GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θυελλώδης η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη – Εξελέγη η Αχτάρη με 27 ψήφους (+VIDEO)

-Αποχώρησαν οι παρατάξεις Μπένη, Ανταμπούφη και Κολλάρου που διαφώνησαν με τη διαδικασία -Άσκησε κριτική στη στάση τους ο Δήμαρχος που ζ...

-Αποχώρησαν οι παρατάξεις Μπένη, Ανταμπούφη και Κολλάρου που διαφώνησαν με τη διαδικασία
-Άσκησε κριτική στη στάση τους ο Δήμαρχος που ζήτησε να επιστρέψουν στην αίθουσα 

Με εντάσεις, αποχωρήσεις και καυγάδες εξέλεξε το απόγευμα της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, θεσμό που προβλέπεται από τον Καλλικράτη ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε ενεργοποιηθεί. 

Συνολικά υπήρξαν 7 υποψήφιοι για τη θέση του Συμπαραστάτη, 5 γυναίκες και 2 άνδρες όλοι τους δικηγόροι. Πρόκειται για τους Αγγελίδου Άννα, Αργυρίου Αφροδίτη, Αχτάρη Ελένη, Μαλάκης Στέργιος, Παναγιωτίδου Ερμιόνη, Σαραλέκος Μιχάλης και Σπυρίδου Άννα. Η κα Αχτάρη, επί σειρά ετών ειδική συνεργάτης του πρώην Δημάρχου Ξάνθης είχε εξαρχής διαφανεί πως τυγχάνει της στήριξης της νέας Δημοτικής Αρχής κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας λαμβάνοντας 27 ψήφους, ήτοι τα 2/3 των ψήφων, ενώ μια ψήφο έλαβε ο κ. Μαλάκης. Από τη διαδικασία απείχαν οι παρατάξεις των κ. Μπένη, Ανταμπούφη και Κολλάρου καθώς λίγο πριν την ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει. 

Καυγάς επί της διαδικασίας! 
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης κατατέθηκαν δύο επιστολές στο Προεδρείο, σχετικές με τη διαδικασία, η μία από πλευράς του κ. Χρίστου Πούλιου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο οποίος απουσίαζε, και η άλλη από πλευράς του Δημάρχου κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου. Ωστόσο το Προεδρείο αποφάσισε αυτές να μην αναγνωστούν καθώς αναφέρθηκε ότι περιείχαν αναφορές επί προσωπικού, και να διανεμηθούν στο τέλος της συνεδρίασης στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην απόφαση ωστόσο αυτή αντέδρασαν τόσο ο κ. Δημήτρης Μπένης όσο και ο κ. Νίκος Ανταμπούφης, που ζήτησαν να διαβαστεί το περιεχόμενο των επιστολών και να τοποθετηθούν πριν προχωρήσουν στην ψηφοφορία. Για αρκετά λεπτά επικράτησε ένταση μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Δήμαρχο να ζητά τη διακοπή της συνεδρίασης και τη σύγκλιση των επικεφαλής των παρατάξεων. 

Η συνεδρίαση διεκόπη και μετά από λίγο λεπτά ξεκίνησε ξανά, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των επικεφαλής, καθώς όπως αποδείχθηκε δεν βρέθηκε κάποια κοινά αποδεκτή λύση. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μπένης ανέφερε πως δεν συμφωνεί με τη διαδικασία και επανέλαβε ξανά το αίτημά του να αναγνωστούν οι επιστολές. “Ζητήσαμε να διαβαστούν οι επιστολές να τοποθετηθούν οι επικεφαλής. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε μια συζήτηση που δεν θα έχουμε συζήτηση” σημείωσε ο ίδιος ενώ στη συνέχεια αποχώρησε μαζί με τα υπόλοιπα παρόντα μέλη της παράταξής του. 

“Μετά και την τελευταία εξέλιξη είναι αδύνατον έστω και για ένα λεπτό ακόμη να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε μια διαδικασία που είναι επικίνδυνη” πρόσθεσε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Νίκος Ανταμπούφης, που εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον τρόπο που πρόκειται να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια τα Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ άφησε αιχμές για μια προσπάθεια μεθόδευσης, λέγοντας πως ο ίδιος είχε σκοπό να τοποθετηθεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συμβάλει με τις απόψεις του στη συζήτηση του θέματος και όχι μέσα από “εφημερίδες” όπως τόνισε. 

Μαζί με τον κ. Ανταμπούφη αποχώρησε και ο κ. Γιώργος Κολλάρος ο οποίος ωστόσο απείχε μόνο από τη διαδικασία της εκλογές του Συμπαραστάτη και επέστρεψε για τα  υπόλοιπα θέματα τα οποία εκτίμησε πως ήταν ιδιαιτέρως σοβαρά. Στην ψηφοφορία συμμετείχε κανονικά τόσο ο συνδυασμός του κ. Τσιακίρογλου όσο και ο συνδυασμός του κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη, ενώ αποχώρησαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του κ. Χρίστου Πούλιου για τους ίδιους λόγους. 

Κριτική από τον Δήμαρχο 
Στη στάση των μελών της αντιπολίτευσης που επέλεξαν να αποχωρήσουν άσκησε κριτική ο Δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει συναίνεση για την εκλογή του Συμπαραστάτη και πως βούληση της Δημοτικής Αρχής ήταν να βρεθεί ένα άτομο το οποίο θα γνωρίζει τα του Δήμου και θα υπηρετεί τον θεσμό. 

“Το κύρος της Δημοτικής Αρχής διασφαλίζεται αρχικά από τον προγραμματισμό για να παράξει έργο, η εκλογή του συμπαραστάτη είναι ένα έργο που οφείλουμε σήμερα να το ολοκληρώσουμε. Με λυπεί το γεγονός ότι παρατηρείται από συγκεκριμένες παρατάξεις, μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους, προσπάθεια μιας μερίδας αντιπολίτευσης να δυσχέραινε την εύρεση συναίνεσης αλλά και της εκλογής του ατόμου που θα καλύψει αυτή τη θέση. Μου κάνει εντύπωση ότι απέχουν από το σύνολο των θεμάτων και όχι από το πρώτο μόνο θέμα. Καλώ όλους να μπουν ξανά στην αίθουσα και να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν το πρώτο θέμα αλλά και για τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά θέματα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δημαρχόπουλος. 


Από τη μεριά του ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου δικαιολογώντας τη στάση του ανέφερε πως ο θεσμός είναι πολύ σημαντικός και πως ήταν έλλειμμα για τον Δήμο το ότι τόσα χρόνια δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης σημείωσε πως  “δεν θα αποχωρήσουμε ποτέ από αυτή την αίθουσα, μην το ελπίζετε. Εδώ μας έστειλαν για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ξανθιωτών. Επί του προκειμένου αυτό που δεν θα δείτε είναι η υποκρισία από τη δική μας παράταξη. Όταν έχουμε να πούμε κάτι το λέμε ανοιχτά, σε αυτή την αίθουσα.  Δεν υπήρχε τόσα χρόνια Συμπαραστάτης γιατί δεν τον ήθελαν, ενώ η νέα Δημοτική Αρχή λέει ότι το θέλει και αυτό το χαιρετίζουμε”.

Η επιστολές που άναψαν φωτιά! 
Μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Χρίστος Πούλιος έκανε λόγο για “μεθοδεύσεις εν κρυπτώ” που ακολουθήθηκαν από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, την οποία κατηγορεί πως εσκεμμένα φέρνει το θέμα της εκλογής του Συμπαραστάτη σε περίοδο που εκπνέουν οι προβλεπόμενες προθεσμίες “στερώντας τη δυνατότητα διερευνητικών επαφών και συζητήσεων και διαμόρφωσης κοινής πρότασης ενός εγνωσμένης επάρκειας και με ευρύτερη κοινωνική αποδοχή προσώπου”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Παράλληλα, ασκείται κριτική στην επιλογή του προσώπου της κας Αχτάρη και μεταξύ άλλων αναφέρεται πως “Δεν επιλέγετε έμμισθο συνεργάτη σας κ. Δημαρχόπουλε. Και ούτε επιτρέπετε να εξαργυρώνετε προεκλογικά γραμμάτια παίζοντας με τους θεσμούς”. Ο κ. Πούλιος με την επιστολή του ζητούσε την αναβολή της ψηφοφορίας και να δοθεί χρόνος για διαβούλευση ώστε να προκύψει το κατάλληλο πρόσωπο. 

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως οι διερευνητικές επαφές από πλευράς της Δημοτικής Αρχής για την επιλογή του συμπαραστάτη έχουν ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2014, ενώ τονίζεται πως το πρόσωπο που τελικώς επιλέγεται για τη θέση εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα ο ίδιος τονίζει πως “μας λυπεί το γεγονός ότι παρατηρείται προσπάθεια μέρους της αντιπολίτευσης να δυσχεραίνει την εύρεση συναίνεσης και προκειμένου να καταφέρει αυτό καταφεύγει σε πρόσωπα ή πρακτικές που δυσκολεύουν την εύρεση συναίνεσης”. 

“Είμαι χαρούμενη για την επιτυχία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους,  και αυτούς που με ψήφισαν και όλους τους υπόλοιπους που με αντιμετώπισαν πολύ ευγενικά και αντάλλαξαν απόψεις μαζί μου αυτές τις λίγες ημέρες που είχα στη διάθεσή μου. Έθεσα υποψηφιότητα γιατί με ενδιέφερε σαν θεσμός, είναι μια επόμενη κίνηση έχω εμπειρία με τον Δήμο και μπορώ να προσφέρω κάτι περισσότερο από αυτή τη θέση” σημείωσε η κα Αχτάρη αμέσως μετά την εκλογή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια