GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ο Τούρκος Υπ. Άμυνας αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε 16 νησιά!

Απίστευτη πρόκληση μέσα στην Τουρκική Βουλή από τον υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ ο οποίος βάφτισε ως αρχιπέλαγος τουρκικών νησιών 16 ελληνι...

Απίστευτη πρόκληση μέσα στην Τουρκική Βουλή από τον υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ ο οποίος βάφτισε ως αρχιπέλαγος τουρκικών νησιών 16 ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Προκλητικό παραλήρημα από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας μέσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο Ισμέτ Γιλμάζ δήλωσε πως η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει την εδαφική κυριαρχία της σε μία σειρά από νησιά και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει από την Ελλάδα οριστικοποιηθεί.

''Η Ελλάδα έχει μόνο εκ των πραγμάτων και προσωρινά, κανόνα κυριαρχίας πάνω στα νησιά με την ονομασία EGAYDAAK και η διοίκηση της εκεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα νησιά αυτά είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας'' ήταν η απάντηση του σε ερωτήσεις βουλευτών της Αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως ''η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στα νησιά αυτά'' και πως έμειναν εκτός του πεδίου εφαρμογής των συνθηκών με τις οποίες δόθηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947''.

Σύμφωνα με την tribune ο Τούρκος υπ. Άμυνας μίλησε για τα εξής ελληνικά νησιά:

Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο νότια της Κρήτης, Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι.

Η απάντηση από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
«Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες».

Αυτά τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με τις οποίες αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σε αριθμό ελληνικών νησιών.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ