GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ανακύκλωση μετ' εμποδίων στην Ξάνθη – Θετικά τα πρώτα δείγματα, αλλά υπάρχουν και προβλήματα!

-Βρέθηκαν σακούλες με μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια μέσα στους μπλε κάδους κατά τη συγκομιδή  -Υπάρχουν κάδοι που ξεχειλίζουν και κάδοι από ...

-Βρέθηκαν σακούλες με μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια μέσα στους μπλε κάδους κατά τη συγκομιδή 
-Υπάρχουν κάδοι που ξεχειλίζουν και κάδοι από τους αδειάζουν οι ρακοσυλλέκτες πριν καν περάσει το απορριμματοφόρο  

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μετάβασης της Ξάνθης στην... εποχή της ανακύκλωσης, αν και με αισθητά μεγάλη καθυστέρηση, με τα πρώτα δείγματα από τη συμπεριφορά των πολιτών να είναι θετικά, αν και τα προβλήματα δεν λείπουν.  

Ήδη εδώ και μέρες τοποθετούνται οι μπλε κάδοι για την ανακύκλωση στις γειτονιές της πόλης, με τη διαδικασία βέβαια να προχωρά σταδιακά, ενώ την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, και την Τετάρτη η δεύτερη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης, τη χρήση των μπλε κάδων αλλά και τα αντικείμενα που πρέπει να πετούν μέσα σε αυτούς, ενώ σταδιακά μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία τοποθέτησης όλων των μπλε κάδων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Ξάνθης, ώστε να μπορούν όλοι όσοι επιθυμούν μέσα στην πόλη, και περιμετρικά, να έχουν άμεση πρόσβαση σε μπλε κάδο. 

Προβλήματα με το καλημέρα
Φυσικά, όπως άλλωστε λέει θυμόσοφα και ο λαός, κάθε αρχή και δύσκολη και από αυτό το ρητό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η διαδικασία της ανακύκλωσης στην Ξάνθη, καθώς ήδη παρουσιάστηκαν και τα πρώτα προβλήματα. 

Αρχικά, κάτοικοι που δεν έχουν ενημερωθεί σωστά πετούσαν μη ανακυκλώσιμα υλικά μέσα στους μπλε κάδους, με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Χασάν Ογλού Φερντούν ωστόσο να επισημαίνει πως αυτά τα περιστατικά ήταν μεμονωμένα. “Υπήρχαν στο πρώτο δρομολόγιο που κάναμε 2 με 3 σακούλες με όλα τα σκουπίδια μέσα, ενώ κάτι αντίστοιχο βρήκαμε και την Τετάρτη στο δεύτερο δρομολόγιο” τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως “για αυτό άλλωστε δεν απλώσαμε κατευθείαν όλους τους κάδους μέσα στην πόλη. Εάν δεν υπάρξει ενημέρωση πρώτα τότε θα υπάρξουν προβλήματα. Σκοπός μας είναι να ενημερώνουμε τον κόσμο και να προχωράμε σιγά, σιγά”. 

Επιδρομές από ρακοσυλλέκτες 
Φυσικά, την ίδια στιγμή μια ομάδα από ρακοσυλλέκτες χτενίζει καθημερινά τις γειτονιές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί οι μπλε κάδοι, αναζητώντας μέσα σε αυτούς αντικείμενα – ανακυκλώσιμα – τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν πουλώντας τα και συλλέγοντας μερικά χρήματα για βιοποριστικούς σκοπούς. Έχοντας στο πλευρό τους.... καροτσάκια αλλά και τσάντες και σακούλες εμφανίζονται τόσο στην περιοχή της Κυψέλης, που υπάρχουν οι περισσότεροι μπλε κάδοι, όσο και στις γύρω περιοχές, αδειάζοντας ορισμένους από τους κάδους πριν περάσει το απορριμματοφόρο όχημα. 

“Είναι μια ομάδα 10 περίπου ατόμων. Εγώ προσωπικά έχω μιλήσει σε κάποιους απ' αυτούς ώστε έστω να μην κάνουν ζημιές και να μην πετάνε κάτω πράγματα από τους κάδους, αλλά να παίρνουν με όμορφο τρόπο αυτό που ενδεχόμενα τους ενδιαφέρει” συμπληρώνει ο κ. Φερντούν. 

Ξεχειλίζουν κάδοι
Δεν είναι λίγοι βέβαια οι μπλε κάδοι που κυριολεκτικά ξεχειλίζουν από ανακυκλώσιμα σκουπίδια, κάτι που είναι ένα θετικό πρώτο δείγμα του όλου εγχειρήματος, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να αναφέρει μεταξύ άλλων πως “δεν περίμενα τόσο θετικό αποτέλεσμα, ήδη από την αρχή. Είναι κάτι που με ευχαριστεί και προσπαθούμε να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο ώστε να τοποθετεί τα σωστά ανακυκλώσιμα αντικείμενα μέσα στους κάδους. Κάθε αρχή βέβαια και δύσκολη. Υπήρχαν κάποια προβλήματα. Επειδή κάποιοι δεν άνοιγαν τις πόρτες στην ομάδα των ανθρώπων που μοιράζει το ενημερωτικό υλικό, έδωσα έντολή αυτό να το αφήνουν στις πόρτες, στα χερούλια. Υπάρχει κόσμος που φοβάται και δεν ανοίγει, νομίζει ότι είναι από κάπου άλλου. Βέβαια αυτές οι σακούλες που μοιράζουμε δεν είναι μιας χρήσης, αλλά για να μεταφέρουν με αυτές τα ανακυκλώσιμα στους μπλε κάδους, να τις αδειάζουν και να τις χρησιμοποιούν ξανά. Δυστυχώς κάποιοι μπερδεύονται και τις πετάνε μέσα”.