβαρές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και διασώστες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι Απελπιστική είναι η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι διασ...

Σοβαρές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και διασώστες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Απελπιστική είναι η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι διασώστες του ΕΚΑΒ στο νομό Δράμας. Ελλείψεις σε ασθενοφόρα και πληρώματα κάνουν από δύσκολη έως αδύνατη την έγκαιρη πρόσβαση στον τόπο του συμβάντος, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών. Η κάλυψη των βαρδιών όλο το 24ωρο είναι αδύνατη, ενώ συχνά τα περιστατικά διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη ή την Αλεξανδρούπολη. Από την πλευρά της η διοίκηση του ΕΚΑΒ κωφεύει στις εκκλήσεις των διασωστών για βοήθεια, μην αφήνοντας συναδέλφους τους να έρθουν με μετάθεση στη Δράμα.

Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει το Ενωτικό Σωματείο Εργαζομένων νομού Δράμας, που απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δράμας. Μάλιστα τα προβλήματα συζητήθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο απέστειλε στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Σε αυτό ζητά την άμεση επίλυση των προβλημάτων στο ΕΚΑΒ του νομού, την πρόσληψη γιατρού στον τομέα ΕΚΑΒ Δράμας και τη διατήρηση του τηλεφωνικού κέντρου του τομέα ΕΚΑΒ Δράμας και όχι τη μεταφορά του στο παράρτημα ΕΚΑΒ Καβάλας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει υπερστελεχωθεί.

Οι ελλείψεις
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα προβλήματα επικεντρώνονται στα εξής:
- Δήμος Δοξάτου (περίπου 15.000 κάτοικοι). Δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας ούτε ασθενοφόρο, οπότε όλα τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να καλύπτονται από το ΕΚΑΒ της Δράμας, με χρονική καθυστέρηση, που ουκ ολίγες φορές είναι μοιραία για τους κατοίκους.
- Δήμος Παρανεστίου (περίπου 4.900 κάτοικοι). Υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας, που λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ο ένας διασώστης έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν του επιτρέπουν να ανέβει στο ασθενοφόρο. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει όχημα αλλά όχι πλήρωμα ασθενοφόρου κι έτσι όλα τα επείγοντα καλύπτονται από το ΕΚΑΒ Δράμας. Η χρονική καθυστέρηση είναι μεγάλη, τουλάχιστον 45 λεπτά τη θερινή περίοδο, λόγω χιλιομετρικής απόστασης και τη χειμερινή αναλόγως καιρού.
- Δήμος Προσοτσάνης (περίπου 14.000 κάτοικοι). Υπάρχουν ένα Κέντρο Υγείας, που λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, και μόνον δύο διασώστες, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν όλο το 24ωρο. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο μόνον στην πρωινή βάρδια (7 π.μ.-3 μ.μ.) με σχεδόν ακάλυπτες τις απογευματινές (3 μ.μ.-11 μ.μ.) και τις νυχτερινές (11 μ.μ.-7 π.μ.) βάρδιες. Ούτε καν γίνεται λόγος για αργίες ή Σαββατοκύριακα. Συνεπώς όλα τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ Δράμας με την κατά περίπτωση χρονική καθυστέρηση για την υγεία των ασθενών.
- Δήμος Κάτω Νευροκοπίου (περίπου 8.800 κάτοικοι). Υπάρχουν ένα Κέντρο Υγείας, που λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, και τρεις διασώστες, που σε πάγια βάση καλύπτουν τις έκτακτες κλήσεις από το σπίτι τους, όταν είναι εκτός βάρδιας, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνον τη δική τους ασφάλεια αλλά και των πολιτών.
- Δήμος Δράμας (περίπου 60.000 κάτοικοι). Το γενικό νοσοκομείο λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, με αρκετές βασικές ειδικότητες να μην εφημερεύουν και να χρειάζεται το ΕΚΑΒ Δράμας με συνοδεία γιατρού του νοσοκομείου να διακομίζει ασθενείς σε νοσοκομεία άλλου νομού (συνήθως Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα). Τα πληρώματα ασθενοφόρου που είχε το Νοσοκομείο Δράμας μετά τη διαθεσιμότητα του περσινού καλοκαιριού εντάχθηκαν στη δύναμη του ΕΚΑΒ Δράμας, με αποτέλεσμα σήμερα το νοσοκομείο να μην έχει ούτε πληρώματα ούτε ασθενοφόρα.
«Στο ΕΚΑΒ Δράμας έχουμε τέσσερα ασθενοφόρα και δύο κινητές μονάδες. Δεν έχουμε γιατρό, ενώ υπάρχουν μόνον 29 διασώστες-πληρώματα, με δυνατότητα να λειτουργήσουμε το συντονιστικό-τηλεφωνικό κέντρο της Δράμας, και μόνον δύο ασθενοφόρα και στις τρεις βάρδιες (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) όλες τις ημέρες του χρόνου», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τονίζουν ότι, «αν δεν αλλάξει κάτι, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα».

Οι προτάσεις
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι χρειάζονται 49 διασώστες, προκειμένου να βγουν στην κίνηση και τα υπόλοιπα ασθενοφόρα που σκουριάζουν στο πάρκιγκ, ελπίζοντας να μη μείνουν ακινητοποιημένα και τα έξι καινούργια πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα που θα παραλάβουν σύντομα τα Κέντρα Υγείας του νομού. Επιπλέον ζητούν να προσληφθεί γιατρός στον τομέα ΕΚΑΒ Δράμας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερία «Μακεδονία» την Τρίτη 5 Μαΐου 2015