GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συνεχίζεται ο σάλος για το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα

Με επιστολή που απέστειλε, προς τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, εκφράζει τη λύπη του για ...

Με επιστολή που απέστειλε, προς τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, εκφράζει τη λύπη του για τη ματαίωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου Ολοκαυτώματος των 1484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Κυριακή 17 Μαΐου 2015.

Τα αποκαλυπτήρια ματαιώθηκαν, λόγω της απαίτησης της δημάρχου, όπως αναφέρεται στην επιστολή, να διαγραφεί ή να αλλοιωθεί το "Άστρο του Δαυίδ" που ήταν χαραγμένο στο μνημείο.

Στην απαντητική επιστολή που έστειλε το Κ.Ι.Σ.Ε. προς την κ. Τσανάκα σημειώνει ότι τόσο το ίδιο όσο και το Ελληνικός Εβραϊσμός, παρακολούθησαν την ευαισθησία που η ίδια επέδειξε επισκεπτόμενη το Εβραϊκό νεκροταφείο της Καβάλας, συνοδεύοντας τους συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που έφθασαν από το Ισραήλ για να παραστούν στην εκδήλωση.

"Νιώσαμε ικανοποίηση", σημειώνεται στην επιστολή, "από την αυθόρμητη αντίδραση δημοτών της πόλης σας, από τη θαρραλέα στάση του αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Λυχούνα, από τη θέση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων αλλά και των χιλιάδων πολιτών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υποστήριξαν την τοποθέτηση του μνημείου, χωρίς αλλοιώσεις, στον προκαθορισμένο τόπο".

Στην επιστολή που υπογράφουν εκ μέρους του Κ.Ι.Σ.Ε. ο πρόεδρος Μωυσής Κωνσταντίνης και ο γενικός γραμματέα Μορδοχάι Σολομών, υπογραμμίζεται επίσης:
"Με λύπη σας ακούσαμε να μιλάτε για πιέσεις και απειλές που ασκήθηκαν εναντίον σας προκειμένου να μην υλοποιηθεί η τοποθέτηση του μνημείου. Με λύπη διαβάσαμε τις ανακοινώσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Μητρόπολης Φιλίππων".

Το Κ.Ι.Σ.Ε., μέσω της επιστολής που απέστειλε, υπογραμμίζει ότι είναι διακαής πόθος του να τοποθετηθεί το μνημείο στον χώρο που του αρμόζει και καταλήγει: "Το μνημείο του Ολοκαυτώματος κυρία δήμαρχε δεν είναι μόνο σύμβολο μνήμης και τιμής των 1.484 θυμάτων Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας είναι και σύμβολο κατά του μίσους, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

Το μνημείο αυτό συμβολίζει τη φιλία, την αλληλεγγύη και την αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος. 

Αυτές τις αξίες προσδοκούμε να υιοθετήσουν τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης όσο και η Μητρόπολη Φιλίππων".

Τι είπε η Δήμαρχος
Να σημειωθεί ότι στις 15/5/2015, η δήμαρχος Καβάλας, μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί με την αναβολή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, είχε στείλει επιστολή στο Κ.Ι.Σ.Ε. με την οποία -μεταξύ άλλων- τόνιζε: 

"Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για όσα λυπηρά συνέβησαν, για κάθε παρανόηση, παρεξήγηση ή λάθη που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες. Οι πολίτες της Καβάλας, ο Δήμος κι εγώ προσωπικά θέλουμε να διατρανώσουμε την επιθυμία μας να τιμήσουμε τους Εβραίους συμπολίτες μας που χάθηκαν στη φρίκη του φυλετικού μίσους. 

Στο πλαίσιο αυτό επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην εκτέλεση της από 2004 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την τοποθέτηση του υφιστάμενου μνημείου στην προεπιλεγμένη θέση. 

Προτεινόμενη ημερομηνία είναι η 7η Ιουνίου 2015, σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ