GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εκπέμπουν S.O.S. οι νοσοκομειακοί της Θράκης – Ελλείψεις που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

-Στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης, όπως είναι γνωστό, υπάρχει μόλις 1 γιατρός! -Δραματικά κενά σε προσωπικό σε όλα τα Νοσοκομεία της περ...

-Στο Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης, όπως είναι γνωστό, υπάρχει μόλις 1 γιατρός!
-Δραματικά κενά σε προσωπικό σε όλα τα Νοσοκομεία της περιοχής και απλήρωτες εφημερίες

S.O.S. εκπέμπουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θράκης χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου για τη λειτουργία των Νοσοκομειακών μονάδων της περιοχής. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας υγείας, με το ιατρικό προσωπικό να τονίζει πως αυτή “δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους” 

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο
Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων τα κενά που καταγράφονται στα Νοσοκομεία της περιοχής έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, κάτι άλλωστε που τέθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κουρουμπλή στον Έβρο. “Εμείς οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θράκης προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες και δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό, προσπαθώντας να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας. Κάθε μέρα, κάθε απόγευμα και νύχτα, δουλεύουμε, εφημερεύουμε δίπλα στον άρρωστό μας, καλύπτουμε με αυταπάρνηση τα πολλά κενά των Νοσοκομείων μας, που τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση είναι δραματικές” επισημαίνουν οι γιατροί, τονίζοντας πως “το πάγωμα των προσλήψεων μαζί με τη μετανάστευση συναδέλφων και τη σωρεία συνταξιοδοτήσεων έχει σαν αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας. Είναι απαραίτητη η άμεση πρόσληψη γιατρών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας (είμαστε αντίθετοι στο θεσμό των επικουρικών γιατρών) για κάλυψη των κενών θέσεων αρχίζοντας από τις πλέον επείγουσες ανάγκες όσων κλινικών σήμερα λειτουργούν οριακά με δύο ή ακόμη και ένα γιατρούς”.

Χαρακτηριστικά μάλιστα η Ένωση, επισημαίνει το παράδειγμα της Σαμοθράκης. “Εντονότερο είναι το πρόβλημα του ΚΥ Σαμοθράκης όπου υπηρετεί ένας και μοναδικός γιατρός Γενικής Ιατρικής, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο” αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Ζητούν άμεσες προσλήψεις
Οι νοσοκομειακοί επαναλαμβάνουν για ακόμη μια φορά το πάγιο αίτημά τους για την κάλυψη των κενών, τονίζοντας πως “απαιτούνται άμεσες προσλήψεις Νοσηλευτικού, Διοικητικού, Τεχνικού και Βοηθητικού προσωπικού (στους οποίους οφείλονται χιλιάδες ρεπό μέχρι σήμερα). Να σας θυμίσουμε ότι τα τελευταία 5 χρόνια  έχουν αποχωρήσει εκατοντάδες  εργαζόμενοι (170 μόνο από την Αλεξανδρούπολη) και δεν έχει προσληφθεί κανείς. Πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση των μετατάξεων καθώς και οι εκκρεμούσες τρίμηνες αποσπάσεις ώστε να μπορέσουμε έστω και υποτυπωδώς να λειτουργήσουμε μέχρι την ολοκλήρωση των προσλήψεων.

Παραμένουμε όλοι απλήρωτοι για τις εφημερίες των προηγούμενων τριών μηνών ενώ τα κονδύλια του 2015 συγκριτικά με το 2014 που έχουν προβλεφθεί για τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης είναι μειωμένα κατά 500.000 € αντίστοιχα, ενώ του Διδυμοτείχου κατά 250.000 €, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση  κατά 45%. Αποτέλεσμα των ανωτέρω θα είναι είτε απλήρωτες εφημερίες είτε επισφαλή προγράμματα εφημεριών. Να θυμίσουμε ότι όλα αυτά, συμβαίνουν σε Νοσοκομεία που εφημερεύουν καθημερινά, καλύπτοντας όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Πανεπιστημιακοί γιατροί που πραγματοποιούν κλινικό έργο παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες και οι προβλέψεις για αποπληρωμή και τακτική πληρωμή του κλινικού τους έργου είναι «ζοφερές». 

Ζητάμε την άμεση κατάργηση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει μετακινήσεις γιατρών «ανά την επικράτεια» που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαρκή «αιμορραγία» τουλάχιστον του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (μετακινήσεις ειδικών γιατρών σε Αθήνα, Βέροια, Ξάνθη, Κομοτηνή, Διδυμότειχο).

Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε την άμεση στελέχωση και λειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ως πραγματικά αυτόνομη και αυτοδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα, αναγκαιότητα που προκύπτει και από τη γεωγραφική μορφολογία του Ν. Έβρου. Την ισόρροπη ανάπτυξη τόσο των Πανεπιστημιακών κλινικών όσο και των τμημάτων του ΕΣΥ με άμεση λειτουργία όλων των κλινών (και των μη ανεπτυγμένων) του ΠΓΝΑ. Την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία σε επίπεδο ασφαλές για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων.

Επαρκή χρηματοδότηση που θα επιτρέψει την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την εξασφάλιση της συντήρησης του υπάρχοντος. Ζητούμε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ΟΛΩΝ των γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία και άμεση κατάργηση του «θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας», που πρακτικά σημαίνει τη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία. Αγωνιζόμαστε για Δημόσια Δωρεάν Υγεία. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα για όλους”.