GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέα επιμελητηριακή κίνηση για το ΕΒΕ Ξάνθης – Κάλεσμα στους επιχειρηματίες της περιοχής

Μια νέα επιμελητηριακή κίνηση για το ΕΒΕ Ξάνθης πυροδοτούν ελεύθεροι επιχειρηματίες από την περιοχή οι οποίοι με κείμενό τους απευθύνουν κ...

Μια νέα επιμελητηριακή κίνηση για το ΕΒΕ Ξάνθης πυροδοτούν ελεύθεροι επιχειρηματίες από την περιοχή οι οποίοι με κείμενό τους απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε επαγγελματία και επιχείρηση, που είναι μέλος του Επιμελητηρίου, να πυκνώσουν τις τάξεις τους. 

Πρόκειται για τον κ. Οδυσσέα Βουρβουκελη καθώς και τον κ. Καραπαναγιωτίδη Δημήτρη οι οποίοι συνέταξαν διένειμαν το σχετικό κείμενο-κάλεσμα, τονίζοντας πως μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση γύρω από τους επιχειρηματίες που πλαισιώνουν, και θα πλαισιώσουν, την νέα επιμελητηριακή κίνηση.  

Το κείμενο-κάλεσμα
Aγαπητέ/η συνάδελφε/σα επαγγελματία,
Η οικονομική  συγκυρία είναι ιστορικά μία από τις πλέον δύσκολες για την ελληνική κοινωνία και η περιορισμένη ρευστότητα και το κλίμα αβεβαιότητας μεταμορφώνουν την  την επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες. Από τη μεγαλύτερη ως τη μικρότερη, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πλέον, όχι μόνο να αναπτυχθούν, αλλά να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις. 

Ο ρόλος του ΕΒΕ, με τις θεσμικές του δυνατότητες μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο εργαλείο τόσο για την αντιμετώπιση  της κρίσης όσο και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την προετοιμασία της επόμενης μέρας, η οποία πρέπει να βρει τις επιχειρήσεις  ζωντανές και δραστήριες, με κυρίαρχα στοιχεία τους την εξωστρέφεια, την αλληλεγγύη και την καινοτομία. 

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και εκφράζοντας τις αγωνίες του κάθε επαγγελματία, μια ομάδα επαγγελματιών του τόπου μας αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά για την συγκρότηση μιας ΝΕΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για το ΕΒΕ Ξάνθης. Τα χαρακτηριστικά όλων όσων συμμετέχουν και θα συμμετάσχουν  παραμένουν αναλλοίωτα στο γκρίζο της εποχής και θα συνεχίσουμε με την ίδια δύναμη να διεκδικούμε την  Δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την αξιοκρατία, την επαγγελματική κατοχύρωση και την προοπτική. Δεν θα υποκύψουμε στην οικονομική τρομοκρατία που αγνοεί την ανεργία, τη φτώχεια, την κοινωνική ένδεια και που τελικά ενοχοποιεί την κοινωνία. Θα παλέψουμε για τη συνεχή αναβάθμιση του ΕΒΕ, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με  την ολοκλήρωση της πιστοποίησης για μια διευρυμένη βάση επιχειρήσεων. 

Σήμερα υποβαθμίζεται το κύρος του ΕΒΕ στην αντίληψη και στην εικόνα όσων εμπλέκονται με αυτό, τη στιγμή που από όλες τις πλευρές γίνεται γενικότερα δεκτό ότι απαιτείται αναβάθμιση της ποιότητας των ανθρώπων που είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν όχι μονό στο ΕΒΕ αλλά και συνολικά στα κοινά του τόπου μας. Πάγια θέση μας στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας είναι ότι κανείς δεν περισσεύει. Οι συνεργασίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη διοίκηση του ΕΒΕ. 

Έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και την πρόοδο των επιχειρήσεων του τόπου  μας. Κύριος φορέας βοήθειας και συντονιστής όλων μπορεί και πρέπει να γίνει το ΕΒΕ. Οι δυνάμεις που βλέπουν το ΕΒΕ σαν εφαλτήριο για προσωπική προβολή, ιδιοτελή και κομματικά συμφέροντα πρέπει και είναι ανάγκη της εποχής να αποτελέσουν παρελθόν. 

Όλα αυτά τα χρόνια το ΕΒΕ έμεινε μακριά από τους ίδιους τους επαγγελματίες και τα προβλήματα τους. Σε εμάς  δεν αρμόζει ένα ΕΒΕ δέσμιο κομματικών αγκυλώσεων και συμφερόντων και δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπούμε. Αν το ΕΒΕ  ήταν απαλλαγμένο από κομματικές αγκυλώσεις θα μπορούσε και θα είχε διεκδικήσει και θα ήταν ανάλογο της θέσης του ανάμεσα σε άλλους  θεσμούς. Πρέπει να λειτουργήσουμε βάζοντας στην άκρη τον παραγοντισμό και την κομματική προσήλωση, που δεν συμβάλλουν στην λειτουργία των θεσμών και στην ανάπτυξη της κοινωνίας και των πολιτών. 

Το σήμερα απαιτεί την ύπαρξη συμμετοχικών θεσμών με συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Επιτάσσει την περιθωριοποίηση της  πολιτικής του ''εγώ'' και την ανάδειξη  της πολιτικής του ''όλοι μαζί''. Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε να μπουν στο περιθώριο όλοι αυτοί που βλέπουν το ΕΒΕ σαν πάρεργο. 

Από την αρχή θα προσπαθήσουμε να βρίσκεται το ΕΒΕ κοντά στον επαγγελματία  και την κοινωνία. Θα προτείνουμε  αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα αναλάβουμε  την ευθύνη που μας αναλογεί. Διαχωρίζουμε έγκαιρα την θέση μας από την πορεία ισοπέδωσης και απραξίας και χαράζουμε ρότα με σκοπό να στηρίξουμε τον επαγγελματία στα προβλήματα του, με στόχο την παρέμβαση του ΕΒΕ στην κοινωνία. Οφείλουμε:να εργαστούμε συνειδητά και επίμονα για την προώθηση του ΕΒΕ μέσα στην κοινωνία.
να ορθώσουμε το ανάστημα μας σε όλες τις δυνάμεις που βολεύονται με την στασιμότητα και αρκούνται στον ρόλο του εντολοδόχου της εκάστοτε Κυβέρνησης.
να λειτουργήσουμε τον θεσμό του ΕΒΕ για τους επαγγελματίες και την κοινωνία. 

Στη δική μας θεώρηση το Επιμελητήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι άλλος ένας γραφειοκρατικός και εισπρακτικός μηχανισμός. Το κράτος πρέπει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός σε αυτή τη  συνολική προσπάθεια για να σταθεί ο επαγγελματίας στα πόδια του. Πρέπει να βοηθήσει με ιδέες και δράσεις, έτσι ώστε συντεταγμένες όλες οι κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το ΕΒΕ πρέπει να είναι σημείο συνάντησης, παράθεσης προβλημάτων, απόψεων και εξεύρεσης  λύσεων από τους τοπικούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που μέσα από την συνολική ανάπτυξη του Νομού προσδοκούν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και συνολικά της τοπικής κοινωνίας. 

Πρέπει να γίνει ένας πόλος ανάπτυξης καινοτομίας, ένα δίκτυο εξωστρέφειας για τα μέλη του, ένα μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων, πόρων και λειτουργιών προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας. Προτεραιότητα  μας είναι η συνεργασία  με τους συλλόγους, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες επαγγελματιών και εμποροβιοτεχνών , μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι  θεσμικοί αυτοί φορείς μαζί με το ΕΒΕ εκπροσωπούν  τις επιχειρήσεις  και είναι συμβουλευτικά όργανα της Πολιτείας στα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές. Πρέπει να συνεργάζεται με άλλα ΕΒΕ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως επίσης και με άλλους φορείς (Περιφέρεια, Δήμος κ.ά.), για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες λειτουργίας και το περιβάλλον των επιχειρήσεων. Φυσικά, όπου χρειαστεί και ζητηθεί, το ΕΒΕ πρέπει να είναι συμπαραστάτης της επιχείρησης και πρόθυμος αποδέκτης και ακροατής κάθε πρότασης. Για αυτό όλες οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες πρέπει να έλθουν κοντά μας  και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς το κοινό μας καλό. 

Μέσα από αυτό το σκεπτικό, δημιουργούμε μια ομάδα επαγγελματιών με απώτερο σκοπό να συμμετάσχουμε στις εκλογές του ΕΒΕ Ξάνθης. Μια ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους της αγοράς, με εμπειρία και ικανότητες. Μια ομάδα αποτελούμενη από νέα πρόσωπα, ενεργούς και καταξιωμένους  επαγγελματίες, με διάθεση και πίστη για προσφορά στον τόπο τους.  Από ανθρώπους που ξέρουν τα προβλήματα, που ζουν με αυτά και μπορούν να προτείνουν λύσεις. Η ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων που έχουμε όλοι, επαγγελματίες και μη, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καθοριστική συνιστώσα για την ανάκτηση της εδώ και χρόνια χαμένης ανταγωνιστικότητάς μας και τελικά για την έξοδο από την κρίση. Ο τόπος μας μπορεί να προσφέρει πολλά. Στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε τους τοπικούς πόρους και να τους αξιοποιήσουμε αναλόγως. Το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Ξάνθης πρέπει να γίνει και θα γίνει το βασικό εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Συντομα θα υπάρξει μια ανακοίνωση -  δημοσιοποίηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που στηρίζουν και θα στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια. Παράλληλα θα δημοσιοποιήσουμε ιδέες δράσεις και σημεία του προγράμματος μας για το μέλλον του ΕΒΕ Ξάνθης . 

Δεν υπάρχουν σχόλια