GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κάθισαν στο τραπέζι για τα αδέσποτα – Ανοιχτός διάλογος με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων!

-Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Καπναποθήκη Π με πρωτοβουλία ΦΟΞ και Δήμου  -Έγινε μια πλήρης περιγραφή του προβλήματος,...

-Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Καπναποθήκη Π με πρωτοβουλία ΦΟΞ και Δήμου 
-Έγινε μια πλήρης περιγραφή του προβλήματος, ακολούθησε διάλογος αλλά και προτάσεις 

Στο... “τραπέζι” του διαλόγου με θέμα συζήτησης τα αδέσποτα, και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους στην Ξάνθη, κάθισαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πολίτες και εμπλεκόμενοι φορείς. 

Πρόκειται πρακτικά για τον πρώτο ανοιχτό δημόσιο διάλογο για το πρόβλημα των αδέσποτων, τις υποχρεώσεις των πολιτών, του Δήμου αλλά και των υπόλοιπων υπηρεσιών και φορέων, ενώ κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης και ο Δήμος, κατατέθηκαν προτάσεις και αναζητήθηκαν λύσεις και δράσεις από κοινού για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Όπως επισημάνθηκε, τα τελευταία χρόνια έχει διογκωθεί δραματικά ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και ευρύτερα στον Νομό, με το πρόβλημα να εντοπίζεται πρωτίστως στο γεγονός πως δεν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γίνονταν στειρώσεις, ενώ η οικονομική κρίση αλλά και το γεγονός πως αρκετοί πολίτες που έχουν στην κατοχή τους δεσποζόμενα ζώα δεν μεριμνούν για τις υποχρεώσεις τους, φαίνεται πως έχουν επιτείνει το πρόβλημα. 

Πάνω από 1.000 στειρώσεις
Αρχικά, ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΞ κ. Ιωάννης Δουκέλης προχώρησε σε μια συνοπτική περιγραφή του νομικού πλαισίου που βρίσκεται σε ισχύ, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων και προχώρησε σε μια περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε όλο τον Νομό. 

Όπως σημείωσε, “για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξαν στειρώσεις με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξυνθεί. Τον τελευταίο διάστημα καταφέραμε να γίνουν πάνω από 1.000 στειρώσεις, όπως ήδη είχε διογκωθεί το πρόβλημα”. Μάλιστα ο ίδιος, πρόσθεσε πως “την ίδια στιγμή συνεχίζεται η τροφοδοσία της πόλης με νέα αδέσποτα, τα οποία κυρίως προέρχονται από δεσποζόμενα, είτε από ιδιώτες, είτε από κτηνοτρόφους, είτε από κυνηγούς. Μπορεί άλλωστε να το δει ο καθένας, είναι χαρακτηριστικό το ότι μετά το τέλος κάθε κυνηγετικής περιόδου υπάρχουν νέα αδέσποτα ζώα τα οποία είναι κυρίως κυνηγόσκυλα. Εάν βέβαια και οι ιδιώτες που αγοράζουν ή υιοθετούν ένα ζώο δεν το στειρώσουν και δεν ελέγξουν τις γεννήσεις του, τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε το πρόβλημα”. 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν αρχικά η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων με το ζήτημα, γύρω από τη νομοθεσία καθώς και η αναζήτηση λύσεων. 

“Θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε ένα βασικό σχέδιο δράσης ώστε να φανεί αυτό άμεσα στην πόλη, δηλαδή και ο αριθμός των αδέσποτων ζώων να μειώνεται, και πολλά εξ αυτών να δίνονται για υιοθεσία και όσα παραμένουν στον δρόμο, γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να απομακρυνθούν, να είναι στειρωμένα και υγιή και αυτό να φαίνονται” τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Δουκέλης. 

Στα σκαριά νέο κυνοκομείο 
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χασάν Ογλού Φερντούν. Ο πρώτος μάλιστα επισήμανε πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια του Δήμου Ξάνθης και πως η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί από κοινού και με τους άλλους Δήμους του Νομού, ενώ ταυτόχρονα διευκρίνισε πως διατηρεί ενστάσεις ως προς την ισχύουσα νομοθεσία και πως και η ΚΕΔΕ καταβάλει προσπάθειες αυτή να αλλάξει.  

“Καταρχήν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την ιδέα. Θα περίμενα βέβαια να δω και εκπροσώπους και των άλλων δήμων εδώ, γιατί δεν είναι ένα θέμα που θα το αντιμετωπίσει μονομερώς ένας Δήμος και θα μπορέσει να το λύσει. Θα μπορούσα βέβαια να πω ότι ο Δήμος μας ίσως να έχει φορτωθεί τη λύση στο πρόβλημα όλου του Νομού” σημείωσε ο ίδιος, για να προσθέσει πως “μπορεί να μην συμφωνώ με την νομοθεσία είμαι όμως υποχρεωμένος να εναρμονιστώ με αυτό που έχω σήμερα στα χέρια μου. Δεν μπορώ να κρατήσω για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ένα ζώο στο κυνοκομείο, δεν μπορώ να τα κυνηγήσω, όπως ίσως επιθυμούν κάποιοι, πρέπει να φροντίζω για την ευζωία των ζώων αυτών, για τον μη υπερπληθυσμό τους αλλά δεν μπορώ ταυτόχρονα να συμφωνήσω και με διατάξεις του νόμου που βάζουν πρόστιμα και θέτουν πιο αυστηρούς κανόνες για ένα δεσποζόμενο ζώο, σε σχέση με τα αδέσποτα”. 

Μάλιστα, ο ίδιος  διευκρινίζει πως “υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν μπορούμε να λύσουμε σε επίπεδο δήμου, αλλά αφορούν το Νομικό πλαίσιο και πρέπει να λυθούν σε κεντρικό επίπεδο. Άλλωστε και η ΚΕΔΕ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται”. 

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός νέου κυνοκομείου, το οποίο θα είναι σύγχρονο και λειτουργικό, με τον κ. Δημαρχόπουλο να υπογραμμίζει πως “ο Δήμος έχει υποχρεώσεις. Πρέπει να φροντίζει για τις στειρώσεις, τους εμβολιασμούς, να έχει κτηνιάτρους, να εντοπίζει τα πραγματικά επικίνδυνα ζώα και να φροντίζει για την ασφάλεια των δημοτών και την υγιεινή”. 

Ο ίδιος μάλιστα, απευθύνει έκκληση προς τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που δεν μπορούν να τα φροντίσουν να μην τα πετούν στον Δρόμο, αλλά να ειδοποιούν τις υπηρεσίες του Δήμου. 

“Η οικονομική κρίση που βίωση η κάθε οικογένεια όξυνε το πρόβλημα. Παλαιότερα μπορούσε κάποιος ενδεχόμενα πιο άνετα να φιλοξενήσει ένα ζώο και το καταλαβαίνω πως πλέον δεν μπορεί ούτε την οικογένεια του να φροντίσει. Αναγκάστηκαν να αφήσουν στον δρόμο τα ζώα, να γίνουν αδέσποτα. Το λέω ξανά, εάν κάποιος αδυνατεί να φροντίσει ένα ζώο, να καλέσει τις υπηρεσίες του Δήμου, θα το φροντίσουμε εμείς. Να μην το κάνουμε ακόμη ένα αδέσποτο. Θα βρούμε εμείς τον τρόπο να το προστατεύσουμε και να το δώσουμε για υιοθεσία” προσθέτει ο κ. Δημαρχόπουλος. 

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους πολίτες για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη, και αναζητήθηκαν λύσεις που θα μπορούσαν άμεσα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.