GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το ρύζι βλάπτει σοβαρά... την καταπολέμηση των κουνουπιών στον Νέστο – Παρέμβαση Βουλευτών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι κ. Σ. Γιαννακίδης και Χ. Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη, με θέμα την “ελλιπή καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή του Νέστου εξαιτίας της ύπαρξης παράτυπων καλλιεργειών ρυζιού” όπως επισημαίνεται. 

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
“Έχει παρατηρηθεί (και υπάρχουν αρκετά παράπονα για αυτό) ότι η καλλιέργεια του ρυζιού στον Δήμο Νέστου γίνεται ανεξέλεγκτα από άποψη χωροθέτησης, ακόμα και σε αγροκτήματα παρακείμενα των οικισμών και των παραλιακών ζωνών. Το γεγονός αυτό έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών, δημιουργώντας επακολούθως τεράστια όχληση αλλά και κίνδυνο της υγείας των κατοίκων του δήμου και των επισκεπτών. 

Η καλλιέργεια του ρυζιού στην περιοχή του Νέστου ανέρχεται περίπου στις 17 χιλιάδες στρέμματα. Η καλλιέργεια αυτή έχει την τεχνική ιδιαιτερότητα της δημιουργίας λεκανών στάσιμων νερών, προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά, γεγονός όμως που την ίδια στιγμή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες εκκόλαψης των κουνουπιών. 

Εξαιτίας της εγγύτητας των (παράτυπων) ρυζοκαλλιεργειών με κατοικημένες περιοχές απαγορεύονται οι αεροψεκασμοί από ελικόπτερα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Έτσι, αυτές παραμένουν ακάλυπτες από πλευράς ψεκασμών με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένος πολλαπλασιασμός των κουνουπιών σε αυτές τις υδάτινες επιφάνειες. Οι επίγειοι τρόποι καταπολέμησης που εναλλακτικά εφαρμόζονται στις περιοχές αυτές είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας. 

Για τους παραπάνω λόγους ήδη από το 2001 το αρμόδιο δημοτικό συμβούλιο του Καποδιστριακού δήμου Κεραμωτής (νυν δήμος Νέστου) εξέδωσε - σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Π.Δ. 410/1995 – κανονιστική απόφαση με την οποία «απαγορεύεται κάθε καλλιέργεια ρυζιού εντός των οικισμών και σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από τα όρια αυτών» (απόφαση 43/2001). Η απόφαση όμως παραμένει – μέχρι και σήμερα – ανεκτέλεστη. 

Επειδή το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρη την περιοχή του Νέστου αλλά και για τις γύρω περιοχές.

Επειδή η μη εφαρμογή των αποφάσεων για χωροθέτηση των ορυζώνων έχει δημιουργήσει προβλήματα και σε παρακείμενες καλλιέργειες (θερμοκήπια) μειώνοντας την συνολική παραγωγή. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, 
Με ποιον τρόπο θα προστατευτεί η δημόσια υγεία από την ελλιπή καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή του Νέστου, λαμβανομένης υπόψιν της προαναφερθείσας απόφασης του δήμου; 

Θα εφαρμοστεί άμεσα η νομοθεσία που προβλέπει τη δημιουργία καλλιεργητικών ζωνών για ορυζώνες, ζώνες οι οποίες θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από οικιστικές περιοχές; 

Οι υπογράφοντες βουλευτές
Εμμανουηλίδης Δημήτρης
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Ιωαννίδης Ηλίας 
Χουσεϊν Ζεϊμπέκ”.