GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αποχώρησαν από τη Βουλή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρόμενοι για τη "βροχή" τροπολογιών

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκάλεσε η απόφαση του Γιώργου Κατρούγκαλου να κάνει δεκτές 15 τροπολογίες στο νο...

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκάλεσε η απόφαση του Γιώργου Κατρούγκαλου να κάνει δεκτές 15 τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης που υπερψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή

Χωρίς την παρουσία της ΝΔ ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχέδιου για την δημόσια διοίκηση. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ μόλις ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για υποκρισία και προσπάθεια να στήσει ένα κομματικό κράτος στην δημόσια διοίκηση.

Είχε προηγηθεί έντονος λεκτικός διαξιφισμός του κ. Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, με εκατέρωθεν βολές περί φαύλων πολιτικών, αλλά και η επίθεση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση που χαρακτήρισε «χειμωνιάτικο ανέκδοτο τις αιτιάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για στήσιμο κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βούτσης υπεραμύνθηκε την αποδοχή των βουλευτικών τροπολογιών υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επαφή με την κοινωνία.

«Ερχόμαστε με ένα νομοσχέδιο πραγματικά για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης για να σταθεί στα πόδια της. Η δική σας στρατηγική χρεοκόπησε, τελείωσε. Εμείς δεν είδαμε ούτε μια στιγμή μπλε, κόκκινα, πράσινα διαβατήρια για όσους βρέθηκαν στην δημόσια διοίκηση. Τους είδαμε μόνο σαν εργαζόμενους και προσπαθούμε μαζί τους να ξαναχτίσουμε αυτά που εσείς γκρεμίσατε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έρχεται με άνεση να διογκώσει το κράτος γιατί είναι το μόνο παιχνίδι που ξέρει να κάνει πολύ καλά και τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει μια ακατανόητη ανοχή σε όλους όσους έκαναν λαθροχειρία για να προσληφθούν στο δημόσιο και ήταν πελάτες όπως είπε του κ. Κατρούγκαλου.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε ακόμα τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι ο ρόλος της δεν είναι ρόλος σχολιαστή ή παρουσιαστή.

«Είναι τραγικό, διότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η χώρα είναι ένα τρίτο μνημόνιο και το χειρότερο μια άτακτη χρεοκοπία», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι, προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να «αντιμετωπίσει τα νομικά τέρατα και τις τριγωνικές σχέσεις που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«Έρχεστε τώρα να εμφανιστείτε ως τιμωροί εσείς που έχετε αίμα στα χέρια σας. Δεν ξέρω αν είστε φαύλος πολιτικός ή υποκριτής. Αναρωτιέμαι τι είναι το χειρότερο», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του το Ποτάμι δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Χάρη Θεοχάρη, κατέθεσε 15 ονομαστικές ψηφοφορίες επί δεκαπέντε τροπολογιών. Οι 13 είναι τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αποδεκτές το υπουργείο Εσωτερικών, μία αφορά την Διαύγεια και μία τα διαθέσιμα φορέων.

«Σήμερα είμαστε μπροστά στην προετοιμασία του Μαξίμου για μια χρεοκοπία της χώρας», σχολίασε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 15.000 προσλήψεις, θα πραγματοποιηθούν εντός του 2015 στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της αυτοδιοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών. Στις προσλήψεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι περίπου 3.900 επαναπροσλήψεις των απολυμένων, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στις κατατεθείσες τροπολογίες είναι και εκείνη που ρυθμίζει ότι  εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη από την υποχρέωση κατάθεσης των διαθεσίμων στην ΤτΕ ενώ το δημόσιο αναλαμβάνει πλήρως την αποζημίωση των φορέων που καταθέτουν τα διαθέσιμά τους σε περίπτωση ζημίας.