GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μάστιγα αλκοόλ και ναρκωτικά στη Θράκη – Αυξήθηκαν οι εξαρτημένοι που ζητούν βοήθεια!

-Τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται αύξηση των αλκοολικών που προσπαθούν να απεξαρτηθούν  -Ναρκωτικά, αλκοόλ και τζόγος τα σημεία στα οπ...

-Τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται αύξηση των αλκοολικών που προσπαθούν να απεξαρτηθούν 
-Ναρκωτικά, αλκοόλ και τζόγος τα σημεία στα οποία δίνει έμφαση το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΜΘ 

Μάστιγα η οποία εξαπλώνεται διαρκώς παραμένει η εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, και στην περιοχή της Θράκης, όπου τα τελευταία δύο χρόνια ολοένα και περισσότεροι πολίτες αναζητούν τρόπο απεξάρτησης απευθυνόμενοι στις δομές του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ. 

Όπως εξηγεί η κα Ντέλια Τζιογκίδου, ψυχολόγος, υπεύθυνη του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, “το ΚΕΘΕΑ εδώ και 13 χρόνια προσφέρει υπηρεσίες απεξάρτησης σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη χρήση παράνομων ουσιών, αλκοολούχων ποτών ή είναι εξαρτημένοι από τον τζόγο”. 

Αυξητική τάση στο αλκοόλ 
Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από το αλκοόλ. “Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αυξητικές τάσεις στα άτομα που έχουν θέμα με τη χρήση του αλκοόλ” τονίζει η κα Τζιογκίδου, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 30άριδων.

“Όταν κάποιος κάνει χρήση παράνομων ουσιών ζει και στην παρανομία και η ζωή του καταστρέφεται σε πολλά σημεία. Η χρήση αλκοόλ δεν επιδρά με τον ίδιο τρόπο και δεν επιφέρει τις ίδιες καταστροφές. Πολλοί είναι αυτοί που δεν θεωρούν ότι κάνουν κάτι κακό και δεν πιέζονται αρκετά ώστε να απευθυνθούν σε κάποια υποστηρικτική δομή” προσθέτει η ίδια κρούοντας ωστόσο το καμπανάκι του κινδύνου για τη χρήση τέτοιων ουσιών και εφιστώντας την προσοχή των πολιτών. 

Καθοριστική η παρέμβαση της οικογένειας
Στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων το οικογενειακό περιβάλλον είναι αυτό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως και το ευρύτερα συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να στηρίζει τους πολίτες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα και να τους βοηθήσει ώστε να οδηγηθούν ομαλά στην απεξάρτηση. “Πρέπει να κινητοποιηθούν τα μέλη μιας οικογένειας και να ζητήσουν βοήθεια όταν υποπέσει στη αντίληψή τους το πρόβλημα” υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ στην ΑΜΘ. 


Η δράση του ΚΕΘΕΑ
Το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ είναι πρόγραμμα απεξάρτησης που απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης σε ενήλικες χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών και τις οικογένειές τους σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, με σεβασμό στο απόρρητο και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου. Το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ανήκει στο ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας μας.

Τα προγράμματα στήριξης και απεξάρτησης που εκπονεί είναι πολυφασικά, και συνήθως ολοκληρώνονται μέσα σε τρία χρόνια. Στην πρώτη φάση, τη συμβουλευτική, ο ενδιαφερόμενος έρχεται σε επαφή με τους υπεύθυνους του προγράμματος, λαμβάνει βοήθεια στην κατεύθυνση του να στηριχθεί ώστε να προχωρήσει στη φάση της απεξάρτησης. “Του δίνουμε κίνητρα ώστε να μπει στη θεραπεία, να μειώσει τη χρήση και να απεξαρτηθεί. Στη συνέχεια τον στέλνουμε για εξετάσεις σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία ώστε να δούμε τη σωματική του υγεία. Μετά περνάμε στη θεραπευτική δράση. Είναι ανοιχτές  οι κοινότητες, δηλαδή οι πολίτες έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να μείνουν και έρχονται σε εμάς συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και μπαίνουν σε συγκεκριμένες διαδικασίες για την απεξάρτησή τους”. 

Διαγωνισμός αφίσας 
Το θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, με έδρα την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διοργανώνει διαγωνισμό αφίσας με θέμα την απεξάρτηση και στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις υπηρεσίες του.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε γραφίστες, εικαστικούς, σπουδαστές, μαθητές επαγγελματίες, αλλά και σε οποιονδήποτε έχει τη διάθεσή να αφιερώσει φαντασία και δημιουργικότητα στο θέμα. 
Με ημερομηνία έναρξης  υποβολής των προτάσεων  την 19/02/15 και λήξης την  31/03/15.

Κριτήριο επιλογής της πρότασης που θα επιλεγεί ως νέα αφίσα του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ θα είναι η ευστοχία, η πρωτοτυπία και η αμεσότητα του μηνύματος, καθώς και η εναρμόνισή του με τη φιλοσοφία και τη θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ.  

Η πρόταση που θα επιλεγεί θα αποτελέσει την επίσημη αφίσα του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ. Ο διαγωνισμός δεν προβλέπει χρηματικό έπαθλο για τον/τη δημιουργό της αφίσας που θα επιλεγεί. Ωστόσο, το ΚΕΘΕΑ θα προσφέρει ως  συμβολικό δώρο στον πρώτο νικητή την έκδοση τέχνης «Ωδή στον Κώδικα» που έχει παραχθεί στην τυπογραφική του μονάδα ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ + ΧΡΩΜΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια