GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επιλέγουν... ΔΠΘ οι μαθητές της Ξάνθης – Αυξήθηκε ο αριθμός των “ντόπιων” πρωτοετών!

-Αυξήθηκε ο αριθμός των αποφοίτων από Ξάνθη και Έβρο που επιλέγουν για σπουδές την Κομοτηνή  Αύξηση κατά 15,9% καταγράφει την περίοδο ...

-Αυξήθηκε ο αριθμός των αποφοίτων από Ξάνθη και Έβρο που επιλέγουν για σπουδές την Κομοτηνή 

Αύξηση κατά 15,9% καταγράφει την περίοδο 2001-2011 ο αριθμός των μαθητών που επέλεξαν μετά την αποφοίτησή τους από τα λύκεια της Ξάνθης να συνεχίσουν σε κάποιο από τα Τμήματα του ΔΠΘ στην πόλη. 

Πρόκειται δηλαδή για αποφοίτους που μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων κατάφεραν να συνεχίσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επιλέγοντας ωστόσο το Πανεπιστήμιο της πόλης στην οποία διαμένουν μόνιμα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο τακτικός φοιτητικός πληθυσμός στα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Ξάνθη, αυξήθηκε κατά 22,2% ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα τμήματα του Έβρου, με το ποσοστό να αγγίζει το 91%, ενώ στα τμήματα της Ροδόπης το ποσοστό κυμαίνεται στο 28,6%.  

Επιλέγουν ΔΠΘ 
Από τα στοιχεία των μελετητών προκύπτει επίσης το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Θράκη επιλέγουν κάποιο από τα τμήματα του ΔΠΘ ή το ΤΕΙ της Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των νεοεισερχόμενων φοιτητών που αποφοίτησαν από λύκειο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εδρεύει σε όμορο νομό με το τμήμα εισαγωγής τους. 

Στην Ξάνθη το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 19,7%, στον Έβρο στο 11,6% ενώ τη μερίδα του λέοντος για την περιοχή της Θράκης συγκεντρώνει η Κομοτηνή μιας και το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 52,6%. Πρακτικά δηλαδή, ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι από τα λύκεια του Έβρου και της Ξάνθης συνεχίζουν τις σπουδές τους σε κάποιο από τα Τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, ενώ σημαντικό είναι και το αντίστοιχο ποσοστό των αποφοίτων της Κομοτηνής που συνεχίζουν τις σπουδές τους είτε στην Ξάνθη είτε στον Έβρο. 

Στον αντίποδα, το ποσοστό των των νεοεισερχόμενων φοιτητών που αποφοίτησαν από λύκειο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εδρεύει σε όμορο νομό με το τμήμα εισαγωγής τους στην περίπτωση της Καβάλας κυμαίνεται στο 79,4%. 

Τα συμπεράσματα των μελετητών για την ΑΜΘ
Στην ίδια έρευνα, οι μελετητές προχωρούν σε μια σειρά από επισημάνσεις σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Περιφέρεια ΑΜΘ. 

Χαρακτηριστικά επισημαίνονται τα εξής:
“Στην Περιφέρεια υπάρχουν ήδη ένα πολυθεματικό και πολυεδρικό Πανεπιστήμιο (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με έδρες στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα) και το ΤΕΙ Καβάλας που εκτείνεται στην Καβάλα και στη Δράμα. Κατά συνέπεια, οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί για δημιουργία νέων Ιδρυμάτων στη Δράμα και στην Καβάλα είναι προφανές ότι δεν εναρμονίζονται με τις προαναφερθείσες αρχές. 

Η πρόταση δημιουργίας Πανεπιστημίου Καβάλας – Δράμας μοιάζει να στοχεύει στον ακαδημαϊκό δια- χωρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας από τη Θράκη, κάτι που αντιστρατεύεται τον ενιαίο χαρακτήρα της Περιφέρειας. Από την άλλη μεριά, η πρόταση δημιουργίας αυτόνομου ΤΕΙ στη Δράμα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το ήδη υπάρχον ΤΕΙ Καβάλας, όχι μόνο δεν προάγει το εκπαιδευτικό τοπίο στην Περιφέρεια, αλλά αντίθετα θα προκαλούσε κατακερματισμό του δυναμικού της περιοχής και θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της συνολικής δυναμικής της. Βεβαίως, η περαιτέρω ανάπτυξη Τμημάτων και Σχολών στη Δράμα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του ΤΕΙ Καβάλας, το οποίο θα ακολουθήσει και το οποίο θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη του αφ’ ενός μεν τις αρχές που τίθενται ήδη με την εισήγηση αυτή αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα διαμορφώσει στη συνέχεια η Ομάδα Εργασίας, αφ’ ετέρου δε τις υπάρχουσες δυνατότητες της περιοχής”.