GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χαρακτηρίστηκαν 2.500 στρέμματα γης στην περιοχή Εχίνου-Μελιβοίων από το Δασαρχείο Ξάνθης

Την αρ.πρ. 2689πράξη χαρακτηρισμού εξέδωσε στις 11-3-2015 το Δασαρχείο Ξάνθης που αφορά εκτάσεις 2500 περίπου στρεμμάτων  σε  ζώνη μήκους ...

Την αρ.πρ. 2689πράξη χαρακτηρισμού εξέδωσε στις 11-3-2015 το Δασαρχείο Ξάνθης που αφορά εκτάσεις 2500 περίπου στρεμμάτων  σε  ζώνη μήκους 9 χιλιομέτρων μεταξύ των οικισμών  «Εχίνου-Μελιβοίων» και κατά μήκος του υπό σχεδιασμού κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού. 

Η παραπάνω πράξη εκδόθηκε ύστερα από αίτημα συνεργαζόμενων γραφείων μελετητών  προς τα Δασαρχείο Ξάνθης για την παροχή στοιχείων που αφορούν τις χρήσεις γης  και εκδίδεται σε συνέχεια τις προηγούμενης πράξης πριν ένα χρόνο περίπου (κατά μήκος του οδικού άξονα  «Ξάνθης-Σμίνθη»). 

Ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης είναι μια διοικητική πράξη του εκδίδεται από τα Δασαρχεία για τον προσδιορισμό του χαρακτήρα μιας έκτασης, πρόκειται για προσωρινή διαδικασία που αφορά περιοχές που μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί δασικοί χάρτες. 

Η πράξεις χαρακτηρισμού υποχρεωτικά αναρτώνται στον αρμόδιο Δήμο (στην περίπτωση μας στο Δήμο  Μύκης) και μια περίληψη της σε δύο τοπικές εφημερίδες. Επίσης η πράξη υποχρεωτικά αναρτάτε στη διαύγεια αλλά και στον ειδικό δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ όπου αναρτώνται τα διαγράμματα των πράξεων χαρακτηρισμού  σε μορφή PDF αρχείων.

Κατά της πράξης μπορούν να ασκηθούν αντιρρήσεις από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον εντός προθεσμία 2 μηνών από την τελευταία δημοσιοποίηση. Συνήθως έννομο συμφέρον έχουν οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αλλά και οποιοσδήποτε άλλος (χωρίς να είναι ιδιοκτήτης της έκτασης) που έχει ως κίνητρο του την προστασία του δάσους. 

Για τους ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων εντός της χαρακτηριζόμενης περιοχής  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως σε περίπτωση που η έκταση τους  εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας προκειμένου  να υποβάλουν αντιρρήσεις κατά της πράξης του Δασάρχη Ξάνθης.

Τα τμήματα (πολύγωνα) με σήμανση κόκκινου χρώματος (όνομα τμήματος κόκκινο), όπως πχ ΔΔ101 , ΑΔ99 κτλ, είναι εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δάσος ή δασική έκταση ή βραχώδης-χορτολιβαδική που προστατεύονται από την δασική νομοθεσία. Οι κάτοχοι αυτών των γεωτεμαχίων, είναι αυτοί που συνήθως έχουν έννομο συμφέρον να υποβάλουν αντιρρήσεις κατά της πράξης. Στα τμήματα αυτά ισχύει το μαχητό τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου.
Τα τμήματα(πολύγωνα) με σήμανση μπλε χρώματος (όνομα τμήματος μπλε), όπως πχ ΑΑ102 , ΑΧ97 κτλ, αφορούν  εκτάσεις που δεν είναι δασικές και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την ονοματολογία των πολυγώνων,  το πρώτο γράμμα αντιστοιχεί στην πρόσφατη κάλυψη και το δεύτερο την εμφάνιση της έκτασης στις ιστορικές αερ/φίες του 1945. Ποιο συγκεκριμένα τα σύμβολα μεταφράζονται ως εξής Α=Αγρός ή άλλη μη δασική έκταση , Δ=Δάσος ή δασική έκταση, Χ=Χορτολιβαδική ή βραχώδης ή γυμνή έκταση, καθώς και οι παρακάτω συμβολισμοί ΡΕ=Ρέμα, ΔΡ=δρόμος. Τα δύο σύμβολα ακολουθεί ένας αύξοντας αριθμός διαφορετικός για κάθε πολύγωνο χρήσης γης.  Για παράδειγμα ΑΔ99 σημαίνει από το πρώτο γράμμα  «Α» γεωργική καλλιέργεια στις ιστορικές αεροφωτογραφίες του 1945  και από το δεύτερο γράμμα «Δ» δάσος ή δασική έκταση στην σημερινή του μορφή. Το όνομα του πολυγώνου είναι κόκκινο που σημαίνει ότι η έκταση χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική και προστατεύεται από την δασική νομοθεσία.     

Η χαρακτηρισμένη ζώνη  ξεκινάει από την περιοχή του νεκροταφείου Εχίνου διέρχεται κατά μήκος του  υπάρχοντα οδικού άξονα μέχρι τον οικισμό Μελίβοια από τον οποίο διέρχεται εξωτερικά (νοτίως)  του οικισμού και τερματίζει 300 μέτρα μετά την διασταύρωση για Αιμόνιο. Το συνολικό μήκος της ζώνης ανέρχεται στα 8,5 χιλιόμετρα περίπου  και το μέσο πλάτος τα 400 μέτρα. 

Οι κάτοχοι γεωτεμαχίων που η έκταση τους  εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μπορούν να  υποβάλουν  τις σχετικές αντιρρήσεις τους προς την Π.Ε.Δ.Α.  κατά της πράξης του Δασάρχη.

Πληροφορίες μπορεί να πάρει ο οποιοσδήποτε από το Δασαρχείο Ξάνθης τηλ 2541026500, ενώ τα διαγράμματα και η πράξη χαρακτηρισμού έχουν αναρτηθεί και στο Δήμο Μύκης καθώς και στο Δασονομείο Εχίνου όπου και εκεί  θα δίνονται πληροφορίες. Επίσης προτρέπουμε  στους ενδιαφερόμενους να κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου (PDF) επειδή τα όρια των πολυγώνων είναι ποιο ευδιάκριτα με αποτέλεσμα ο έλεγχος να είναι ποιο εύκολος.  

H κατεβάστε την Πράξη χαρακτηρισμού εδώ  και το διάγραμμα της πράξης χαρακτηρισμού σε  PDF και με Attributes (δεδομένα)  σε μορφές kml  και DWG (map). 

Δεν υπάρχουν σχόλια