GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σηκώνει ακόμη σκόνη η Αναπτυξιακή Ξάνθης – Π. Λύρατζης: “Οι μέτοχοι έχουν σοβαρές ευθύνες”

-Ο τελευταίος πρόεδρος της πολύπαθης Αναπτυξιακής τοποθετείται με αφορμή ερώτηση στη Βουλή -Σε εξέλιξη η διερεύνηση της μηνυτήριας αναφο...

-Ο τελευταίος πρόεδρος της πολύπαθης Αναπτυξιακής τοποθετείται με αφορμή ερώτηση στη Βουλή
-Σε εξέλιξη η διερεύνηση της μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλαν πρώην μέλη της Διοίκησης

Πληθώρα ερωτημάτων άφησε αναπάντητα πίσω της η απόφαση που πάρθηκε πριν από μερικά χρόνια και έθεσε το μεγαλύτερο, ίσως, αναπτυξιακό εργαλείο του Νομού Ξάνθης στον “πάγο” με αποτέλεσμα σήμερα να έχει χαθεί ζεστό χρήμα από την τοπική κοινωνία ενώ ακόμη αρκετές πτυχές της υπόθεσης που ακούει στο όνομα Αναπτυξιακή Ξάνθης δεν έχουν διερευνηθεί αρμοδίως.

Με αφορμή την ερώτηση που υπέβαλαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για την πολύπαθη Αναπτυξιακή αλλά και τους εργαζόμενούς της που διεκδικούν δεδουλευμένα, ο τελευταίος πρόεδρος της εταιρίας κ. Πασχάλης Λύρατζης τοποθετήθηκε το πρωί της Τετάρτης στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λύρατζης αναφέρθηκε περιγραφικά στα όσα συνέβησαν το 2011, περίοδο κατά την οποία η Αναπτυξιακή μένει ακέφαλη και σταδιακά οδηγείται σε λήθαργο λέγοντας πως τότε υπήρξε πολιτικό κενό που επηρέασε την εξέλιξη της εταιρίας ενώ ισχυρίστηκε πως χρήματα τα οποία χάθηκαν μέσω του προγράμματος Leader που θα “έτρεχε” η Αναπτυξιακή, πήγαν σε άλλη περιοχή. “Ήθελαν να δώσουν τα χρήματα της Ξάνθης σε άλλε περιοχές, η Εύβοια που δεν είχε πάρει χρήματα Leader, πήρε. Δυστυχώς στην Ξάνθη εκείνη την εποχή υπήρχε ένα πολιτικό κενό” σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως μετά τα όσα ακολούθησαν στην εταιρία, στελέχη της τελευταίας Διοίκησης υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ξάνθης με την υπόθεση να βρίσκεται πλέον στα χέρια Οικονομικού Εισαγγελέα αλλά και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως ανέφερε. 

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Λύρατζης η εταιρία μπορούσε να συνεχίσει και να “τρέχει” αντίστοιχα προγράμματα, από τα οποία θα κάλυπτε και τα λειτουργικά της έξοδα αλλά, πρόσθεσε, αυτό δεν συνέβη γιατί δεν είχε οριστεί νέα Διοίκηση στην Αναπτυξιακή. 

“Με τα στοιχεία που έχω καταθέσει στον Εισαγγελέα αρκετοί Δήμαρχοι θα περάσουν το κατώφλι της Εισαγγελίας για να δώσουν εξηγήσεις αλλά και πρώην στελέχη της Αναπτυξιακής” συμπλήρωσε ο τελευταίος πρόεδρος της εταιρίας, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές που υπάρχουν για χαμένους σκληρούς δίσκους και αρχεία της Αναπτυξιακής ο ίδιος τόνισε πως “ουδέποτε μου έχει αναφερθεί κάποια κλοπή στα γραφεία από τη στιγμή που εμείς παραδώσαμε τα κλειδιά. Η Εισαγγελία έβαλε εμπειρογνώμονες να εξετάσουν το υλικό της εταιρίας και μου είπαν ότι δεν βρήκαν ούτε υπολογιστές, βρέθηκαν φάκελοι ανακατωμένοι και άλλα τέτοια που έδειχναν ότι το αρχείο έχει λεηλατηθεί”. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Λύρατζης καταλόγισε ευθύνες στους μετόχους της εταιρίας σχετικά με το που έχει αυτή καταλήξει σήμερα, λέγοντας πως “υπάρχει ένα παιχνίδι, ίσως κάποιοι ήθελαν να κρύψουν κάποια πράγματα. Από το 2011 μέχρι και σήμερα η εταιρία είναι ακέφαλη. Οι μέτοχοι από το 2011 μέχρι και σήμερα τι έκαναν; 4 χρόνια δεν πήραν ως μέτοχοι την ευθύνη να δουν τι θα κάνουν, παρά μόνο ευχολόγια.Το Πρωτοδικείο απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση των μετόχων για ορισμό καθαριστών, τους λέει μέτοχοι είστε βάλτε εκκαθαριστές. Φαίνεται πως θέλουν να γίνει λύση στην εταιρία επειδή δεν έχουν καταθέσει επί 3 χρόνια ισολογισμούς και όχι να μπει σε εκκαθάριση γιατί εκεί θα πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα”.