GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ξεσκεπάστηκε τεράστια απάτη σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ – Στο κύκλωμα υπάλληλοι και γιατροί

Οκτώ άτομα έπεσαν στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας που ξεσκέπασε το κύκλωμα απάτης που κατάκλεβε τα Ταμεία εξασφαλίζοντας επιδόματα – ...

Οκτώ άτομα έπεσαν στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας που ξεσκέπασε το κύκλωμα απάτης που κατάκλεβε τα Ταμεία εξασφαλίζοντας επιδόματα – μαϊμούδες σε δεκάδες ανθρώπους

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από την Οικονομική Αστυνομία συνελήφθησαν οκτώ άτομα (τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες), μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και ένας υπάλληλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 133 πρόσωπα, τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα και αποζημίωση για ψευδή εργατικά ατυχήματα. 

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Ανάμεσά τους, με ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα ένας 53χρονος και ένας 45χρονος υπάλληλος του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με την Οικονομικοί αστυνομία τα μέλη του κυκλώματος κατήρτιζαν φακέλους, που αφορούσαν έκδοση αναπηρικών συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων και λοιπών κοινωνικών παροχών, καθώς και φακέλους ανύπαρκτων εργατικών ατυχημάτων, για άτομα - πελάτες, που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, κατόπιν παραγγελίας στο ηγετικό στέλεχος, είτε στα άλλα μέλη της ομάδας.

Ο 45χρονος υπάλληλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), λόγω της θέσης του, είχε ειδικό ρόλο στη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ήταν υπεύθυνος για την πληροφόρηση αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη κάθε «πελάτη», προκειμένου αυτή να είναι συμφέρουσα.

Επιπλέον, ο αρχηγός της οργάνωσης και δύο μέλη της, μεσολαβούσαν και επικοινωνούσαν με τους εμπλεκόμενους σε αυτήν γιατρούς, ενώ άλλα δύο μέλη που δραστηριοποιούνταν στα εργατικά ατυχήματα, ήταν επιφορτισμένα με την υποστήριξη και διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων, είτε μεταφέροντας και καταθέτοντας διάφορα έγγραφα, εξετάσεις, δικαιολογητικά στο όνομα των «πελατών», είτε παραλαμβάνοντας και παραδίδοντας χρηματικά ποσά.

Σημειώνεται ότι για κάθε παράνομη χορήγηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης ή «δημιουργίας εργατικού ατυχήματος», τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απεκόμιζαν χρηματικό ποσό από 2.000 έως 5.000 ευρώ. Όπως εξακριβώθηκε, η μέχρι τώρα ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον σε 360.000 ευρώ, ενώ η επαπειλούμενη ζημία δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθόσον η απαλλαγή του κάθε φυσικού προσώπου με αναπηρική σύνταξη ή προνοιακό επίδομα, είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή τιμολογίων ΔΕΚΟ κτλ).