GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Γαλάζιες σημαίες σε Μυρωδάτο, Μάγγανα, Μάνδρα και Πόρτο Μόλο - «Πρωταθλήτρια» η Ξάνθη!

-Η Ξάνθη φέτος έλαβε τα περισσότερα βραβεία σε ολόκληρη τη Θράκη Συνολικά 4 «Γαλάζιες Σημαίες» κατάφεραν να αποσπάσουν και φέτος οι πα...

-Η Ξάνθη φέτος έλαβε τα περισσότερα βραβεία σε ολόκληρη τη Θράκη

Συνολικά 4 «Γαλάζιες Σημαίες» κατάφεραν να αποσπάσουν και φέτος οι παραλίες της Ξάνθης, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως την Τετάρτη. 

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα ανακοίνωσε τη λίστα με τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες για το 2015, με το Μυρωδάτο, τη Μάνδρα και το Πόρτο Μόλο από τον Δήμο Αβδήρων καθώς και τα Μάγγανα του Δήμου Τοπείρου να διακρίνονται και φέτος. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ακτές (και οι μαρίνες) που βραβεύονται δεν είναι μόνο οι πιο καθαρές, αλλά πρέπει να πληρούν και μια σειρά από άλλα κριτήρια που αφορούν στην οργάνωσή της, την ασφάλεια των επισκεπτών, την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Θράκη βραβεύτηκαν συνολικά 9 παραλίες, οι 4 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ξάνθη ενώ ακολουθούν η Ροδόπη με 3 και ο Έβρος με 2. Μπορεί βέβαια στη Θράκη η Ξάνθη να διατηρεί φέτος την μερίδα του λέοντος, σχετικά με τα βραβεία ποιότητας των ακτών της, ωστόσο ευρύτερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ τη θέση αυτή καταλαμβάνει και φέτος η Καβάλα με συνολικά 14 «Γαλάζιες Σημαίες». 

Η ακτινογραφία του βραβείου
«Τα βραβεία δεν είναι για πάντα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου. «Ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και, αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες. Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο συνολικό αριθμό» εξήγησε.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας είναι το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE), το οποίο εδρεύει στη Δανία και έχει 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Πέρα από την ποιότητα των νερών κολύμβησης υπάρχουν ακόμα 32 κριτήρια που αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Το πρόγραμμα εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΕΕΠΦ, την αρχαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1951).

Οι Γαλάζιες Σημαίες της ΑΜΘ
ΕΒΡΟΣ [2]
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης
Κυανή Ακτή

ΡΟΔΟΠΗ [3]
Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Φανάρι/Ιουλία
Μέση

ΞΑΝΘΗ [4]
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα
Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
Μυρωδάτο
Μάνδρα

ΚΑΒΑΛΑ [14]
Δήμος Θάσου
Μακρύαμμος
Χρυσή Αμμουδιά 2
Πευκάρι 2
Πρίνος/Δασύλιο 2
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Τόσκα
Καλαμίτσα
Περιγιάλλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο/Τούζλα