GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


200 χιλιάδες στρέμματα γης παραμένουν πλημμυρισμένα στον Έβρο - Τεράστια καταστροφή

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αγρότες της Π.Ε. Έβρου αφού διανύουμε πλέον τον Μάιο και τα χωράφια τους παραμένουν ακόμα πλημμυρισμένα.  ...

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αγρότες της Π.Ε. Έβρου αφού διανύουμε πλέον τον Μάιο και τα χωράφια τους παραμένουν ακόμα πλημμυρισμένα. 

Επιπλέον, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας ότι θα αποζημιωθούν για το απωλεσθέν εισόδημα, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Μιλώντας με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, κ. Δημήτρη Πέτροβιτς μας ανέφερε ότι «αυτό το διάστημα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η σπορά στο καλαμπόκι και να τελειώνει η σπορά στο βαμβάκι. 

Ωστόσο, οι αγρότες κατάφεραν να σπείρουν (στις πλημμυρισμένες περιοχές) μόνο σε κάποια χωράφια που ήταν λίγο πιο ψηλά υψομετρικά και έχουν υποχωρήσει τα νερά». Ο αριθμός τους όμως αντιστοιχεί μόνο στο 20% των χωραφιών του Κεντρικού Έβρου.

«Στις περιοχές Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Τυχερού, η κατάσταση είναι απελπιστική και δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί καμιά καλλιέργεια. Τα νερά άλλωστε δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν πριν τον Ιούνιο», συμπληρώνει ο κ. Πέτροβιτς στον ΑγροΤύπο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Δεκέμβρη
Από τις 4 Δεκεμβρίου 2014 η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των μεγάλων πλημμυρών του ποταμού Έβρου. Στις 2 Φεβρουαρίου τα φαινόμενα οξύνθηκαν ενώ βροχές σημειώθηκαν μέχρι και τον Απρίλιο. Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, σε συνολικό μήκος 250 χιλιομέτρων, εκατέρωθεν της κοίτης των τριών ποταμών (Έβρου, Άρδα, Ερυθροποτάμου), οι αντιπλημμυρικές υποδομές υπέστησαν τεράστιες ζημίες, περισσότερα από 220 χιλιάδες στρέμματα κατακλύσθηκαν από νερά, καλλιέργειες καταστράφηκαν, δεκάδες χιλιάδες αγροτεμάχια καλύφθηκαν από φερτές ύλες των ποταμών και αλλοιώθηκαν, ενώ αγροτικές υποδομές παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Όσο το φαινόμενο ήταν σε εξέλιξη και τα ΜΜΕ ασχολούνταν με το θέμα οι υποσχέσεις που έλαβαν οι αγρότες για αποζημιώσεις από την πολιτεία ήταν πολλές. Διανύουμε όμως τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης και τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Αποζημιώσεις και κόκκινα δάνεια τα 2 βασικά αιτήματα των αγροτών
Επιπλέον ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου μας αναφέρει: «Προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα με τις αποζημιώσεις. Έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί. Έχουμε μπει πλέον στον Μάιο και τα χωράφια του κεντρικού Έβρου είναι ακόμα πλημμυρισμένα. Μας λένε ότι κάποια ζητήματα θα διευθετηθούν όμως δεν έχουμε δει τίποτα γραπτώς και η φετινή καλλιεργητική σεζόν για την περιοχή μας χάνεται. Οι αγρότες μας αυτό που ζητούν είναι να αποζημιωθούν για το απωλεσθέν εισόδημα και επίσης να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνειά τους».

Επιπλέον όμως ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα ζήτημα που έχει να κάνει με τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις που περιμένουν οι αγρότες. «Ο ΕΛΓΑ σύμφωνα με τον κανονισμό του αναφέρει ότι για να υπάρχουν αποζημιώσεις θα πρέπει να υπάρχει καλλιέργεια (να έχει γίνει σπορά). Όμως αυτή την στιγμή σπορά δεν μπορεί να γίνει».
Οι ζημιές

Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου είναι πλημμυρισμένα 200 και πλέον χιλιάδες στρέμματα φυτικής παραγωγής τα οποία έχουν ως εξής:
50.000 στρέμματα χειμερινών σιτηρών (σκληρό-μαλακό σιτάρι)
20.000 στρέμματα βαμβακιού που δεν έχει συλλεγεί
25.000 στρέμματα μηδικής
3.000 στρέμματα αραβόσιτου που δεν έχουν συλλεγεί
1.500 στρέμματα σπαραγγιών
1.500 στρέμματα σκόρδων

Μεγάλες ήταν οι ζημίες σε αποθηκευμένες ζωοτροφές (μηδική, άχυρο, σιτάρι, αραβόσιτος, ενσιρώματα κ.λπ.).Στο ζωικό κεφάλαιο οι απώλειες ήταν 900 αιγοπρόβατα, 41 βοοειδή και 60 μελίσσια. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις σταυλισμού ζώων και στον εξοπλισμό τους (αμελκτικές μηχανές κ.α.).
Πηγή: Αgronews.gr