GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συναγερμός στον Έβρο για μια τζάγκουαρ με... ύποπτους τζιχαντιστές! Τέθηκε υπό παρακολούθηση

Συναγερμός σήμανε πρόσφατα στις αστυνομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας, όταν οι γαλλικές αρχές έστειλαν σήμα για επιτήρηση μιας μαύρης τζάγ...

Συναγερμός σήμανε πρόσφατα στις αστυνομικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας, όταν οι γαλλικές αρχές έστειλαν σήμα για επιτήρηση μιας μαύρης τζάγκουαρ, με επιβάτες αραβικής καταγωγής και πιθανότερο προορισμό τη Συρία.

Η «πληροφορία» από τη γαλλική πρωτεύουσα έκανε λόγο για όχημα με γαλλικές πινακίδες, για τους επιβάτες του οποίου εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχαν διασυνδέσεις με τζιχαντιστές, ενώ αργότερα διαπιστώθηκε πως οι Τούρκοι τους είχαν αρνηθεί την είσοδο στη χώρα τους.

Το όχημα ξαναπέρασε τελικά σε ελληνικό έδαφος και από την περιοχή του Εβρου κινήθηκε προς Θεσσαλονίκη, ενώ για κάθε κίνησή του ενημερωνόταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Από πληροφορίες προκύπτει ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η διέλευση από τη Βόρεια Ελλάδα οχημάτων που ενδέχεται να μεταφέρουν άτομα που χαρακτηρίζονται ως ύποπτα για τυχόν διασυνδέσεις με τζιχαντιστές και τα οποία φέρεται να έχουν ως τελικό προορισμό τη Συρία.

Περιοχή διέλευσης
Όπως εξηγούν στελέχη της ΕΛΑΣ, η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως έχει μπει ενεργά στο «κυνήγι» των... τζιχαντιστών, καθώς θεωρείται περιοχή διέλευσης για άτομα που μπορεί να κατευθύνονται προς Συρία ή αντίθετα προς ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, αλλά και η Αγγλία.

«Θα ήταν παράλογο να πιστεύουμε ότι με τόσους μετανάστες που διέρχονται καθημερινά από τη χώρα μας δε θα περάσουν και άτομα που ίσως να έχουν σχέση με τζιχαντιστές. Η χώρα μας είναι σταυροδρόμι και είναι λογικό από εδώ να επιχειρήσουν να περάσουν τέτοιου είδους άτομα. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί, ενώ αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε είδους πληροφορία που έχουμε ή που μας έρχεται από διωκτικές αρχές του εξωτερικού», επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ.

Η... περιπλάνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τζάγκουαρ που εντοπίστηκε πριν από μερικές μέρες στον Εβρο έφτασε τελικά μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή είχε δοθεί σήμα να εντοπιστεί και να τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση, ενώ παράλληλα γινόταν λόγος για «επικίνδυνα» άτομα και οι αστυνομικοί πήραν εντολή να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και να αναφέρουν οποιαδήποτε εξέλιξη στην Αντιτρομοκρατική. Η πληροφορία είχε φτάσει στην Ελλάδα από τις γαλλικές αρχές και η υπόθεση φαίνεται πως ερευνάται ακόμη.

Το πολυτελές όχημα με τις γαλλικές πινακίδες, στο οποίο πιθανότατα επέβαιναν άτομα αραβικής καταγωγής, εντοπίστηκε κάποια στιγμή στην Εγνατία οδό, στη συνέχεια στην Ασπροβάλτα, μέχρι που έφτασε έξω από τη Θεσσαλονίκη και οι επιβάτες της το εγκατέλειψαν. Μάλιστα, για αρκετές μέρες το συγκεκριμένο αυτοκίνητο παρακολουθούνταν από αστυνομικούς, ωστόσο τελικά δεν παρουσιάστηκε κανείς, το όχημα κατασχέθηκε και εικάζεται πως οι επιβάτες έφυγαν με άλλο αυτοκίνητο.

Τι έκρυβαν
Επίσης, από πληροφορίες προκύπτει πως στην περιοχή του Εβρου είχε εντοπιστεί στις αρχές του 2014 όχημα που υποτίθεται ότι μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, ωστόσο σε έλεγχο που του είχε γίνει οι αστυνομικοί εντόπισαν κάτω από τις κουβέρτες και το φαρμακευτικό υλικό και διόπτρες νυχτός, αλλά και μαχαίρια, τα οποία κατασχέθηκαν, ενώ η υπόθεση πήρε το δρόμο προς την... Αντιτρομοκρατική. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στον Εβρο εντοπίστηκε και όχημα με οδηγό Βέλγο υπήκοο, με καταγωγή από Συρία, ο οποίος σε έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε πως μετέφερε μεταλλικά κιβώτια με συσκευές νυχτερινής σκόπευσης.

Συνδυασμός υψηλού κινδύνου
Ύποπτα θεωρούνται συνήθως τα οχήματα που έχουν γαλλικές πινακίδες, αλλά και βελγικές ή γερμανικές, στα οποία επιβαίνουν άτομα με καταγωγή από Αλγερία, Μαρόκο και Συρία, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

«Τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν γαλλικά, βελγικά ή και γερμανικά διαβατήρια, αλλά είναι αραβικής καταγωγής. Και συνήθως μας ανησυχούν άτομα από Αλγερία και Μαρόκο», επισημαίνει στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ελληνικές αρχές, μόλις εντοπίσουν κάποιο ύποπτο όχημα, το θέτουν υπό παρακολούθηση με στόχο να δουν πού θα κατευθυνθεί, τι δρομολόγιο θα ακολουθήσει και εάν τα άτομα που επιβαίνουν σε αυτό θα πραγματοποιήσουν τυχόν επαφές κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους μέσα από την Ελλάδα.

Εχει διαπιστωθεί πως τα άτομα αυτά συνήθως ταξιδεύουν μεμονωμένα με ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν πως κατευθύνονται προς Κωνσταντινούπολη, όπου δήθεν σκοπεύουν να επισκεφτούν συγγενείς, ωστόσο προορισμός τους είναι η Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο εξάμηνο του 2014 η Τουρκία αρνήθηκε την είσοδο σε τουλάχιστον έξι οχήματα με γαλλικές πινακίδες και επιβάτες άτομα αραβικής καταγωγής, τα οποία ήθελαν να περάσουν στη γειτονική χώρα. «Εάν τους θεωρήσουν ύποπτους, τους αρνούνται την είσοδο. Ετσι αναγκαστικά επιστρέφουν στην Ελλάδα και κινούνται και πάλι προς Ευρώπη. Δεν ξέρουμε αν είναι άτομα που έχουν διασυνδέσεις με τζιχαντιστές, εμείς τους έχουμε υπό διακριτική επιτήρηση. Μπορούμε να επέμβουμε μόνο εάν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία», επισημαίνει υψηλόβαθμος αξιωματικός.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ