GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πνίγηκε φωτοβολταϊκό πάρκο και σώθηκε το Κουτσό – Στη Δικαιοσύνη ο επιχειρηματίας (+VIDEO)

-Έκτακτη σύγκλιση του οργάνου της Πολιτικής Προστασίας για να βρεθεί λύση  -Πατάνε το μπαλάκι οι αρμόδιοι για την ευθύνη, ενώ προβλέ...


-Έκτακτη σύγκλιση του οργάνου της Πολιτικής Προστασίας για να βρεθεί λύση 
-Πατάνε το μπαλάκι οι αρμόδιοι για την ευθύνη, ενώ προβλέπεται επιδείνωση του καιρού 
-Προσέφυγε στη δικαιοσύνη ο επιχειρηματίας που κέρδισε άμεσα τα ασφαλιστικά μέτρα 

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε επιχειρηματίας που διατηρεί φωτοβολταϊκό πάρκο στη διασταύρωση για το Κουτσό της Ξάνθης, όταν είδε την ιδιοκτησία του να βυθίζεται στο νερό μετά από παρέμβαση στην οποία προχώρησε ο Δήμος Αβδήρων για να αποτρέψει πλημμυρικά φαινόμενα εντός του οικισμού.  

Πνίγηκε το Πάρκο! 
Το πρόβλημα ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή λόγω της ισχυρής νεροποντής που σημειώθηκε στην περιοχή. Ο Δήμος Αβδήρων πήρε την απόφαση να φράξει, τοποθετώντας χώμα, ένα σημείο απορροής των υδάτων στη διασταύρωση του Κουτσού ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να απειληθούν σπίτια και να κινδυνεύσει ζωικό κεφάλαιο ή ανθρώπινες ζωές από την πιθανότητα να πλημμυρίσει το χωριό. 

Ωστόσο η παρέμβαση αυτή είχε ως συνέπεια τα νερά να μην απομακρύνονται και να συγκεντρώνονται μέσα στο φωτοβολταϊκό πάρκο. Όπως έγινε γνωστό το πρόβλημα πηγάζει από την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου, και τη μη πρόβλεψη για την απομάκρυνση των υδάτων τα οποία μοιραία καταλήγουν μέσα στον οικισμό του Κουτσού. Κάτι τέτοιο άλλωστε συνέβη και το 2012, όταν και πάλι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ένα μεγάλο μέρος του χωριού πλημμύρισε. Ωστόσο τότε δεν υπήρχε στο επίμαχο σημείο η επένδυση με τα φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αντίστοιχο πρόβλημα. 

Στη δικαιοσύνη ο επιχειρηματίας
Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την δυσάρεστη για τον ίδιο και την επένδυσή του εξέλιξη προσέτρεξε στο σημείο, διακόπτοντας αρχικά την παροχή ρεύματος, ώστε να αποτραπεί πιθανό ατύχημα, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να δει το μέγεθος των καταστροφών. 

Ακολούθως, όπως αναφέρει ο ίδιος, επικοινώνησε αρχικά με τον Δήμο Αβδήρων και από εκεί τον παρέπεμψαν στην Π.Ε. Ξάνθης. Μάλιστα όπως ισχυρίζεται ο ιδιώτης αρχικά ο κάθε φορέας μεταβίβαζε την ευθύνη στον άλλον και έτσι ο ίδιος προσέφυγε στη δικαιοσύνη ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματά του. Άμεσα εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κατέθεσε με  το Πρωτοδικείο να κάνει δεκτό το αίτημά του, που δεν ήταν άλλο από το να απομακρυνθούν τα συσσωρευμένα νερά από το πάρκο του. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιώτης ζήτησε να γίνει μια μερική εκτόνωση των υδάτων ώστε να μην απειληθεί και το χωριό, κάτι που όπως είπε δεν το επιθυμεί. 

Σύσκεψη την Πέμπτη 
Το πρωί της Πέμπτης συγκλήθηκε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας ώστε να ζητηθεί το πρόβλημα και να ληφθεί κάποια απόφαση, το παρών στην οποία έδωσε και ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού πάρκου. 

Παίρνοντας τον λόγο ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας κ. Χουβαρδάς, ανέφερε πως έκανε αυτοψία στον χώρο και διαπίστωσε πως η στάθμη του νερού έχει πέσει κατά μισό περίπου μέτρο μέσα στο πάρκο αλλά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν η εκτόνωσή του θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο χωριό. Ωστόσο ανέφερε πως σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες. “Για εμάς προέχει η ασφάλεια και η ζωή των συμπολιτών μας” σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, Δήμαρχος Αβδήρων, λέγοντας πως “επειδή το 2012 πλημμύρισε σχεδόν ο μισός οικισμός, την Κυριακή κλείσαμε τη συγκεκριμένη δίοδο. Το νερό μοιραία καταλήγει στο χωριό. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν εκεί φωτοβολταϊκά, μιας και το 2012 δεν υπήρχαν”. Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε πως δεν μπορεί να “ανοίξει μερικώς η δίοδος γιατί τα νερά θα φύγουν απέναντι προς το χωρίο και θα κινδυνεύσουν όλες οι περιουσίες των κατοίκων. Δεν αρνηθήκαμε να σας βοηθήσουμε αλλά το νερό δεν μπορεί να περάσει απέναντι”. 

Τη στάση του Δημάρχου υποστήριξε και ο μηχανικός του Δήμου ο οποίος παρουσίασε στοιχεία γύρω από τις ποσότητες του νερού που βρίσκονταν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο περί τα 80 στρέμματα γης είχαν καλυφθεί από νερό κάτι που αντιστοιχεί σε 40.000 κυβικά, τα οποία εάν κατέληγαν στο χωριό θα προκαλούσαν μεγάλες καταστροφές. 

Άμεση λύση για την απομάκρυνση των υδάτων ζήτησε για ακόμη μια φορά από την πλευρά του ο ιδιώτης, με τα μέλη του συντονιστικού οργάνου να αποφασίζουν τελικώς να προχωρήσουν στην τοποθέτηση σάκων στο στο ύψος των φωτοβολταϊκών ώστε να αποτρέψουν την είσοδο των νερών εντός του φωτοβολταϊκού πάρκου. “Έχω κάνει μια επένδυση 200.000 ευρώ και έχω βάλει υποθήκη το σπίτι μου και σήμερα όλα είναι στον αέρα. Έχω χάσει τον ύπνο μου” ανέφερε ο επιχειρηματίας. 

Γνωστό το πρόβλημα 
Παίρνοντας τον λόγο η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης επέρριψε ευθύνες στον Δήμο Αβδήρων, λέγοντας πως το πρόβλημα στην περιοχή είναι γνωστό και πως ήδη από το 2012 έχει εγκριθεί και ενταχθεί αντιπλημμυρικό έργο για το Κουτσό με την τότε διοίκηση της Περιφέρειας να έχει λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση ενός ποσού της τάξεως των 250.000  ευρώ. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε η ίδια ο Δήμος έπρεπε να εκπονήσει μελέτη την οποία θα κατέθεσε στη συνέχεια στην Περιφέρεια ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα. 

Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο δρόμος ανήκει στην Περιφέρεια και πως θα έπρεπε ο Δήμος Αβδήρων πριν προχωρήσει στο σφράγισμα της διόδου απομάκρυνσης των υδάτων να ενημερώσει, κάτι που όπως ανέφερε δεν έγινε. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως έπρεπε εκείνη τη στιγμή που ανέκυψε το πρόβλημα να συγκληθεί εκτάκτως και επιτόπου το συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας ώστε να παρθεί η όποια απόφαση. 

Απαντώντας ο Δήμαρχος Αβδήρων ζήτησε από την ίδια να καταθέσει την πρότασή της για την επίλυση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί, με τον Προϊσταμένη να σημειώνει πως η μόνη λύση είναι η εκπόνηση του αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή, ενώ για την περίπτωση του πάρκου ανέφερε πως δεν έχει κάτι να προτείνει ενώ όπως εξήγησε τα δύο πιθανά σενάρια κατά την ίδια ήταν είτε το να κοπεί ο δρόμος στη μέση για να απομακρυνθεί το νερό, με ότι αυτό σημαίνει, είτε να ανοίξει η δίοδος και να εκτονωθεί το νερό προς το χωριό με κίνδυνο φυσικά αυτό να πλημμυρίσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια