GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έρχονται αλλαγές στην Αστυνομία! Μειώσεις προστίμων από την Τροχαία και τέλος των δακρυγόνων

- Πώς θα αφεθούν ελεύθεροι οι παράνομοι μετανάστες από το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα - Οι αρχές και οι στόχοι της αντεγκληματικής π...

- Πώς θα αφεθούν ελεύθεροι οι παράνομοι μετανάστες από το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα
- Οι αρχές και οι στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που σχεδιάζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
- Η "κάθαρση" των δρόμων από διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα πρόστιμα της Τροχαίας
- Stop στα δακρυγόνα κατά την διάρκεια διαδηλώσεων
- Πανούσης: "Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας"
- Όλος ο σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας

Στο πλαίσιο αλλαγών που έχει αποφασίσει η νέα κυβέρνηση, αλλάζει και το καθεστώς κράτησης των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι, υπό αυστηρότατες προϋποθέσεις από το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. 

Συγκεκριμένα, για να αφεθεί ένας μετανάστης ελεύθερος ακόμα κι αν είναι παράνομος, θα πρέπει να έχει κάνει αίτηση για παροχή ασύλου. Επιπλέον θα πρέπει να βρίσκεται στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης μέχρι έξι μήνες και φυσικά να μην έχει απασχολήσει ποινικά την αστυνομία. Αφού πληροί αυτές τις προϋποθέσεις τότε ο μετανάστης θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσει τόπο κατοικίας και αφού αυτό το μέρος ελεγχθεί από την αστυνομία, τότε και μόνο θα αφήνεται ελεύθερος. 

Μάλιστα, όσοι αφήνονται ελεύθεροι θα πρέπει είτε μία φορά την εβδομάδα  είτε δύο φορές το μήνα να δίνουν το παρών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. 

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης ανακοίνωσε τα νέα ήθη και τους κανόνες για την αστυνομία. 

Τα πρώτα αναγκαία μέτρα
Από τις πρώτες ενέργειες που θεωρεί αναγκαίες ο κ. Πανούσης είναι η μείωση των προστίμων της Τροχαίας, αλλά και η «κάθαρση» των δρόμων από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια, για τη διευκόλυνση των πολιτών και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες.

Ταυτόχρονα, μεταξύ των βασικών στόχων του υπουργείου είναι η «αυτοκάρθαση της αστυνομίας» από τους παραβάτες και τα αντιδημοκρατικά «σταγονίδια», το τέλος των χημικών και η πάταξη αντιρατσιστικών συμπεριφορών.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας κι ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και καλεί κόμματα, φορείς, υπηρεσίες, «να πιστέψουμε σε αυτόν τον στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα και το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη».

Το παράδειγμα που πρέπει να δίνει η Αστυνομία
Ο κ. Πανούσης τονίζει ότι η Αστυνομία «οφείλει πρώτη να δώσει δείγματα αυτής της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών», και κάνει λόγο για «ήπια χρήση της νόμιμης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης», ενώ θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί αναγκαία την καταστολή σε περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, αλλά ως «έσχατη λύση».

Τα σημεία - κλειδιά του Πανούση
- Πρέπει να υπάρχει αυτοκάθαρση στην Αστυνομία και σε περιπτώσεις παραβατικότητας αλλά και «περιπτώσεων συμμετοχής σε πιθανούς θύλακες ακραίων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, οι οποίοι έχουν αυτονομηθεί και λειτουργούν με βάση "δικούς τους κανόνες" ή με βάση στόχους έξω από τη συνταγματική τάξη και τις εντολές της Ηγεσίας».

- Να αποφεύγεται η χρήση χημικών και η βία στις διαδηλώσεις, εκτός από περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών και κινδύνου ζωής «και περιουσιών και μετά από συνεννόηση με τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία μπορεί να επιτραπεί κατ' εξαίρεση η αμυντικού χαρακτήρα χρήση».

- Ρητή απαγόρευση ύβρεων, προπηλακισμών και εν γένει άσκηση περιττής ή ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες.

Οι άδειες οπλοφορίας και η Τροχαία
Ταυτόχρονα, ο κ. Πανούσης θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι διαδικασίες χορήγησης αδειών οπλοφορίας, των αδειών δακτυλίου και των ελέγχων του παράνομου τζόγου, και να αντικατασταθεί και βελτιωθεί το πειθαρχικό δίκαιο στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκπροσώπους του Τύπου στην άσκηση της δουλειάς τους.

Ως προς την Τροχαία, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ως αναγκαία τα εξής:
- Τη μείωση των προστίμων ώστε να μην καθίστανται δυσβάστακτο βάρος στον παραβάτη

- Τη δυνατότητα ενστάσεων του παραβάτη ως προς το νόμιμο ή αβάσιμο της παράβασης

- Την «εκκαθάριση» των δρόμων και των πεζοδρομίων και εξασφάλιση διόδων του Κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες

- Εντατικοποίηση ελέγχων έξω από νυχτερινά κέντρα και αύξηση, σε συνεργασία με δήμους και Περιφέρεια, της αστυνόμευσης των επικίνδυνων δρόμων

Τέλος, ο κ. Πανουσης, σε συνεννόηση με τον Διοικητή, θα εγκαινιάσει μια εβδομάδα καλών σχέσεων με τους οδηγούς, όπου η πρόληψη και η προειδοποίηση θα αποτελούν την κύρια αποστολή και όπου η επιβράβευση του Καλού Οδηγού θα έχει το δικό της συμβολισμό.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια