GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αντέδρασαν Διδασκαλικός και ΕΛΜΕ στις δηλώσεις Ζαγναφέρη για την αργία της Αποκριάς

-Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν συμφώνησε με το να κλείσουν τα σχολεία -Αντέδρασαν Διδασκαλικός και ΕΛΜΕ ...

-Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν συμφώνησε με το να κλείσουν τα σχολεία
-Αντέδρασαν Διδασκαλικός και ΕΛΜΕ με αφορμή τις τοποθετήσεις του κ. Ζαγναφέρη

Την αντίδραση τόσο του Διδασκαλικού Συλλόγου όσο και της ΕΛΜΕ Ξάνθης προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Κώστα Ζαγναφέρη σχετικά με το εάν έπρεπε ή όχι να κλείσουν τα σχολεία την Παρασκευή πριν από την Αποκριά. 

Φιλοξενούμενος στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, πριν από λίγο καιρό, ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος εκτιμά πως τα σχολεία δεν έπρεπε να κλείσουν, ενώ παράλληλα ανέφερε πως μια ημέρα πριν, δηλαδή την Πέμπτη, όταν και είχε κάνει επισήμως γνωστή τη θέση του δέχθηκε ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα. 

Τις ίδιες δηλώσεις επανέλαβε στη συνέχεια και σε άλλα ΜΜΕ, ενώ την Πέμπτη Διδασκαλικός Σύλλογος και ΕΛΜΕ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν τα κάτωθι:
“Τα Διοικητικά Συμβούλια του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης  και της ΕΛΜΕ  Ξάνθης αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν την κατηγορηματική τους αντίθεση,  αλλά και την απορία τους για το περιεχόμενο των δηλώσεων του αντιπεριφερειάρχη  Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρη, σε ραδιοφωνικό σταθμό και μέσα ενημέρωσης του νομού.

Χαρακτηριστικό των δηλώσεών του ήταν η στοχοποίηση και η ευθεία επίθεση απέναντι στους εκπαιδευτικούς και  η απαξίωσή τους ως παιδαγωγών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, συνέχισε την παράδοση των αντιλαϊκών κυβερνήσεων  του κοινωνικού αυτοματισμού και των χαρακτηρισμών βάζοντας μια τάξη εργαζομένων απέναντι στις άλλες κοινωνικές ομάδες,  προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην προβεί στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων τη μέρα της Παρασκευής δηλώνοντας καταρχήν  ότι είναι αναρμόδιος και θεωρώντας τους εκπαιδευτικούς λουφαδόρους.

Η μέρα της Παρασκευής, πριν την Κυριακή των Αποκριών, δίδεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις των τοπικών αρχόντων, εδώ και πολλά χρόνια, στα πλαίσια της κορύφωσης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, ως αργία, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να συμμετάσχουν στις διάφορες πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις, συμβάλλοντας έτσι και στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η συμμετοχή των μαθητών σε διάφορες εκδηλώσεις, τη μέρα αυτή, και όχι μόνο,  αναδεικνύει τον πολιτισμό μας προβάλλοντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά με σεβασμό στην τοπική ιδιομορφία.

Σαφώς, και δεν είμαστε εμείς, που θα αποφασίσουμε να δοθεί η μέρα αυτή αργία, και θα αποδεχόμασταν την όποια απόφαση του αντιπεριφερειάρχη,  αλλά  θα έπρεπε  να ήταν ευθύς εξαρχής ξεκάθαρη και όχι να κρατάει μέχρι και την τελευταία στιγμή ομήρους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Από τη στιγμή που ο αντιπεριφερειάρχης ήθελε να ανατρέψει μία παράδοση 20 και πλέον χρόνων, έπρεπε να το ανακοινώσει έγκαιρα, ώστε να μη δημιουργήσει προβλήματα στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων των σχολείων, αλλά και στον προγραμματισμό των οικογενειών, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων.  Γι’ αυτό και η κύρια αντίδραση στη στάση του, προήλθε από την Ένωση Γονέων.

Στην προσπάθειά του να πείσει και να στηρίξει την απόφασή του, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης επικαλέστηκε λόγους που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα,  όπως  τη μη πληρωμή των αναπληρωτών τη μέρα αυτή (προφανώς δε γνώριζε).

Ιδιαίτερη, δε, εντύπωση, προξένησε και  η στάση του προέδρου του   Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των θέσεων του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και της υιοθέτησης των ανώνυμων καταγγελιών,  λειτούργησε ως περιφερειακός σύμβουλος και μόνο, ενώ όφειλε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων των δημοσίων υπαλλήλων να προβεί στη διερεύνηση των καταγγελιών ώστε να μη σπιλώνονται άδικα οι εκπαιδευτικοί.

Τελικά, αποδείχτηκε, ότι ο αντιπεριφερειάρχης  δεν προέβη στη συνέχιση της παράδοσης, για καθαρά και μόνο  ιδεολογικούς λόγους. Όσο για τις απειλές που επικαλείται,  θεωρούμε αδιανόητο ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα μπορούσαν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες γιατί  απλά, ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν  είναι αυτός.

Το επιχείρημα του αντιπεριφερειάρχη και η σύγκριση με την εξαήμερη λειτουργία των σχολείων και την εκπαίδευση  πριν τριάντα χρόνια, αν μη τι άλλο, είναι καθαρά ατυχής και χτύπημα κατακτήσεων γιατί το 5νθήμερο ήταν κατάκτηση των εργαζομένων, όχι μόνο των εκπαιδευτικών. 

Οι εκπαιδευτικοί έχουν δώσει δείγματα γραφής για την εκπαίδευση, βρίσκονται και θα βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις του αγώνα για μια καλύτερη εκπαίδευση. Εργάζονται με φιλότιμο  κάτω από δύσκολες συνθήκες και δίνουν την ψυχή τους ενάντια σε κοινωνικούς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις  για τη λειτουργία του εγκαταλειμμένου από την πολιτεία δημόσιου σχολείου.   

Θα πρέπει, λοιπόν, να στηρίζονται και όχι να καταδιώκονται και να ενοχοποιούνται,  και μάλιστα με εμπρηστικές και συκοφαντικές δηλώσεις που γίνονται μόνο και μόνο  για λόγους εντυπωσιασμού και αποποίησης των ευθυνών.

Δε θα επιτρέψουμε να λοιδορούνται οι εκπαιδευτικοί και το έργο τους με κατηγορίες εναντίον τους παντελώς αβάσιμες, άδικες και άκρως προσβλητικές, στο βωμό προσωπικών επιδιώξεων.
Απαιτούμε από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης να ανακαλέσει δημόσια τους χαρακτηρισμούς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια