GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Γλέντι και χορός στο Δροσερό για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά – Ετοίμασαν τσιγγάνικα εδέσματα (+ΦΩΤΟ)

Την παγκόσμια ημέρα των Ρομά, γιόρτασαν οι κάτοικοι στον οικισμό του Δροσερού στην Ξάνθη την περασμένη Κυριακή.  Η Παγκόσμια Ημέρα των...

Την παγκόσμια ημέρα των Ρομά, γιόρτασαν οι κάτοικοι στον οικισμό του Δροσερού στην Ξάνθη την περασμένη Κυριακή. 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, γιορτή των τσιγγάνων σε όλο τον κόσμο, καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου ως ένδειξη μνήμης του  Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Οι γυναίκες του Συλλόγου “Ελπίδα” στο Δροσερό, ετοίμασαν παραδοσιακά τσιγγάνικα φαγητά και στόλισαν τον χώρο τους με ζωγραφιές που απεικόνιζαν ήθη και έθιμα των Ρομά (τσιγγάνικος γάμος, ονοματοδοσία).

Τα μικρά παιδιά (έως 5 ετών) υπό την καθοδήγηση του νηπιαγωγού Γκιουνγκέρ Αλή Ογλου διοργάνωσαν ένα μουσικό χορευτικό δρώμενο με θέμα την ισότητα και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα ενώ αγόρια και κορίτσια του οικισμού μαθητές του  8ο Γυμνασίου διάβασαν  σκέψεις τους  για τον ρατσισμό και τη φτώχεια τις οποίες και παρουσίασαν σε αφίσες που στόλισαν στους τοίχους του συλλόγου. 

Οι μαθητές αυτοί συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υλοποιεί εδώ και 2 μήνες εθελοντικά, με δική της πρωτοβουλία, η  Δώρα Αγάπογλου, εκπαιδευτικός.
Για την σπουδαιότητα αυτής της ημέρας  μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου Σαμπιχά Σουλειμάν, στη Ρομάνη, γλώσσα των Ρομά και η κα Ελένα Παπάμερη οι  οποίες έδωσαν έμφαση στον πολιτισμικό πλούτο που έχει η συγκεκριμένη φυλή και την ευθύνη που έχουν οι κάτοικοι του Δροσερού να την αναδείξουν.