GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Πράσινο φως« από το ΣτΕ για να υπηρετούν οι γυναίκες σε μάχιμες θέσεις του στρατού

«Πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να υπηρετούν γυναίκες οπλίτες σε μάχιμες θέσεις των ενόπλων Δυνάμεων.  Το ΣτΕ έκριν...

«Πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να υπηρετούν γυναίκες οπλίτες σε μάχιμες θέσεις των ενόπλων Δυνάμεων. 

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική διάταξη (παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2936/2001)που περιόριζε τη συμμετοχή των γυναικών σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης κρίνοντας ότι «ο αποκλεισμός τους από το σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων συνιστά απόκλιση από την αρχή της ισότητας των φύλων κατά την πρόσβαση στο επάγγελμα του ΕΠ.ΟΠ. και την εκπαίδευση που απαιτείται για την άσκησή του».

Το θέμα έφτασε στο ΣτΕ μετά την προσφυγή δυο γυναικών οι οποίες την διετία 2005-2006 αποκλείστηκαν από διαγωνισμό γιατί υπέβαλαν αιτήσεις για τις ειδικότητες «υπηρέτης όλμων, πολυβόλων, πυροβόλων, χειρίστρια οργάνων ελέγχου πυρός, κ.λπ.» με την αιτιολογία ότι οι συγκεκριμένες θέσεις προβλεπόντουσαν μόνο για άνδρες.

¨Οπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση στην κρίση των Δικαστών βάρυνε το γεγονός ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ήδη από το έτος 2007, με απόφασή του αντικατέστησε προγενέστερη απόφασή του με την οποία αποκλείονταν οι γυναίκες από τις επιχειρησιακές και τεχνικές ειδικότητες των ΕΠ.ΟΠ. του Στρατού Ξηράς. Το ζήτημα θα κριθεί και από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια