GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πρόσκληση σε ΟΤΑ και συνεταιρισμούς για ρύθμιση οφειλών

Σε αγώνα δρόμου για να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών επιδίδεται η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθ...

Σε αγώνα δρόμου για να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών επιδίδεται η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς μένουν μόλις 15 ημέρες ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών. 

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Αποστόλου, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη και τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, σχετικά με τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση ΝΠΔΔ και Α.Ε. μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και ΝΠΙΔ ΟΤΑ που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς, τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητά τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι φορείς αυτοί χρωστούν στο ΙΚΑ ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ τα 300 εκατ. ευρώ, και ο νέος νόμος τούς δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ώς τις 2/3/2015 (αφορούν εισφορές περιόδου έως και τον Ιανουάριο 2015). Συγκεκριμένα, οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται έως 31/12/2014 και ρυθμίζονται, κατόπιν αιτήσεως, σε έως 150 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ανωτέρω ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/3/2015.

Ο κ. Στρατούλης ζητεί από τους συναδέλφους του να συνδράμουν, ώστε το σύνολο των προαναφερόμενων νομικών προσώπων που εποπτεύουν να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, καθώς αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, πριν οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρήσουν στις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες για την είσπραξή τους.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό η συμμετοχή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση. Την Τετάρτη, 13η μέρα εφαρμογής της, κατατέθηκαν κι εγκρίθηκαν 24.497 αιτήσεις για συνολικά χρέη 1,052 δισ. ευρώ κι έχουν ήδη εισπραχθεί 23,203 εκατ. ευρώ.