GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ψεκασμένα και μακράς διαρκείας αμνοερίφια και στην Ξάνθη – Εφιστούν την προσοχή οι κρεοπώλες

-Εξέδωσε ανακοίνωση το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης λίγες εβδομάδες πριν το Πάσχα  -Πρόκειται για αμνοερίφια τα οποία συνήθως πωλούνται σε ...

-Εξέδωσε ανακοίνωση το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης λίγες εβδομάδες πριν το Πάσχα 
-Πρόκειται για αμνοερίφια τα οποία συνήθως πωλούνται σε πολυκαταστήματα σχεδόν... τζάμπα!

Την προσοχή των καταναλωτών σχετικά με τις “προσφορές” και τους “κράχτες” σε αμνοερίφια που θα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως κάθε χρόνο, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα σε μεγάλα πολυκαταστήματα εφιστούν οι κρεοπώλες της Ξάνθης. 

Το Σωματείο Κρεοπωλών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται σε αμνοερίφια τα οποία πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με 4 και 5 ευρώ, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ζώα τα οποία σφάζονται, ψεκάζονται με συντηρητικά και στη συνέχεια τοποθετούνται σε σακούλες με κενό αέρος ώστε να τοποθετηθούν στην κατάψυξη ακόμη και 2 ή 3 μήνες πριν από το Πάσχα. Πρόκειται για διαδικασία η οποία είναι φυσικά νομιμότατη, μιας και η υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει αντίστοιχες πρακτικές, ωστόσο όπως διευκρινίζουν οι κρεοπώλες αυτή πρέπει να περιγράφεται λεπτομερώς στα ταμπελάκια των προς πώληση αμνοεριφίων ώστε να είναι ενημερωμένος ο καταναλωτής για το τι αγοράζει. 

“Πέρσι είχαμε δει τέτοια πράγματα και στην περιοχή μας. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία λέει ότι και το κατεψυγμένο θεωρείται νωπό. Εμείς δεν λέμε ότι πρόκειται για παράνομη διαδικασία, αλλά ότι θα πρέπει όλη αυτή η διαδικασία που ακολουθείται να αναγράφεται στο ταμπελάκι” εξηγεί ο κ. Γιώργος Μπατζακίδης, πρόεδρος των κρεοπωλών στην Ξάνθη, για να προσθέσει πως “εμείς λέμε ότι πρέπει ο καταναλωτής να είναι ενημερωμένος”. 

Η ανακοίνωση των κρεοπωλών 
Το Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Ξάνθης νιώθοντας την ανάγκη και την υποχρέωση από τον θεσμικό του ρόλο, να σας ενημερώσει, αλλά ταυτοχρόνως και να σας προστατέψει από τυχόν παραπλάνηση με το πρόσχημα της χαμηλής τιμής , είτε μέσω έντυπων διαφημιστικών φυλλαδίων, είτε μέσω των τηλεοράσεων για ¨αμνοερίφια¨ ενόψει των εορτών του Πάσχα με τον τίτλο νωπό ελληνικό, ή φρέσκο, ή του χασάπη ή και άλλα διάφορα τεχνάσματα με μοναδικό γνώμονα και κριτίριο στην χρήση των όρων αυτών, ως κράχτη για την αγορά άλλων προιόντων. Οι τιμές που θα ακούσετε και τυχόν θα δείτε, (4.99 ή 5.99 ή 6.99) δεν θα έχουν καμία μα καμία σχέση με την πραγματικότητα στην αγορά των φρεσκοσφαγμένων αμνοεριφίων. Είναι γνωστόν τοις πάσι πλέον, ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στην ποιοτική κατάταξη των αμνοεριφίων. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο Νομός Ξάνθης  εξάγει έναν σημαντικό αριθμό και πρός άλλες περιοχές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό ( βλέπε Πάσχα Ιταλίας).

Τώρα, να εξηγήσουμε πώς είναι δυνατόν και πώς γίνεται εφικτό να υπάρχει μια τεράστια διαφορά τιμών στψα αμνοερίφια που πωλούνται στα μεγάλα σημεία πώλησης (υπερκαταστήματα), από τα αρνάκια και κατσικάκια που κρέμονται στα τσιγγέλια των καταστημάτων των παραδοσιακών κρεοπωλών. Υπάρχει και δεν είναι μύθος πλέον η τεχνική της ¨σφαγής αμνοεριφίων μακράς διάρκειας¨, ναί πολύ σωστά διαβάσατε μακράς διάρκειας και εξηγούμε: σφάζονται ας υποθέσουμε σήμερα τα αμνοερίφια και αφού τα ψεκάσουν με ένα αντιμικροβιακό ατμό καθώς κρέμονται, τα τοποθετούν σε σακούλες βάκουουμ (κενό αέρος) μαζί με τα διάφορα μείγματα–φάρμακα  διατηρησιμότητας, έπειτα τα εναποθέτουν στίβες και ντάνες πλέον σε ειδικούς θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης -1,9 αφού το νερό κρυσταλώνει εκεί περίπου, χωρίς να παγώσουν εντελώς και να καταψυχθούν, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τα επιτρεπτά όρια διατήρησης είναι από 60 έως 90 μέρες, δηλαδή 2 με 3 μήνες αγαπητοί καταναλωτές, σφάζονται σήμερα και μπορούν να πωληθούν μετά από 3 μήνες.

Οι παραδοσιακοί κρεοπώλες, δεν έχουν ούτε τις εγκαταστάσεις, αλλά ούτε και την υποδομή για μια τέτοια τεχνική σφαγής, διότι, πολύ απλά εμείς μάθαμε να πουλάμε στους πελάτες μας φρέσκα από επιλεγμένες εκτροφές του βουνού αλλά και του κάμπου, αρνάκια και κατσικάκια από τους γνωστούς μας φίλους και συνεργάτες παραγωγούς, με τους οποίους συναλλασσόμαστε καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους.