GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συζήτηση για τις αποζημιώσεις του αγωγού TAP – Ενημερωτική εκδήλωση και στην Ξάνθη!

-Παρουσιάστηκαν τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου αλλά και ο τρόπος που υπολογίζεται η αποζημίωση   Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου ...

-Παρουσιάστηκαν τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου αλλά και ο τρόπος που υπολογίζεται η αποζημίωση  

Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου TAP, του διαδρατικού αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες γης από την οποία αυτός θα διέρχεται, ανέλυσαν εκπρόσωποι της κοινοπραξίας σε κατοίκους του Δήμου Ξάνθης το απόγευμα της Τρίτης. 

Πρόκειται για κατόχους γης στην περιοχή του Ευμοίρου, από την οποία θα διέρχεται ο αγωγός, με τους εκπροσώπους της εταιρίας να προχωρούν σε μια πλήρη και ενδελεχή ανάλυση του τρόπου με τον οποίο θα υπολογιστούν οι αποζημιώσεις, τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εγκατάσταση του αγωγού αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επέλθει η συμφωνία ανάμεσα στην εταιρία και τους ιδιοκτήτες και χρήστες γης. 

21 οι ενδιαφερόμενοι στο Εύμοιρο
Η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση αφορούσε πρωτίστως τους 21 κατόχους γης στην περιοχή του Ευμοίρου, τους οποίους επηρεάζει η διέλευση του TAP, αρκετοί εκ των οποίων έδωσαν το παρών, θέτοντας ερωτήματα αλλά και τους προβληματισμούς τους κυρίως σχετικά με τη διαδικασία αποζημίωσης αλλά και το ύψος των χρημάτων που θα τους καταβληθούν. 

Από την πλευρά των διοργανωτών, επισημάνθηκε πως επιχειρείται η πρόσβαση στη γη με συναινετικές διαδικασίες ενώ διευκρινίστηκε πως ομάδα επιστημών έχει ήδη σχεδιάσει την μέθοδο με την οποία θα υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που καταβάλει η εταιρία. Μάλιστα ο κ. Νικόλαος Ταχιάος, από την MTC-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ, χαρακτήρισε “τίμιες” και “δίκαιες” τις αποζημιώσεις εξηγώντας πως “η αφετηρία των τιμών είναι αρκετά γενναιόδωρη και όλες οι συμφωνίες γίνονται σε συμβολαιογράφους”. Όπως αναφέρθηκε, για την περίπτωση του Ευμοίρου, η τελική αποζημίωση που θα λάβουν οι πολίτες επηρεάζεται από την γειτνίαση των εκτάσεων με την Εγνατία Οδό αλλά και τις πιθανές προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Η διαδικασία τοποθέτησης 
Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία γύρω από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την τοποθέτηση του υπόγειου αγωγού. Όπως κατέστη σαφές, η εταιρία προχωρά στη μίσθωση της έκτασης για 2 έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων τοποθετείται ο αγωγός ενώ αμέσως μετά οι ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν και πάλι χρήση της γης.

Ακολουθούν αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις στους Δήμους Αβδήρων και Τοπείρου, απ' όπου επίσης θα διέρχεται ο αγωγός.